Wiejska zapiekanka, którą robię na obiad i mam spokój na dwa dni. To u mnie rodzinny hit

Wiejska zapiekanka, którą robię na obiad i mam spokój na dwa dni. To u mnie rodzinny hit

Dodano: 
Wiejska zapiekanka ziemniaczana
Wiejska zapiekanka ziemniaczana Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Zapiekanki ziemniaczane to sycące i łatwe w przygotowaniu posiłki. Poznaj mój przepis na niemiecką zapiekankę dibbelabbes z dodatkiem jajek, boczku i żółtego sera.

Uwielbiamy proste w składzie i przygotowaniu potrawy, które świetnie smakują nie tylko tuż po przygotowaniu, ale także na drugi i trzeci dzień. Dibbelabbes to jedno z takich dań – wiejska zapiekanka ziemniaczana idealnie sprawdza się jako danie obiadowe i sycąca kolacja.

Jakie składniki uwzględnia tradycyjny przepis na dibbelabbes?

Dibbelabbes to kulinarny kameleon. W zależności od regionu Niemiec i inwencji szefa kuchni zawiera różne dodatki. Podobnie jak inne zapiekanki pomaga wykorzystać resztki różnych produktów spożywczych. W podstawowej wersji składa się z pokrojonych w plasterki ziemniaków (opcjonalnie startych na tarce ziemniaków) i cebuli, które są razem duszone na patelni w sporej ilości smalcu. Bogatsze w smaku wersje potrawy uwzględniają dodanie czosnku, kaszanki, kiełbasy, boczku, skwarków, warzyw korzeniowych.

Jak przygotować wiejską zapiekankę ziemniaczaną?

Połączyłem kilka regionalnych przepisów na dibbelabbes, dopasowując smak potrawy do naszych preferencji. Ziemniaki ścieram na tarce o dużych oczkach lub kroję w zapałki (jak do Hash browns), podsmażam na patelni z aromatycznymi dodatkami, zalewam lekką i sycącą masą z jajek oraz wykładam na wierzch chudy boczek (opcjonalnie inną wędlinę lub np. resztki pieczeni) i żółty ser. Tak przygotowane danie trafia na 30-40 minut do piekarnika.

Wskazówka: danie możesz również przygotować z surowych ziemniaków pokrojonych w cienkie plasterki oraz purée ziemniaczanego/pokrojonych w plastry ziemniaków z wczorajszego obiadu. Surowe plastry ziemniaków warto przed pieczeniem lekko podsmażyć; ugotowane warzywa wystarczy wymieszać z dodatkami, przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pokrojonym w kostkę boczkiem (opcjonalnie kiełbasą, szynką) oraz serem i zapiec.

Przepis: Wiejska zapiekanka ziemniaczana

To sycące, aromatyczne danie na obiad dla rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Niemiecka
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
549 w każdej porcji

Składniki

  • 8 średnich ziemniaków
  • 5 dużych jajek
  • 20 cm kawałek białej części pora
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 g wędzonego boczku
  • 100 g startego żółtego sera
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • mały pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ziemniakówZiemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, wypłucz w zimnej wodzie i odciśnij, a następnie osusz na ściereczce lub papierowym ręczniku.
  2. Przygotowanie dodatkówPora (opcjonalnie cebulę) i czosnek drobno posiekaj. Boczek pokrój w kostkę lub paseczki. Jajka wbij do miski i roztrzep z dodatkiem rozmarynu, soli i świeżo zmielonego pieprzu oraz połową posiekanej natki pietruszki. Resztę natki pozostaw do dekoracji dania.
  3. SmażenieNa mocno rozgrzanym maśle podsmaż ziemniaki (powinny zmniejszyć swoją objętość), dodaj pora oraz czosnek i smaż 2-3 minuty.
  4. Łączenie składnikówPrzełóż ziemniaki do naczynia żaroodpornego, zalej masą jajeczną i wymieszaj. Dodaj boczek oraz posyp wierzch startym serem żółtym.
  5. PieczeniePiecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 30-40 minut (w zależności od preferowanego stopnia ścięcia masy jajecznej).

Wiejską zapiekankę ziemniaczaną podaję na ciepło. Danie dekoruję natką pietruszki.

Z czym podawać wiejską zapiekankę ziemniaczaną?

Dibbelabbes z mojego przepisu możesz serwować samodzielnie jako pełnowartościowe danie obiadowe, ale doskonale smakuje również w towarzystwie prostych dodatków. Świetnie sprawdzi się klasyczna mizeria, ekspresowa surówka z kiszonej kapusty lub lekka sałatka z ogórkiem, rukolą i jogurtowym dressingiem. W chłodniejsze dni możesz podać ją z dodatkiem domowego barszczu czerwonego lub kubkiem zsiadłego mleka.

Czytaj też:
Prosta zapiekanka z warzyw i pożywnego dodatku. Podasz ją na obiad lub wczesną kolację
Czytaj też:
Podaj je do obiadu raz, a już zawsze będziesz do nich wracać! Genialny trik z pieczarkami