Kroję cukinię w plastry i na 15 minut wstawiam do piekarnika. Ta przekąska to u mnie hit

Kroję cukinię w plastry i na 15 minut wstawiam do piekarnika. Ta przekąska to u mnie hit

Dodano: 
Pieczona cukinia
Pieczona cukinia Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Najzdrowsze przekąski to te bazujące na warzywach i owocach i właśnie na taką chcę was dzisiaj zaprosić. Robię ją z cukinii i prostego dodatku, wychodzi niezwykle smaczna. A pracy jest przy niej na góra 10 minut.

Przekąski nie są złe, pod warunkiem że sięgamy po coś wartościowego. Z całą pewnością do takich zdrowych składników należą warzywa, a tu w szczególności cukinia. Jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Ma też łagodny smak, który doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Dziś sięgnę po bardzo popularny.

Z jakimi składnikami komponuje się cukinia?

Cukinia to warzywo, którego smak jest na tyle delikatny, że można ją łączyć z różnymi dodatkami. Bardzo dobrze robi jej towarzystwo pomidorów, cebuli, czosnku, papryki, a także ziół i serów. Można też zestawiać ją z szynką gotowaną, dojrzewającą, a także z mielonym mięsem.

Jak zrobić przekąskę z cukinii?

Moją przekąskę z cukinii robię tak prosto, że prościej się nie da. Kroję tylko cukinię w plasterki, oprószam je przyprawami, posypuję startym serem i wstawiam do piekarnika. Całość piekę w średniej temperaturze, by cukinia nieco zmiękła, a ser zdążył się rozpuścić i lekko zrumienić. Moja rodzina już pokochała tę przekąskę, myślę, że wam też przypadnie do gustu.

Przepis: Cukinia z serem

Plastry cukinii zapiekane pod pierzynką z sera

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
155 w każdej porcji

Składniki

  • 2 młode, nieduże cukinie
  • czosnek granulowany
  • sól, pieprz
  • 150 g mozzarelli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówCukinie umyj, wytrzyj, pokrój w grubsze talarki. Oprósz je czosnkiem, solą i pieprzem. Mozzarellę zetrzyj na dużych oczkach.
  2. Pieczenie cukiniiPlastry cukinii ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy plasterek posyp startym serem. Całość piecz ok. 15 minut w 180-190 stopniach Celsjusza.

Wskazówka: Najlepszym serem do posypania cukinii będzie mozzarella. Gdy jednak chcecie, by przekąska miała bardziej wyrazisty smak, możecie ją wymieszać np. ze startym parmezanem.

Jak podać przekąskę z cukinii?

Tę przekąskę z cukinii najlepiej podać, gdy jest jeszcze ciepła. Wtedy bowiem ser jest ciągnący, a jednocześnie chrupiący. Można też jednak zjeść ją zimną. Dobrym dodatkiem do tej prostej, lekkiej przekąski będzie sos jogurtowo-czosnkowy. Jak go zrobić? W miseczce należy wymieszać 3 łyżki jogurtu naturalnego, łyżkę śmietany i łyżkę majonezu. Potem dodać przeciśnięty przez praskę ząbek i całość doprawić solą i pieprzem.

Czytaj też:
Ten włoski placek smakuje lepiej niż pizza! Zrób raz i zakochasz się bez pamięci
Czytaj też:
Zawsze robię to z cukinią przed smażeniem. Placki wychodzą tak chrupiące, że nie zostaje ani jeden