Zawsze robię to z cukinią przed smażeniem. Placki wychodzą tak chrupiące, że nie zostaje ani jeden

Zawsze robię to z cukinią przed smażeniem. Placki wychodzą tak chrupiące, że nie zostaje ani jeden

Dodano: 
Placki z cukinii
Placki z cukinii Źródło: Shutterstock / Potanna
Latem na moim stole królują placki z cukinii. Są delikatniejsze, niż ziemniaczane, a też potrafią wyjść chrupiące. Wystarczy tylko pamiętać o kluczowej czynności. Dobrze też działa prosty dodatek.

Cukinia to smaczne, tanie warzywo, z którego można przyrządzić wiele potraw. Jedną z najczęściej pojawiających się na moim stole są placki. Robię je podobnie, jak te ziemniaczane i zachwycają smakiem i chrupkością. Dzieci często zamawiają je na obiad, bo wolą je od mięsnych dań.

Jak rozdrobnić cukinię na placki?

Cukinię na placki najlepiej jest zetrzeć na tarce. Nie polecam mały oczek, tylko średnie lub duże. Dzięki temu kawałki warzywa zachowają swój kształt i ucieknie z nich mniej soku. Oczywiście cukinii przeznaczonej na placki nie należy obierać, bo skórka dodaje im smaku, wyższej wartości odżywczej i apetycznego wyglądu.

Jak zrobić chrupiące placki z cukinii?

By placki z cukinii wyszły chrupiące, trzeba ją poddać jednemu zabiegowi. Chodzi o oprószenie warzywa solą po starciu i umieszczeniu na sicie. Po 10-15 minutach cukinię należy odcisnąć. Dzięki temu w czasie smażenia nie puści więcej soku i placki wyjdą chrupiące. Dodatkowo do masy na placki dodaję też trochę mąki kukurydzianej. Ona też sprawia, że placki przyjemnie chrupią. Podobnie działa mąka ziemniaczana, więc można je stosować zamiennie.

Przepis: Placki z cukinii

Chrupiące placki z cukinii z dodatkiem mąki kukurydzianej

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
190 w każdej porcji

Składniki

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaCukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oprósz ją solą, odstaw na 10–15 minut. Po tym czasie odciśnij z niej nadmiar soku. Dodaj drobno posiekaną cebulkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszaj. Warzywa połącz z jajkiem, mąką pszenną i kukurydzianą oraz solą i pieprzem.
  2. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i lekko je spłaszczaj, by placki nie były zbyt grube. Smaż je po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą chrupiące i rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wskazówka: Na chrupkość placków z cukinii wpływa też ich grubość. Te cieńsze mają szansę wyjść bardziej chrupiące, niż grubsze.

Jak podać placki z cukinii?

Placki z cukinii można podać podobnie, jak ziemniaczane. Tak więc dobrymi dodatkami do nich będą kwaśna śmietana lub jogurt naturalny oraz koperek albo posiekany szczypiorek. Inna opcja to zamiast zieleniny posypka z cukru. Placki te dobrze też będą smakować podane z sosem tzatziki, hummusem, wędzonym łososiem Gdy zaś chcecie, by placki były pożywniejsze, możecie je posypać startym, żółtym serem.

Czytaj też:
Te proste placki ziemniaczane budzą wielkie emocje. Albo pokochasz, albo znienawidzisz
Czytaj też:
Placki z młodych ziemniaków też mogą być chrupiące. Zastosuj proporcję pół na pół