Moja siostra, mistrzyni prostych i smacznych rozwiązań, podrzuciła mi kiedyś genialny pomysł na wykorzystanie cukinii w połączeniu z mięsem mielonym. To danie jest nie tylko pożywne, ale też świetnie prezentuje się na talerzu, co czyni je idealnym zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje.
Jak przygotować roladki z cukinii i mielonego mięsa?
Samo przygotowanie dania do pieczenia zajmuje 15 minut. Wystarczy pokroić cukinię na cienkie plastry (można skorzystać z obieraczki do warzyw lub mandoliny), lekko posolić i odstawić na czas przygotowywania farszu z mięsa mielonego. Do mięsa (świetnie sprawdzi się zarówno mięso mielone wieprzowe, wieprzowo-wołowe, jak i drobiowe np. z udźca kurczaka lub indyka) dodaję pokrojone w małą kostkę warzywa – marchewkę, seler naciowy, por lub cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zioła i przyprawy.
Surowym farszem nadziewam osuszone papierowym ręcznikiem plastry cukinii i układam roladki w naczyniu do zapiekania. Wierzch potrawy skrapiam oliwą z oliwek oraz dodaję odrobinę bulionu i piekę do miękkości składników – danie jest gotowe po 15-20 minutach pieczenia.
Przepis: Roladki z cukinii i mielonego mięsa
Soczysta cukinia idealnie komponuje się z intensywnym, lekko pikantnym mięsem.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 373 w każdej porcji
Składniki
- 2 średnie cukinie
Na farsz:
- 500 g mięsa mielonego
- 1 mała marchewka
- 1 łodyga selera naciowego
- 10 cm kawałek białej części pora
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka tymianku
- sól i pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 150 ml bulionu warzywnego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cukiniiCukinie umyj, osusz i pokrój wzdłuż na cienkie plastry (około 2-3 mm grubości) - powinno wyjść 16-20 plastrów. Oprósz plastry warzywa solą i odstaw, żeby puściły wodę oraz zrobiły się elastyczne. Wskazówka: suszone plastry cukinii możesz dodatkowo opiec na grillu kontaktowym lub na patelni grillowej.
- Przygotowanie farszuMarchew, selera naciowego i pora pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Połącz warzywa z mielonym mięsem, wyrabiając masę dłonią, a następnie dopraw słodką i ostrą papryką, tymiankiem (możesz też dodać oregano, rozmaryn, majeranek, bazylię) oraz solą i pieprzem. Wskazówka: jeżeli masa jest bardzo zwarta, to możesz dodać kilka łyżek wody gazowanej, zimnego bulionu lub wbić jajko.
- WykonanieNa osuszonych rącznikiem papierowym plastrach cukinii rozsmaruj masę mięsną i zwiń roladki (jeżeli się rozpadają, to użyj wykałaczek). Ułóż ciasno roladki w naczyniu do zapiekania, skrop oliwą z oliwek i podlej bulionem (opcjonalnie).
- PieczeniePiecz przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu).
Roladki z cukinii i mięsa mielonego podaję na ciepło.
Z czym podawać roladki z cukinii i mielonego mięsa?
Soczysta cukinia i aromatyczny farsz świetnie komponują się z ziemniakami, ryżem, kaszą, pieczywem i różnymi sosami np.:
- klasycznym sosem pomidorowym ze śmietaną i koperkiem,
- sosem paprykowo-pomidorowym w wersji na słodko i na ostro,
- sosem z pieczonych pomidorów, bakłażana, papryki oraz czosnku i cebuli (doprawione wedle uznania i upieczone do miękkości warzywa wystarczy zblendować lub przetrzeć przez drobne sitko, żeby powstał gęsty, aromatyczny sos),
- sosem śmietanowym z ziołami,
- sosami serwowanymi na zimno np. sosem czosnkowym, sosem jogurtowym, sosem salsa i sosem tysiąca wysp.
- Przed końcem pieczenia można posypać danie ulubionym serem np. mozzarellą, parmezanem lub cheddarem.
Czytaj też:
Mielone jak u babci? Zobacz, co dodaję, żeby były soczyste i chrupiąceCzytaj też:
Kroję cukinię w plastry i na 15 minut wstawiam do piekarnika. Ta przekąska to u mnie hit