Myślałem, że znam smak młodych ziemniaków. Teściowa pokazała mi prosty trik, który zmienia wszystko

Myślałem, że znam smak młodych ziemniaków. Teściowa pokazała mi prosty trik, który zmienia wszystko

Dodano: 
Młode ziemniaki
Młode ziemniaki Źródło: Shutterstock / Viktor Kochetkov
Wystarczą trzy składniki i kilka minut, by przygotować danie pełne smaku i aromatu. Młode ziemniaki z tego przepisu są idealne jako dodatek do obiadu albo lekka kolacja w letnim klimacie.

Myślałem, że wiem wszystko o gotowaniu ziemniaków – do czasu aż teściowa podała je z oliwą, masłem i szczypiorem. Smak był inny niż zawsze, głębszy, bardziej wyrazisty. Zapytałem, jak to robi, a ona tylko się uśmiechnęła i powiedziała: „Wystarczy, że ziemniaki będą młode, masło prawdziwe, a oliwa dobra. Reszta zrobi się sama”. Od tamtej pory nie gotuję ich inaczej. To proste, ale właśnie w tej prostocie tkwi cała magia.

Jak zrobić idealne młode ziemniaki?

Przygotowując takie ziemniaki, wybieram możliwie najmniejsze i jak najbardziej zbliżone wielkością. Dzięki temu gotują się równomiernie, a wszystkie wychodzą idealnie miękkie w tym samym czasie.

Podając to danie według przepisu, możesz śmiało podkręcić jego smak odpowiednimi przyprawami. Świetnie sprawdzą się gotowe mieszanki do ziemniaków, które dobrze komponują się z całością, pamiętaj tylko, że zazwyczaj zawierają sól. Jeśli masz ochotę na inne nuty smakowe, dodaj zioła prowansalskie dla delikatnego, ziołowego aromatu albo odrobinę chilli w proszku, jeśli chcesz wprowadzić odrobinę pikanterii.

Przepis: Młode ziemniaki ze szczypiorkiem

Prosty sposób na dodatek do obiadu lub lekką przekąskę.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
153 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1 pęczek świeżego szczypioru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, nie obieraj. Wrzuć do garnka z zimną, osoloną wodą. Gotuj pod przykryciem przez 15–20 minut, aż będą miękkie.
  2. WykończenieOdcedź ziemniaki i odstaw je na kilka minut bez przykrycia, aby odparowały. Następnie przełóż do miski, dodaj masło, oliwę oraz posiekany szczypior. Całość delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.

Z czym podać młode ziemniaki?

Młode ziemniaki to klasyk, który aż się prosi o towarzystwo prostych, sezonowych dodatków. Oto kilka sprawdzonych propozycji:

  • Z jajkiem sadzonym lub na twardo – szybki i domowy zestaw, który sprawdza się zwłaszcza latem.
  • Z kefirem lub zsiadłym mlekiem – lekka i orzeźwiająca opcja, idealna na upały. Świetnie współgra ze świeżymi ziołami.
  • Z mizerią – ogórki w śmietanie, z odrobiną cukru i octu albo cytryny, to kwintesencja lata. Idealnie sprawdzi się ta pyszna domowa mizeria.
  • Z młodą kapustą z koperkiem – duszona lub zasmażana, świetnie uzupełnia smak młodych ziemniaków.
  • Z rybą – smażona lub pieczona ryba, np. dorsz albo pstrąg, dobrze komponuje się z delikatnością młodych kartofli.
  • Z kotletem schabowym lub mielonym – klasyk polskiego obiadu, gdzie młode ziemniaki wnoszą odświeżający, sezonowy akcent. Sprawdź przepis na schabowego według Magdy Gessler.

Czytaj też:
Młode ziemniaki zawsze wychodzą wodniste? Zrób to inaczej, a wyjdą idealne za każdym razem
Czytaj też:
Genialny obiad z młodej kapusty zrobisz w pół godziny. Jest zdrowo i lekko