Myślałem, że wiem wszystko o gotowaniu ziemniaków – do czasu aż teściowa podała je z oliwą, masłem i szczypiorem. Smak był inny niż zawsze, głębszy, bardziej wyrazisty. Zapytałem, jak to robi, a ona tylko się uśmiechnęła i powiedziała: „Wystarczy, że ziemniaki będą młode, masło prawdziwe, a oliwa dobra. Reszta zrobi się sama”. Od tamtej pory nie gotuję ich inaczej. To proste, ale właśnie w tej prostocie tkwi cała magia.
Jak zrobić idealne młode ziemniaki?
Przygotowując takie ziemniaki, wybieram możliwie najmniejsze i jak najbardziej zbliżone wielkością. Dzięki temu gotują się równomiernie, a wszystkie wychodzą idealnie miękkie w tym samym czasie.
Podając to danie według przepisu, możesz śmiało podkręcić jego smak odpowiednimi przyprawami. Świetnie sprawdzą się gotowe mieszanki do ziemniaków, które dobrze komponują się z całością, pamiętaj tylko, że zazwyczaj zawierają sól. Jeśli masz ochotę na inne nuty smakowe, dodaj zioła prowansalskie dla delikatnego, ziołowego aromatu albo odrobinę chilli w proszku, jeśli chcesz wprowadzić odrobinę pikanterii.
Przepis: Młode ziemniaki ze szczypiorkiem
Prosty sposób na dodatek do obiadu lub lekką przekąskę.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 153 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
- 1 pęczek świeżego szczypioru
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Gotowanie ziemniakówZiemniaki dokładnie wyszoruj, nie obieraj. Wrzuć do garnka z zimną, osoloną wodą. Gotuj pod przykryciem przez 15–20 minut, aż będą miękkie.
- WykończenieOdcedź ziemniaki i odstaw je na kilka minut bez przykrycia, aby odparowały. Następnie przełóż do miski, dodaj masło, oliwę oraz posiekany szczypior. Całość delikatnie wymieszaj, aż składniki się połączą.
Z czym podać młode ziemniaki?
Młode ziemniaki to klasyk, który aż się prosi o towarzystwo prostych, sezonowych dodatków. Oto kilka sprawdzonych propozycji:
- Z jajkiem sadzonym lub na twardo – szybki i domowy zestaw, który sprawdza się zwłaszcza latem.
- Z kefirem lub zsiadłym mlekiem – lekka i orzeźwiająca opcja, idealna na upały. Świetnie współgra ze świeżymi ziołami.
- Z mizerią – ogórki w śmietanie, z odrobiną cukru i octu albo cytryny, to kwintesencja lata. Idealnie sprawdzi się ta pyszna domowa mizeria.
- Z młodą kapustą z koperkiem – duszona lub zasmażana, świetnie uzupełnia smak młodych ziemniaków.
- Z rybą – smażona lub pieczona ryba, np. dorsz albo pstrąg, dobrze komponuje się z delikatnością młodych kartofli.
- Z kotletem schabowym lub mielonym – klasyk polskiego obiadu, gdzie młode ziemniaki wnoszą odświeżający, sezonowy akcent. Sprawdź przepis na schabowego według Magdy Gessler.
Czytaj też:
Młode ziemniaki zawsze wychodzą wodniste? Zrób to inaczej, a wyjdą idealne za każdym razemCzytaj też:
Genialny obiad z młodej kapusty zrobisz w pół godziny. Jest zdrowo i lekko