Młode ziemniaki zawsze wychodzą wodniste? Zrób to inaczej, a wyjdą idealne za każdym razem

Młode ziemniaki zawsze wychodzą wodniste? Zrób to inaczej, a wyjdą idealne za każdym razem

Dodano: 
Młode ziemniaki z zieleniną
Młode ziemniaki z zieleniną Źródło: Shutterstock / Peredniankina
Gotowanie młodych ziemniaków często kończy się rozczarowaniem, bo warzywa stają się bardzo miękkie i nasiąknięte wodą. Jak długo gotować młode ziemniaki, żeby były idealne?

Gotowanie młodych ziemniaków może sprawiać problemy. Przestrzegając kilku prostych zasad, unikniesz kulinarnej katastrofy i w pełni nacieszysz się wyjątkowym smakiem letniego przysmaku.

Jak długo gotować młode ziemniaki w wodzie?

Czas gotowania młodych ziemniaków zależy od wielkości warzyw. Do garnka powinny trafić ziemniaki o podobnej wielkości – najlepsze są ziemniaki młode gotowane w całości, które trudniej jest rozgotować. Przed gotowaniem wystarczy warzywa starannie wyszorować lub oskrobać z nadmiaru łuszczącej się skórki, a następnie wypłukać z pozostałości ziemi.

Zazwyczaj młode ziemniaki gotuje się przez 10-20 minut od momentu zagotowania wody (osolonej). Czas ten zależy od kilku czynników. Najważniejszy to wielkość ziemniaków. Malutkie warzywa (wielkość orzecha włoskiego) są gotowe po około 10 minutach gotowania na małym ogniu, pod przykryciem (woda powinna delikatnie bulgotać). Średnie ziemniaki młode (wielkości mandarynki) są gotowe po około 15 minutach gotowania, a ziemniaki duże wymagają od 20 do nawet 25 minut gotowania.

Duży wpływ na czas gotowania ziemniaków ma również ich odmiana. Wczesne odmiany ziemniaków sałatkowych (typ kulinarny A) i ziemniaków ogólnoużytkowych (typ kulinarny B) zawierają dużo wody i nie rozpadają się podczas obróbki termicznej, więc nawet nieco dłuższe gotowanie nie wpływa na ich konsystencję i smak. Wczesne odmiany ziemniaków mączystych (typ kulinarny C) mogą się rozpadać, nawet jeżeli nie są jeszcze ugotowane. W przypadku ziemniaków mączystych czas gotowania zwykle jest nieco krótszy.

Jak długo gotować młode ziemniaki na parze?

Gotowanie młodych ziemniaków na parze pozwala uniknąć nadmiernego nasiąkania delikatnych warzyw wodą. Oczyszczone ziemniaki wystarczy umieścić w koszyczku i poczekać 30-35 minut, aż staną się miękkie. W czasie gotowania na parze można od czasu do czasu pomieszać warzywa.

Jak sprawdzić, czy młode ziemniaki są gotowe?

Młode ziemniaki są gotowe, gdy wbity w nie widelec wchodzi z lekkim oporem, ale bez problemu. Jeśli ziemniak rozpada się na widelcu, to jest już rozgotowany. Jeśli widelec wchodzi z dużym trudem, ziemniaki potrzebują jeszcze kilku minut gotowania.

Miękkie ziemniaki warto odcedzić na sitku lub durszlaku i pozostawić na chwilę, żeby nadmiar wilgoci odparował. Odparowane ziemniaki można przełożyć do garnka, dodać masło, smażoną cebulę lub świeże zioła (koperek, natka pietruszki, szczypiorek), delikatnie wymieszać i podać z ulubionymi dodatkami. Ziemniaki można również odparować w garnku ustawionym na małym palniku. Delikatne podgrzewanie oraz potrząsanie garnkiem pomaga szybko usunąć nadmiar wilgoci.

Dorzuć do garnka z ziemniakami te dodatki, a zyskają wyjątkowy smak

Młode ziemniaki będą miały jeszcze lepszy smak, gdy dodasz do gotowania nie tylko sól, ale także:

  • łyżkę masła – tłuszcz jest nośnikiem smaku,
  • 2-3 gałązki koperku lub natki pietruszki – świeże zioła sprawiają, że młode ziemniaki nie mają posmaku ziemi,
  • 1-2 lekko rozgniecione ząbki czosnku – czosnek podkreśla naturalny smak ziemniaków,
  • liść laurowy i ziele angielskie – te przyprawy nadają ziemniakom korzenny aromat.

Czytaj też:
Dodaję serek wiejski i jeden sekretny składnik, a placki wychodzą obłędne. Tanie, szybkie i sycące
Czytaj też:
Jednogarnkowe danie, które zastąpi cały obiad. W roli głównej filet z kurczaka