Poniższy przepis na ciasto z sezonowymi owocami jest tak prosty, że domowy wypiek może przygotować każdy, nawet dziecko. Wystarczy wymieszać składniki łyżką lub widelcem, przełożyć do formy, dodać owoce i gotowe! Jeszcze tylko 45 minut pieczenia, chwila poświęcona na studzenie i można delektować się smakiem pysznego wypieku.
Jakie owoce nadają się do lekkiego ciasta z jogurtem?
Przepis na ciasto jogurtowe jest bardzo uniwersalny. Możesz upiec je z dodatkiem dowolnych owoców np. borówek, jagód, malin, truskawek, brzoskwiń, wiśni, czereśni, moreli, porzeczek, winogron, jeżyn, śliwek, poziomek. Poza sezonem idealnym dodatkiem do lekkiego ciasta będą owoce egzotyczne np. banany, mango, ananasy, owoce cytrusowe oraz jabłka i gruszki, które doskonale komponują się ze smakiem cynamonu i mielonych goździków. Na wierzchu ciasta możesz ułożyć również przetwory owocowe (np. kleksy dżemu lub marmolady oraz owoce z kompotu).
Ciasto możesz też upiec z innymi dodatkami np. kruszonką, kawałkami gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady, orzechami, kleksami słodkiego twarogu oraz połączyć część masy z kakao i przygotować dwukolorowe ciasto „zebra”.
Jak zrobić ciasto z sezonowymi owocami?
Jedyne, co musisz zrobić, żeby przygotować pyszne ciasto do pieczenia, to wymieszać składniki (które powinny mieć temperaturę pokojową) rózgą kuchenną lub łyżką. Do tego wypieku nie musisz używać miksera! Intensywne ubijanie składników nie jest wskazane – wystarczy, że wszystkie produkty się połączą – w masie mogą być widoczne niewielkie grudki (znikną w czasie pieczenia).
Poniższe proporcje składników pozwalają upiec ciasto w dużej tortownicy (opcjonalnie formie prostokątnej lub kwadratowej). Surowe ciasto powinno sięgać do 2/3 wysokości formy, bo mocno wyrasta podczas pieczenia i może „uciec” z blaszki.
Przepis: Ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami
Puszyste i wilgotne ciasto idealne nie tylko do popołudniowej kawy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 351 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 4 średnie jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 400 g gęstego jogurtu naturalnego
- 3/4 szklanki roztopionego masła
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- szklanka borówek
- cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaJajka wbij do miski i roztrzep rózgą kuchenną. Dodaj jogurt, ekstrakt waniliowy oraz roztopione masło i mieszaj do połączenia się składników. Do miski dodawaj stopniowo przesianą przez drobne sitko mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną oraz cukier. Mieszaj do połączenia się składników.
- Dodanie owocówWlej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 28-30 cm lub dużej formy prostokątnej (np. o wymiarach 26 x 34 cm). Wyrównaj wierzch łyżką i równomiernie rozłóż umyte oraz osuszone borówki.
- PieczeniePiecz ciasto z sezonowymi owocami w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 45 minut lub do suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i wystudź.
Delikatne ciasto jogurtowe z sezonowymi owocami podaję oprószone cukrem pudrem.
Czytaj też:
Przywiozłem z Mazur przepis, który robi furorę. Brukowiec mazurski zachwyca wszystkichCzytaj też:
Ciasto arbuz to mój słodki hit na lato. Trzy pyszne warstwy robi się bardzo łatwo