Ciasto arbuz to mój słodki hit na lato. Trzy pyszne warstwy robi się bardzo łatwo

Ciasto arbuz to mój słodki hit na lato. Trzy pyszne warstwy robi się bardzo łatwo

Dodano: 
Ciasto arbuz
Ciasto arbuz Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Ciasta z galaretką zawsze sprawdzają się jako deser na letnie dni, ale ciasto arbuz ma w sobie coś jeszcze: zachwyca nie tylko smakiem, ale i oryginalnym wyglądem.

Ciasto arbuz nie ma w sobie grama arbuza, a swoją nazwę zawdzięcza wyglądowi. To trzy warstwy, które po przekrojeniu ciasta od razu przywodzą skojarzenie z soczystym arbuzem. Mamy więc zielone spód, śmietankowy, biały krem i czerwoną galaretkę z ciemnymi borówkami, które udają pestki arbuza.

Jak zrobić ciasto arbuz?

Zielony spód ciasta to proste ciasto z dodatkiem szpinaku. To zielone liście nadają wypiekowi piękny kolor, ale od razu uspokajam: szpinak nie jest wyczuwalny w gotowym wypieku. Zacznij od zrobienia puszystego kogla-mogla z jajek i cukru: słodka masa jajeczna ma być jasna, gęsta i puszysta. Jajka użyte do ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Potem już tylko wystarczy delikatnie wmieszać olej zmiksowany ze szpinakiem, a na koniec mąkę z proszkiem. Ja używam do tego ciasta oleju rzepakowego, ale może być też inny o neutralnym smaku.

Kolejne warstwy to pyszny krem z mascarpone i śmietanki. Tu wystarczy ubić na sztywny krem wszystkie składniki. Aby krem wyszedł idealny, śmietanka i serek muszą być dobrze schłodzone. Wierzchnia warstwa to zwykła galaretka truskawkowa lub inna w kolorze czerwonym.

Kiedy biszkopt jest gotowy, wystarczy już tylko połączyć warstwy. Ważne jest nieco uwagi przy wylewaniu galaretki: musi ona być już lekko tężejąca, inaczej wypłynie z tortownicy. Ja zwykle przyspieszam ten proces i wystudzoną galaretkę na chwilę wkładam do zamrażarki (trzeba tu uważać, by nie przegapić odpowiedniego momentu, bo zetnie się całkowicie).

Przepis: Ciasto arbuz

Lekkie ciasto z kremem i galaretką.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
338 w każdej porcji

Składniki

na zielony spód:

  • 3 jajka
  • 75 g cukru
  • 70 g świeżego szpinaku
  • 75 ml oleju
  • 130 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

na krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 400 ml śmietany 36%
  • 2 czubate łyżki cukru pudru

na wierzch z galaretką:

  • 20-25 borówek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 400 ml wrzątku

Sposób przygotowania

  1. Robienie zielonego spodu
    Robienie zielonego spodu
    Całe jajka ubij z cukrem na jasną, bardzo puszystą masę (cukier powinien się rozpuścić). Olej zmiksuj ze szpinakiem, mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Zmniejsz obroty miksera do minimum, dodaj szpinak z olejem, a na koniec mąkę i z proszkiem i delikatnie wymieszaj. Przelej do formy wyłożonej papierem i piecz ok. 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  2. Robienie kremu i galaretkiDobrze schłodzone śmietankę i mascarpone ubij z cukrem na sztywno. Galaretkę rozpuść we wrzątku, wystudź i odstaw do lodówki, aby zaczęła lekko tężeć.
  3. Składanie ciastaZ wystudzonego biszkopta lekko zetnij wierzch, aby wyrównać ciasto. Przełóż ciasto ponownie do tortownicy lub zabezpiecz rantem. Wyłóż na wierzch krem, ułóż na nim borówki i wylej tężejącą galaretkę. Schłodź w lodówce, aż galaretka całkowicie stężeje.

Jak podawać ciasto arbuz?

Ciasto arbuz trzymaj w lodówce i podawaj schłodzone. Idealnie smakuje podaje z filiżanką czarnej kawy (w upalne dni może to być kawa mrożona), ale świetnie pasuje też do kompotu z sezonowych owoców czy lemoniady z arbuzem.

Czytaj też:
Ten deser na zimno bije na głowę wszystkie wersje tiramisu. Przygotujesz go z 4 składników w 15 minut
Czytaj też:
To ciasto z borówkami robię co kilka dni. Wygląda jak z najlepszej cukierni i smakuje obłędnie

Źródło: smaki.pl