Pałki z kurczaka przygotowuję na wiele sposobów. Jednak najczęściej przyrządzam je w piekarniku. Ja i moja rodzina lubimy mięso pełne smaku i chrupiącą skórkę. Z tego powodu wprowadziłam zresztą małą zmianę w klasycznym przyrządzaniu pieczonych pałek z kurczaka. Od niedawna zawijam je w plasterki wędzonego boczku. Po wyjęciu z piekarnika wyglądają i smakuję fantastycznie.
Jak przygotować pałki z kurczaka do pieczenia?
Pałki z kurczaka to soczyste mięso, które nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przed włożeniem do piekarnika zwykle po prostu je przyprawiam. Sięgam po ulubione przyprawy mojej rodziny, a więc po czosnek, paprykę słodką i ostrą oraz oczywiście sól i pieprz. Mięso nacieram tą aromatyczną mieszanką i odstawiam na co najmniej pół godziny. Tyle wystarczy, by kurczak nabrał przyjemnego smaku i aromatu.
Jak zrobić pałki z kurczaka pieczone w boczku?
Pałki z kurczaka mają soczystą skórkę, ale zwykle brakuje im wyrazistego smaku. Dlatego wpadłam na pomysł, by przed pieczeniem każdą owinąć cieniutkim plasterkiem wędzonego boczku. Boczek daje mięsu jeszcze większą soczystość i wznosi smak i aromat na wyżyny. Sprawia też, że pałki kurczaka wyglądają niezwykle apetycznie.
Przepis: Pałki z kurczaka w boczku
Pieczone pałki z kurczaka zawinięte w plasterki wędzonego boczku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 560 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
- 8 cienkich, długich plasterków wędzonego boczku
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pałekPałki z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdą natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, oprósz papryką, solą i pieprzem, odstaw na pół godziny. Każdą pałkę z kurczaka owiń plasterkiem wędzonego boczku.
- Pieczenie pałekPałki ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj, piecz ok. 40 minut w 190 stopniach Celsjusza. Po tym czasie mięso odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż boczek ładnie się zrumieni.
Z czym podać pieczone pałki z kurczaka?
Pieczone pałki z kurczaka można podać z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi lub z frytkami. Dobrze też będą smakować podane z ryżem. Pożądanym dodatkiem jest też sos np. barbecue, a także soczysta surówka, np. z marchewki czy kapusty pekińskiej.
Czytaj też:
Soczysta pierś z kurczaka z obłędnym nadzieniem. Zakochasz się w tych roladkachCzytaj też:
Potrzebujesz tylko fileta z kurczaka i trochę warzyw. Ta kremowa zupa jest lepsza od rosołu