Pałki z kurczaka owijam aromatycznymi plasterkami. Nic nie równa się z ich smakiem

Pałki z kurczaka owijam aromatycznymi plasterkami. Nic nie równa się z ich smakiem

Dodano: 
Pałki z kurczaka w boczku
Pałki z kurczaka w boczku Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Są proste pomysły, które potrafią uczynić z potrawy prawdziwe cudo. Tak jest na przykład z aromatycznymi plasterkami, za sprawą których kurczęce pałki smakują obłędnie. Mało przy nich pracy, a wszystkich zachwycają.

Pałki z kurczaka przygotowuję na wiele sposobów. Jednak najczęściej przyrządzam je w piekarniku. Ja i moja rodzina lubimy mięso pełne smaku i chrupiącą skórkę. Z tego powodu wprowadziłam zresztą małą zmianę w klasycznym przyrządzaniu pieczonych pałek z kurczaka. Od niedawna zawijam je w plasterki wędzonego boczku. Po wyjęciu z piekarnika wyglądają i smakuję fantastycznie.

Jak przygotować pałki z kurczaka do pieczenia?

Pałki z kurczaka to soczyste mięso, które nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przed włożeniem do piekarnika zwykle po prostu je przyprawiam. Sięgam po ulubione przyprawy mojej rodziny, a więc po czosnek, paprykę słodką i ostrą oraz oczywiście sól i pieprz. Mięso nacieram tą aromatyczną mieszanką i odstawiam na co najmniej pół godziny. Tyle wystarczy, by kurczak nabrał przyjemnego smaku i aromatu.

Jak zrobić pałki z kurczaka pieczone w boczku?

Pałki z kurczaka mają soczystą skórkę, ale zwykle brakuje im wyrazistego smaku. Dlatego wpadłam na pomysł, by przed pieczeniem każdą owinąć cieniutkim plasterkiem wędzonego boczku. Boczek daje mięsu jeszcze większą soczystość i wznosi smak i aromat na wyżyny. Sprawia też, że pałki kurczaka wyglądają niezwykle apetycznie.

Przepis: Pałki z kurczaka w boczku

Pieczone pałki z kurczaka zawinięte w plasterki wędzonego boczku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
560 w każdej porcji

Składniki

  • 8 pałek z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • 8 cienkich, długich plasterków wędzonego boczku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pałekPałki z kurczaka oczyść, opłucz, osusz. Każdą natrzyj zmiażdżonym czosnkiem, oprósz papryką, solą i pieprzem, odstaw na pół godziny. Każdą pałkę z kurczaka owiń plasterkiem wędzonego boczku.
  2. Pieczenie pałekPałki ułóż w naczyniu żaroodpornym, przykryj, piecz ok. 40 minut w 190 stopniach Celsjusza. Po tym czasie mięso odkryj i piecz jeszcze ok. 10 minut w 200 stopniach Celsjusza, aż boczek ładnie się zrumieni.

Z czym podać pieczone pałki z kurczaka?

Pieczone pałki z kurczaka można podać z ziemniakami pieczonymi, gotowanymi lub z frytkami. Dobrze też będą smakować podane z ryżem. Pożądanym dodatkiem jest też sos np. barbecue, a także soczysta surówka, np. z marchewki czy kapusty pekińskiej.

Czytaj też:
Soczysta pierś z kurczaka z obłędnym nadzieniem. Zakochasz się w tych roladkach
Czytaj też:
Potrzebujesz tylko fileta z kurczaka i trochę warzyw. Ta kremowa zupa jest lepsza od rosołu