Rabarbar ma specyficzny wyrazisty smak, za którym jedni przepadają, a drudzy niekoniecznie. Ja i moja rodzina należymy do tych pierwszych, bo orzeźwiający rabarbar jest wprost stworzony do tego, by przełamywać słodycz ciast i deserów. Z jego dodatkiem piekę ciasto drożdżowe, kruche, a także ucierane. To ostatnie robi się bardzo szybko.
Jak przygotować rabarbar do ciasta?
Przygotowanie rabarbaru do ciasta jest bardzo proste. O tej porze roku nawet nie trzeba go obierać, tylko wystarczy umyć i osuszyć. Potem rabarbar należy pokroić na nieduże kawałki, posypać je cukrem i odstawić na kwadrans. Dzięki temu nieco zmiękną i staną się mniej kwaśne. Powstały syrop należy odsączyć i wykorzystać go np. do dosłodzenia kompotu.
Jak zrobić ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką?
Ciasto ucierane ma tę zaletę, że robi się je szybko i na dodatek w jednym naczyniu. Wystarczy tylko sięgnąć po kilka prostych składników i mikser. Najpierw miksuję jaja z cukrem, a potem łączę je z olejem, mlekiem i sypkimi składnikami. Po przełożeniu do formy ciasto posypuję kawałkami rabarbaru i kruszonką.
Przepis: Ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką
Szybkie ciasto z dodatkiem oleju, posypane rabarbarem i kruszonką
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3-4 łodygi rabarbaru
Na kruszonkę:
- 50 g masła
- 3 łyżki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
Sposób przygotowania
- Przygotowanie dodatkówPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Rabarbar umyj, pokrój na kawałki, posyp 1-2 łyżkami cukru, odstaw na 15 minut. Na kruszonkę w miseczce połącz masło, mąkę i cukier. Rozcieraj je palcami, aż powstanie sypka kruszonka. Wstaw ją do lodówki.
- Miksowanie składnikówW misce zmiksuj jajka z cukrem, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodaj olej i mleko, miksuj krótko do połączenia. Wsyp mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, krótko zmiksuj składniki.
- Pieczenie ciastaCiasto przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy lub innej formy. Posyp je osączonym rabarbarem, a potem kruszonką. Piecz ok. 45 minut, aż kruszonka lekko się zrumieni.
Wskazówka: Ciasto można też upiec bez kruszonki, a gdy będzie jeszcze lekko ciepłe, oprószyć je cukrem pudrem.
Co warto dodać do kruszonki?
Jeśli chcecie wzbogacić smak kruszonki i zwiększyć jej chrupkość, dodajcie do niej np. posiekane orzechy laskowe, włoskie czy pistacjowe. Dobrze też sprawdzą się tu wiórki kokosowe oraz migdały w płatkach.
Czytaj też:
Kruche ciasto z rabarbarem i bezą, które podbija internet. To niezawodny hit na każdą okazjęCzytaj też:
Dwa płaty ciasta francuskiego zamieniam w słodką przekąskę. Smakuje i wygląda, że palce lizać