Dwa płaty ciasta francuskiego zamieniam w słodką przekąskę. Smakuje i wygląda, że palce lizać

Dwa płaty ciasta francuskiego zamieniam w słodką przekąskę. Smakuje i wygląda, że palce lizać

Dodano: 
Słodkie słoneczko
Słodkie słoneczko Źródło: Shutterstock / Bermix Studio
Jeśli szukacie pomysłu na szybką, słodką przekąskę, oto i ona. Do jej przygotowania potrzebujecie tylko dwóch gotowych produktów. Raz-dwa ją uformujecie, a po upieczeniu będzie rewelacyjnie wyglądać i smakować.

Z ciasta francuskiego można ekspresowo przygotować słodką lub wytrawną przekąskę. A gdy sięgniecie po gotowe dodatki, pracy będzie tyle co i nic. Dziś najlepszy przykład prostego, a pysznego łakocia, jakim jest słodkie słoneczko. Moje dzieci je uwielbiają, a robię je w 10 minut.

Słodkie masy do przełożenia ciasta francuskiego

Jeśli chcecie przygotować z ciasta francuskiego słodką przekąskę, wystarczy, że przełożycie je słodką masą. Możecie więc sięgnąć po ulubiony dżem, konfiturę czy marmoladę. Dobrze też sprawdzi się np.: krem czekoladowo-orzechowy, masa serowa, orzechowa czy makowa.

Jak zrobić słodkie słoneczko z ciasta francuskiego?

Słoneczko to niezwykle prosty sposób na słodką przekąskę. Można je przygotować z dwóch opakowań ciasta francuskiego albo użyć jednego i przekroić je na pół. Wszystko zależy od apetytów domowników. Ja zawsze robię je z dwóch paczek ciasta i słoiczka gotowego kremu czekoladowo-orzechowego. Mało przy tym pracy, a efekt jest piękny i smaczny.

Przepis: Słodkie słoneczko

Słodka przekąska z ciasta francuskiego i kremu czekoladowo-orzechowego

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
185 w każdej porcji

Składniki

  • 2 x 275 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
  • 1 słoiczek kremu czekoladowo-orzechowego

Sposób przygotowania

  1. Przekładanie ciastaBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, rozwiń na nim jedno opakowanie ciasta francuskiego. Posmaruj go warstwą kremu czekoladowo-orzechowego, przykryj drugim blatem ciasta i lekko dociśnij.
  2. Formowanie i pieczenie słoneczkaMniej więcej po środku płata ciasta połóż mały spodeczek i wokół niego nacinaj ciasto w paski tak, by powstało słoneczko. Potem każdy pasek skręć wokół własnej osi. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza, słoneczko piecz 15-20 minut na złoty kolor.

Przekąski z ciasta francuskiego – wskazówki

By przekąska z ciasta francuskiego wyszła smaczna i chrupiąca, trzeba pamiętać o kilku szczegółach.

  • Ciasto francuskie należy wyjąć z lodówki na około pół godziny przed przyrządzaniem. W temperaturze pokojowej nieco zmięknie i da się ładnie formować.
  • By ciasto francuskie wyrosło, jak należy, trzeba je piec w odpowiednio wysokiej temperaturze, czyli ok. 210-220 stopni Celsjusza.
  • Wyroby z ciasta francuskiego najlepiej smakują wkrótce po upieczeniu. Najlepiej więc nie robić ich na duży zapas.

Czytaj też:
Proste ciasto i marmolada. Z tych składników robię najlepsze piknikowe rogaliki
Czytaj też:
Kładę soczyste krążki na cieście francuskim i zapiekam. Genialne ciastka w pół godziny