Z ciasta francuskiego można ekspresowo przygotować słodką lub wytrawną przekąskę. A gdy sięgniecie po gotowe dodatki, pracy będzie tyle co i nic. Dziś najlepszy przykład prostego, a pysznego łakocia, jakim jest słodkie słoneczko. Moje dzieci je uwielbiają, a robię je w 10 minut.
Słodkie masy do przełożenia ciasta francuskiego
Jeśli chcecie przygotować z ciasta francuskiego słodką przekąskę, wystarczy, że przełożycie je słodką masą. Możecie więc sięgnąć po ulubiony dżem, konfiturę czy marmoladę. Dobrze też sprawdzi się np.: krem czekoladowo-orzechowy, masa serowa, orzechowa czy makowa.
Jak zrobić słodkie słoneczko z ciasta francuskiego?
Słoneczko to niezwykle prosty sposób na słodką przekąskę. Można je przygotować z dwóch opakowań ciasta francuskiego albo użyć jednego i przekroić je na pół. Wszystko zależy od apetytów domowników. Ja zawsze robię je z dwóch paczek ciasta i słoiczka gotowego kremu czekoladowo-orzechowego. Mało przy tym pracy, a efekt jest piękny i smaczny.
Przepis: Słodkie słoneczko
Słodka przekąska z ciasta francuskiego i kremu czekoladowo-orzechowego
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 185 w każdej porcji
Składniki
- 2 x 275 g ciasta francuskiego (2 opakowania)
- 1 słoiczek kremu czekoladowo-orzechowego
Sposób przygotowania
- Przekładanie ciastaBlachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia, rozwiń na nim jedno opakowanie ciasta francuskiego. Posmaruj go warstwą kremu czekoladowo-orzechowego, przykryj drugim blatem ciasta i lekko dociśnij.
- Formowanie i pieczenie słoneczkaMniej więcej po środku płata ciasta połóż mały spodeczek i wokół niego nacinaj ciasto w paski tak, by powstało słoneczko. Potem każdy pasek skręć wokół własnej osi. Blachę z ciastem wstaw do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni Celsjusza, słoneczko piecz 15-20 minut na złoty kolor.
Przekąski z ciasta francuskiego – wskazówki
By przekąska z ciasta francuskiego wyszła smaczna i chrupiąca, trzeba pamiętać o kilku szczegółach.
- Ciasto francuskie należy wyjąć z lodówki na około pół godziny przed przyrządzaniem. W temperaturze pokojowej nieco zmięknie i da się ładnie formować.
- By ciasto francuskie wyrosło, jak należy, trzeba je piec w odpowiednio wysokiej temperaturze, czyli ok. 210-220 stopni Celsjusza.
- Wyroby z ciasta francuskiego najlepiej smakują wkrótce po upieczeniu. Najlepiej więc nie robić ich na duży zapas.
Czytaj też:
Proste ciasto i marmolada. Z tych składników robię najlepsze piknikowe rogalikiCzytaj też:
Kładę soczyste krążki na cieście francuskim i zapiekam. Genialne ciastka w pół godziny