To najlepsza młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą. Smakuje jak u mamy

To najlepsza młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą. Smakuje jak u mamy

Dodano: 
Kapusta z boczkiem i kiełbasą
Kapusta z boczkiem i kiełbasą Źródło: Shutterstock / Dar1930
Delikatna, aromatyczna i pełna smaku – młoda kapusta z dodatkiem boczku i kiełbasy to klasyczne domowe danie, które przywołuje najlepsze wspomnienia.

Gdy nadchodzi wiosna, młoda kapusta staje się moim ulubionym składnikiem. Wszystko dzięki mamie, która zawsze miała na nią sprawdzony sposób. Wystarczy kilka prostych dodatków i odrobina pracy, aby przygotować danie, które można jeść przez kilka dni. Podobnie jak bigos, młoda kapusta nabiera głębszego smaku dzięki odgrzewaniu i długiemu gotowaniu, co sprawia, że z każdym kolejnym podaniem smakuje jeszcze lepiej.

Jak zrobić kapustę z boczkiem i kiełbasą?

Jeśli nie masz dużej patelni, śmiało użyj garnka – dno garnka pełni podobną funkcję, a mieszanie dłuższą łyżką pozwoli zachować kontrolę nad przygotowywaniem potrawy. Lubię, gdy boczek i wędlina są dobrze przypieczone i chrupiące, dlatego trzymam je na wysokiej temperaturze nieco dłużej przed dodaniem reszty składników. To podkreśla ich smak i nadaje całości wyrazisty aromat. Jeśli w lodówce są wędliny, które czekają na wykorzystanie, warto je dodać – świetnie sprawdzą się w tej potrawie.

Podobnie z warzywami – papryka lub por dobrze wzbogacą smak. Papryka doda delikatnej słodyczy, a por wniesie lekko pikantny akcent. Można także spróbować innych warzyw, jeśli są pod ręką i mają nadać daniu dodatkowego charakteru. Jeśli chcesz dodać odrobinę koloru, sięgnij po pomidory – nawet te lekko przejrzałe świetnie sprawdzą się w tym daniu. Nadadzą potrawie nie tylko intensywniejszego odcienia, ale także wzbogacą jej smak i dodadzą lekkiej kwaskowatości.

Przepis: Młoda kapusta z boczkiem i kiełbasą

Jest wiosna, to musi być młoda kapusta. Tak było zawsze u mnie w domu, a najlepszy sposób na nią mam od mamy.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
227 w każdej porcji

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 150 g wędzonego boczku
  • 200 g kiełbasy
  • 1 cebula
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki oleju
  • koperek
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówPoszatkuj kapustę, pokrój boczek w kostkę, kiełbasę w plasterki, cebulę w drobną kostkę, marchewkę w półplasterki. Dodaj kapustę, marchewkę. Wlej bulion, dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  2. PodsmażanieNa dużej patelni lub w garnku rozgrzej olej, dodaj boczek i smaż do zarumienienia. Następnie dodaj cebulę i kiełbasę, smaż przez kilka minut.
  3. DuszenieDodaj kapustę, marchewkę, pomidora i ziemniaka. Wlej bulion, dopraw solą i pieprzem. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 30 minut, mieszając od czasu do czasu.
  4. WykończenieNa koniec dodaj posiekany koperek, wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.

Z czym podać młodą kapustę?

U mnie w domu młodą kapustę najczęściej jadło się z pieczywem, ale moja teściowa zawsze podaje ją z ziemniakami, które według niej najlepiej komponują się z jej smakiem. Nie ma jednego sprawdzonego sposobu – warto spróbować różnych opcji, aby znaleźć swoją ulubioną wersję.

Świetnym dodatkiem jest także kasza, która sprawia, że danie staje się bardziej sycące i odżywcze. Można wybrać gryczaną z cebulą, jęczmienną lub pęczak, każdy z tych wariantów wnosi nieco inny charakter i strukturę do potrawy. Całość dobrze uzupełnia jajko sadzone, które dodaje kremowej konsystencji oraz subtelnie podkreśla smak młodej kapusty, czyniąc ją jeszcze bardziej wyrazistą. Możesz też przygotować jajka w koszulkach, mniej tłuszczu, a tam samo pyszny smak.

Czytaj też:
Na wiosnę zamiast chleba zajadamy to pyszne ciasto. Robię je z taniego warzywa
Czytaj też:
Ten kulebiak z kapustą i grzybami podbił nasze serca. Zobacz, jak łatwo go zrobić na święta