Na wiosnę zamiast chleba zajadamy to pyszne ciasto. Robię je z taniego warzywa

Na wiosnę zamiast chleba zajadamy to pyszne ciasto. Robię je z taniego warzywa

Dodano: 
Ciasto z cukinii
Ciasto z cukinii Źródło: Shutterstock / minadezhda
Szukacie zamiennika pieczywa? Ja już znalazłam – jest nim niesłodkie ciasto. Robię je z taniego warzywa, a zachwyca smakiem i wilgotnością. To ciasto można też zjeść na przekąskę, a nawet podać do obiadu zamiast ziemniaków.

W moim domu jada się niedużo pieczywa. Raz, że nie przepadamy za kanapkami, a dwa – znamy doskonały zamiennik chleba. Przyrządzam go często, jak tylko ceny mojego ulubionego warzywa staną się przystępne. To niesłodkie ciasto z cukinii robi się naprawdę szybko, a można je podać na wiele sposobów.

Jak przygotować cukinię do ciasta?

Cukinię przeznaczoną do ciasta należy umyć i wytrzeć. Gdy jest młoda, nie trzeba jej obierać, bo ma delikatną, cienką skórkę. Warzywo trzeba zetrzeć na dużych oczkach tarki, oprószyć solą i odstawić na ok. 15 minut, by puściło sok. Płyn należy odlać, a cukinię można dodatkowo odcisnąć. Gdy teraz usuniemy z niej nadmiar wody, po upieczeniu ciasto będzie wilgotne, ale zwarte.

Jak zrobić wytrawne ciasto z cukinii?

Przygotowanie wytrawnego ciasta z cukinii należy zacząć od rozdrobnienia warzywa. Po starciu na dużych oczkach i odciśnięciu nadmiaru soku, cukinię miesza się z kilkoma składnikami. Powstałą masę przekłada się do keksówki i piecze ok. 45 minut. Po tym czasie można się delektować oryginalnym wypiekiem.

Przepis: Ciasto z cukinii

Wytrawne ciasto ze startej cukinii

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 3 jajka
  • ½ szklanki oleju lub oliwy z oliwek
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku lub oregano
  • ½ szklanki tartego sera (np. cheddar, parmezan)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie cukiniiCukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na dużych oczkach. Oprósz ją solą, odstaw na kwadrans, po tym czasie odsącz i odciśnij nadmiar wody.
  2. Przygotowanie ciastaW dużej misce wymieszaj jajka, olej, przyprawy i czosnek. Dodaj cukinię, zioła i ser. Wymieszaj, połącz z mąką i proszkiem do pieczenia.
  3. Pieczenie ciastaMasę przelej do wąskiej, podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Co można dodać do ciasta z cukinii?

Jeśli chcecie odmienić czy urozmaicić smak cukiniowego chlebka, możecie dodać do ciasta różne produkty. Mogą to być np.: posiekane orzechy włoskie czy nerkowce, pestki dyni lub słonecznika, suszone pomidory, a także oliwki czarne albo zielone. Ciekawym dodatkiem będzie też pokruszony ser feta. Wtedy jednak należy zmniejszyć ilość soli dodanej w przepisie.

Czytaj też:
Te placki z dwóch tanich warzyw biją na głowę ziemniaczane. A robi się je o wiele szybciej
Czytaj też:
Cukinię nadziewam 3 składnikami. To szybkie danie znika, zanim zdążę je podać