W moim domu jada się niedużo pieczywa. Raz, że nie przepadamy za kanapkami, a dwa – znamy doskonały zamiennik chleba. Przyrządzam go często, jak tylko ceny mojego ulubionego warzywa staną się przystępne. To niesłodkie ciasto z cukinii robi się naprawdę szybko, a można je podać na wiele sposobów.
Jak przygotować cukinię do ciasta?
Cukinię przeznaczoną do ciasta należy umyć i wytrzeć. Gdy jest młoda, nie trzeba jej obierać, bo ma delikatną, cienką skórkę. Warzywo trzeba zetrzeć na dużych oczkach tarki, oprószyć solą i odstawić na ok. 15 minut, by puściło sok. Płyn należy odlać, a cukinię można dodatkowo odcisnąć. Gdy teraz usuniemy z niej nadmiar wody, po upieczeniu ciasto będzie wilgotne, ale zwarte.
Jak zrobić wytrawne ciasto z cukinii?
Przygotowanie wytrawnego ciasta z cukinii należy zacząć od rozdrobnienia warzywa. Po starciu na dużych oczkach i odciśnięciu nadmiaru soku, cukinię miesza się z kilkoma składnikami. Powstałą masę przekłada się do keksówki i piecze ok. 45 minut. Po tym czasie można się delektować oryginalnym wypiekiem.
Przepis: Ciasto z cukinii
Wytrawne ciasto ze startej cukinii
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 1 średniej wielkości cukinia
- 3 jajka
- ½ szklanki oleju lub oliwy z oliwek
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 ząbek czosnku
- ½ łyżeczki suszonego tymianku lub oregano
- ½ szklanki tartego sera (np. cheddar, parmezan)
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie cukiniiCukinię umyj, wytrzyj, zetrzyj na dużych oczkach. Oprósz ją solą, odstaw na kwadrans, po tym czasie odsącz i odciśnij nadmiar wody.
- Przygotowanie ciastaW dużej misce wymieszaj jajka, olej, przyprawy i czosnek. Dodaj cukinię, zioła i ser. Wymieszaj, połącz z mąką i proszkiem do pieczenia.
- Pieczenie ciastaMasę przelej do wąskiej, podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 45 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Co można dodać do ciasta z cukinii?
Jeśli chcecie odmienić czy urozmaicić smak cukiniowego chlebka, możecie dodać do ciasta różne produkty. Mogą to być np.: posiekane orzechy włoskie czy nerkowce, pestki dyni lub słonecznika, suszone pomidory, a także oliwki czarne albo zielone. Ciekawym dodatkiem będzie też pokruszony ser feta. Wtedy jednak należy zmniejszyć ilość soli dodanej w przepisie.
Czytaj też:
Te placki z dwóch tanich warzyw biją na głowę ziemniaczane. A robi się je o wiele szybciejCzytaj też:
Cukinię nadziewam 3 składnikami. To szybkie danie znika, zanim zdążę je podać