Kasza gryczana jest bardzo zdrowa i występuje w dwóch wersjach: białej i prażonej. Pierwsza, zwana też krakowską, ma łagodny, lekko orzechowy smak. Druga, dzięki prażeniu, ma ciemniejszy kolor i wyrazisty smak. Wiele osób za nim nie przepada, ale gdy kaszę przyrządzi moja mama, każdy zjada ją do samego końca. Poznajcie tajemnicę pysznej kaszy.
Wartość odżywcza kaszy gryczanej
Kasza gryczana należy do jednych z najzdrowszych. To dlatego, że jest bogata w błonnik (wspomaga trawienie) i witaminy z grupy B (istotne dla układu nerwowego i zdrowej skóry), a także w magnez (wzmacnia serce i mięśnie, koi nerwy), fosfor (wzmacnia kości), potas (reguluje ciśnienie krwi) i cynk (wzmacnia odporność). Nie zawiera glutenu, jest zaś zasobna w białko i rutynę, która wzmacnia naczynia krwionośne i działa przeciwzapalnie.
Jak zrobić kaszę gryczaną z cebulą?
Kasza gryczana mojej mamy smakuje doskonale dzięki połączeniu jej z cebulą. Jednak nie taką zwykłą, ale miękką i lekko zrumienioną. Właśnie taka cebula ma głęboki, lekko słodkawy smak, który doskonale harmonizuje ze smakiem kaszy gryczanej. Kaszę gryczaną najpierw trzeba ugotować na sypko, a potem krótko przesmażyć z cebulą zeszkloną na oleju. Po doprawieniu solą i pieprzem, tą kaszą zajada się każdy.
Przepis: Kasza gryczana z cebulą
Pełna smaku kasza gryczana podsmażana z cebulą
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 150 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
- 2 szklanki wody
- sól
- 1 cebula
- 2-3 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Gotowanie kaszyKaszę gryczaną opłucz, wsyp na osolony wrzątek. Zagotuj ją, a potem zmniejsz ogień i gotują ją pod przykryciem 12-15 minut, aż będzie miękka. Zestaw ją z ognia i odstaw na 15 minut, by napęczniała.
- Smażenie cebuli z kasząCebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj do niej kaszę, przesmaż mieszając. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Jak podać kaszę gryczaną z cebulą?
Kasza gryczana z cebulą może być dodatkiem do obiadu, jednak tak naprawdę najlepiej smakuje sama. Ewentualnie podana z prostymi dodatkami typu smażona kiełbasa czy jajko sadzone. Oczywiście możecie ją też podać np. do duszonego mięsa czy sosu grzybowego.
Czytaj też:
Lekkie bliny gryczane vs tradycyjne pankejki. Odkryj, dlaczego warto je wypróbowaćCzytaj też:
Wrzucam ją zamiast mąki do ciasta na naleśniki. Placki są zdrowsze i bardzo delikatne