Przełom kwietnia i maja zawsze oznacza u mnie jedno: wyprawę po żółte kwiaty mniszka lekarskiego. Przerabiam je na tradycyjny syrop, który zwyczajowo najczęściej nazywa się miodem lub miodkiem z mniszka. Wszystko za sprawą jego słodyczy i konsystencji przypominającej płynny miód.
Ile kwiatów mniszka potrzeba na syrop?
Ja od lat stosuję prosty przepis na 300 kwiatów mniszka i taki podaję niżej. Łatwo można go mnożyć i dowolnie zwiększać proporcje. Zwykle zbieram ok. 1000-1200 kwiatów, czyli mnożę proporcje przez trzy lub cztery. Może się to wydawać dużo, ale mi zebranie ok. tysiąca kwiatów (staram się je liczyć) nie zajmuje więcej niż godzinę.
W jaki sposób zbierać mniszek lekarski?
Aby zbierać kwiaty mniszka, znajdź miejsce z dala od dróg i centrów miast. Mniszek lekarski całymi połaciami rośnie na łąkach czy w sadach i najlepiej z takich miejsc skorzystać. Ja od wielu lat korzystam z możliwości, jaką daje Nadleśnictwo Gryfino (województwo zachodniopomorskie), które pozwala zbierać mniszek w Ogrodzie Dendrologicznym w Glinnej, czyli wyjątkowym arboretum położonym w sercu Puszczy Bukowej. Być może w twojej okolicy są podobne miejsca – warto sprawdzić i zapytać o zgodę właściciela terenu.
Na zbiór kwiatów mniszka najlepiej wybrać się w słoneczny, suchy, pogodny dzień. Chodzi o to, aby kwiaty były suche i ładnie rozwinięte. Do zbierania warto założyć rękawiczki, bo mniszek dość mocno farbuje dłonie. Ja na zbiór mniszka zawsze biorę nożyczki i po prostu ścinam same kwiatki. Najlepiej zbierać je do koszyka, łubianki, ja też często wykorzystuję papierowe torby.
Jak zrobić syrop z mniszka?
Przygotowanie miodu z mniszka jest proste, choć wymaga nieco zachodu. Po przyniesieniu kwiatów do domu najpierw trzeba pozbyć się niechcianych gości. Jeśli masz balkon lub taras, najlepiej w takim miejscu wysypać kwiaty na papier lub materiał i poczekać, aż owady pójdą. Ja zostawiam zielone szypułki, ponieważ nie chce mi się dodatkowo ich usuwać, ale wiem, że niektórzy tak robią, aby do minimum ograniczyć smak goryczki w syropie. Moim zdaniem nie jest to konieczne.
Samo zrobienie syropu należy rozłożyć na dwa dni, ponieważ po zagotowaniu kwiatów, powinny odstać około doby.
Najczęstsze pytanie, jakie słyszę przy robieniu syropu, to pytanie o ilość cukru i to, czy trzeba go tak dużo. 700 g cukru na litr płynu to i tak zmniejszona ilość, bo w wielu przepisach znajdziesz proporcje: kilogram na litr. Ja lubię, kiedy moje przetwory mają konsystencję gęstego syropu, a niekoniecznie miodu, dlatego ta ilość wystarcza.
Jeśli chcesz zrobić typowy, gęsty miód z mniszka, możesz dodać kilogram cukru na litr płynu. Ale od razu uwaga: przy mniejszej ilości cukru (700 g na litr) również możesz osiągnąć konsystencję miodku, wystarczy całość dłużej gotować. Konsystencję najłatwiej sprawdzić wylewając odrobinę gorącego syropu na zimny talerzyk. Ja robię inny test: biorę nieco syropu z mniszka i rozcieńczam z wodą. Jeśli napój ma dobry smak, dla mnie to znak, że syrop jest gotowy.
Przepis: Syrop z mniszka lekarskiego (miód z mniszka)
Sprawdzony przepis na pyszny syrop z kwiatów mniszka.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 4 godz.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 2877
Składniki
- 300 kwiatów mniszka lekarskiego
- 700 g cukru
- 1 l wody
- sok wyciśnięty z 1-2 cytryn
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Szykowanie kwiatówKwiaty mniszka rozłóż na papierze lub płachcie materiału i zostaw na ok. godzinę. Dzięki temu owady wyjdą z kwiatów.
- Gotowanie kwiatówTak przygotowane kwiaty przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj ok. 15 minut, przykryj i zostaw w garnku na ok. 24 godziny.
- Robienie syropuOdcedź płyn, wyciskając dobrze kwiaty z jego pozostałości. Płyn przelej do garnka i odmierz jego objętość. Dodaj cukier – 700 g na litr płynu. Jeśli płynu jest mniej, zmniejsz nieco ilość cukru. Dodaj sok z cytryny i szczyptę soli. Gotuj na wolnym ogniu 2-4 godziny, aż do uzyskania pożądanej gęstości. Gorący syrop przelewaj do wyparzonych, czystych słoików i od razu zakręcaj.
Syropu z mniszka nie trzeba dodatkowo pasteryzować. Cukier jest doskonałym konserwantem, który sprawia, że miodek mniszkowy bez problemu przetrwa do kolejnego sezonu.
Do czego wykorzystać miód z mniszka?
Miód z mniszka to przede wszystkim świetne słodzidło do napojów. Możesz dodawać go do wody czy lemoniady, można nim słodzić herbatę. Syrop mniszka nadaje się też do deserów i ciast, można nim też polać np. słodkie naleśniki, placki, dodać to kaszy czy twarożku na słodko.
Czytaj też:
Niewielu o nim wie. To dzikie warzywo mam za darmo i robię najlepszy obiad sezonuCzytaj też:
Zamiast kupować przyprawy, zbieram ten pospolity chwast. To jedna z najpyszniejszych roślin