Przekąska z poniższego przepisu to jeden z moich kulinarnych eksperymentów. Miałem przygotowane roladki z szynką i serem do pieczenia, ale mój piekarnik odmówił posłuszeństwa – i jak to zwykle bywa – zepsuł się w najmniej oczekiwanym momencie. Postanowiłem usmażyć przekąskę w głębokim tłuszczu. A efekt? Ten przerósł nasze najśmielsze oczekiwania – roladki wyszły obłędnie chrupiące i przepyszne.
Co zrobić, żeby smażone potrawy nie wchłaniały tłuszczu?
Smażenie w głębokim oleju nie należy do najzdrowszych sposobów obróbki termicznej, jednak można do minimum ograniczyć wchłanianie tłuszczu przez potrawy. Kluczem do kulinarnego sukcesu jest odpowiednia temperatura smażenia oraz wybór wysokiej jakości oleju, który jest odporny na działanie wysokiej temperatury np. oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Zanim rozpoczniesz smażenie, nagrzej tłuszcz do temperatury 175 stopni Celsjusza. Jeżeli nie masz termometru kuchennego, to wrzuć do gorącego oleju kawałek chleba lub bułki. Jeżeli od razu wypłynie na powierzchnię i zacznie się rumienić, to tłuszcz ma odpowiednią temperaturę. Równie ważną kwestią jest smażenie potraw w głębokim tłuszczu małymi partiami, dzięki czemu można uniknąć nagłego spadku temperatury.
Potrawy przygotowywane zgodnie z powyższymi wskazówkami nie wychodzą bardzo tłuste, jednak warto dodatkowo odsączyć je z oleju na papierowym ręczniku.
Jak zrobić chrupiące roladki z szynki i sera?
Do przygotowania potrawy potrzebujesz jedynie 3 składników. Robię chrupiące roladki z gotowego ciasta drożdżowego (surowy spód do pizzy) o krótkim, naturalnym składzie. Ciasto kroję na kwadraty lub prostokąty, nadziewam plastrem szynki i żółtego sera, oprószam oregano i zwijam roladki, szczelnie owijając nadzienie ciastem. Tak przygotowaną przekąskę smażę w głębokim oleju (możesz też skorzystać z frytkownicy beztłuszczowej) lub piekę w piekarniku.
Przepis: Chrupiące roladki z szynki i sera
Pomysł na smaczną i efektowną przekąskę na wieczór lub różne okazje.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 312 w każdej porcji
Składniki
- 400 g ciasta drożdżowego (opakowanie spodu do pizzy)
- 10 plastrów szynki
- 10 plastrów żółtego sera
- 1 i 1/2 łyżeczki oregano
Dodatkowo:
- 600 ml oleju do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciasta i nadziewanieGotowy spód do pizzy lekko rozwałkuj i podziel na 10 kawałków. Na każdym kawałku ciasta ułóż plaster szynki i plaster sera, pozostawiając 1 cm odstęp od brzegów. Oprósz nadzienie oregano. Wskazówka: przed dodaniem nadzienia możesz posmarować ciasto sosem pomidorowym.
- Formowanie roladekZwiń ciasto i uformuj szczelnie zamkniętą roladkę.
- SmażenieRozgrzej olej i smaż roladki z szynką i serem małymi partiami, od czasu do czasu przewracając. Przekąska jest gotowa, gdy przyrumieni się z każdej strony. Gotowe roladki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Chrupiące roladki z szynką i serem serwuję z dodatkiem zimnych sosów np. sosu czosnkowego, sosu chrzanowego, sosu tysiąca wysp i ketchupu.
Czytaj też:
Ta chrupiąca przekąska to pyszny pomysł na Wielkanoc. Znika ze stołu w kilka chwilCzytaj też:
Robię ją co roku na Wielkanoc. Tej sałatce nikt się nie oprze, a goście są zachwyceni