Sałatka francuska z kurczakiem to jedna z sałatek warstwowych, które cieszą się ogromną popularnością ze względu na wyjątkowy smak. W święta serwuję ją w eleganckich pucharkach, co sprawia, że zachęca do skosztowania bardzo efektownym wyglądem.
W czym przygotować sałatkę warstwową?
Sałatka warstwowa doskonale prezentuje się w dużej, przezroczystej salaterce ze szkła, ale warto nieco się wysilić i przygotować sałatkę francuską z kurczakiem i jajkiem w eleganckich pucharkach lub szklankach. Jednoporcjowe przekąski i przystawki nie tylko pięknie prezentują się na stole, ale także można je bez problemu dostosować do różnych preferencji żywieniowych rodziny i gości np. alergików, dzieci, które nie przepadają za niektórymi składnikami sałatek, a także osób stosujących dietę wegańską.
Jak zrobić sałatkę francuską z kurczakiem i jajkiem?
Sałatka francuska z kurczakiem i jajkiem nie wymaga wiele pracy i szczególnych umiejętności. Najwięcej czasu zajmuje obróbka termiczna jajek i kurczaka, jednak możesz przygotować te składniki dzień wcześniej, co ułatwi zrobienie pysznej przekąski.
Jajka do sałatki francuskiej gotuję na twardo. Polecam gotować je z zegarkiem w ręku, żeby na powierzchni żółtek nie powstała szara obwódka, która sprawia, że nie wyglądają apetycznie. Kurczaka marynuję, a następnie smażę w całości (wówczas mięso wychodzi bardziej soczyste) i kroję w kostkę. Możesz również usmażyć mięso pokrojone w kostkę oraz dodać do sałatki kurczaka gotowanego w wodzie/na parze, pieczonego lub wędzonego.
Smak jajka i kurczaka podbijają chrupiące, świeże warzywa, żółty ser i kawałki świeżego ananasa (możesz użyć również ananasa z puszki). Do sałatki francuskiej podaję sos na bazie oliwy z oliwek, oregano i czosnku, sos winegret, i sos śmietanowo majonezowy, którymi każdy z gości może polać potrawę wedle uznania, ale możesz również przełożyć warstwy sałatki majonezem, majonezem ze śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Przepis: Sałatka francuska z kurczakiem i jajkiem
Pyszna i elegancka sałatka idealna na wszystkie okazje.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Francuska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 387 w każdej porcji
Składniki
- 400 g piersi z kurczaka
- 8 dużych jajek
- 8 plastrów ananasa
- 1 średnia marchewka
- 1 średnia papryka czerwona
- 200 g żółtego sera
- sól i pieprz
Na marynatę do kurczaka:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
Sposób przygotowania
- Przygotowanie i marynowanie mięsaPiersi z kurczaka oczyść z błon i chrząstek, umyj oraz osusz. W misce wymieszaj oliwę z oliwek z ziołami oraz przyprawami i natrzyj mięso. Przykryj naczynie folią spożywczą, wstaw do lodówki i marynuj mięso 2-3 godziny.
- Smażenie mięsaObsmaż piersi z kurczaka na suchej patelni, z obu stron, na złoty kolor. Sprawdź, czy mięso nie jest surowe w środku (po nakłuciu piersi w najgrubszym miejscu nie powinien wypływać podbarwiony krwią sok). Wyłącz grzanie, przykryj patelnię pokrywką i poczekaj z krojeniem 15 minut, żeby mięso odpoczęło.
- Gotowanie jajekDoprowadź wodę do wrzenia, dodaj 1 łyżeczkę soli i za pomocą łyżki włóż jajka do wrzątku. Gotuj na małym ogniu 8 minut, a następnie odcedź i przelej zimną wodą.
- KrojeniePiersi z kurczaka pokrój w małą kostkę. Jajka pokrój w kostkę, rozgnieć widelcem lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Oprósz rozdrobnione jajka solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i wymieszaj. Marchewkę obierz, przekrój na pół i zetrzyj na tarce o małych oczkach, żeby powstały długie, cieniutkie paseczki. Paprykę pokrój w cieniutkie paseczki. Ananasa pokrój w kostkę. Ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- WykonanieNa dnie pucharków ułóż warstwę ananasa, następnie dodaj warstwę jajek na twardo, warstwę kurczaka oraz warstwę z marchewki i papryki. Przykryj składniki żółtym serem i udekoruj kawałkami ananasa.
Gotową sałatkę wstaw na 20 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły
Czytaj też:
Tę sałatkę robię w 15 minut i zabieram do pracy, zawsze znika do ostatniego kęsaCzytaj też:
Te pieczarki są idealne na świąteczny stół. Prosta przekąska zachwyca smakiem i wyglądem