Ta przekąska to moje odkrycie. Poznaj sekret banalnie prostych placuszków na raz

Ta przekąska to moje odkrycie. Poznaj sekret banalnie prostych placuszków na raz

Dodano: 
Wytrawne placuszki
Wytrawne placuszki Źródło: Shutterstock / DronG
Puszyste placuszki to nie tylko idealny pomysł na śniadanie, ale także przekąskę na jeden kęs. Z wytrawnymi dodatkami smakują fenomenalnie i pięknie prezentują się na talerzu. Wypróbuj mój przepis i zachwyć gości.

Szukasz przepisu na przekąskę lub przystawkę, którą zaskoczysz rodzinę i gości? Wytrawne placuszki nie wymagają wiele pracy i stanowią doskonałą alternatywę m.in. dla koreczków. Wypróbuj mój przepis, a zakochasz się w nim.

Jak zrobić wytrawne placuszki na przekąskę?

Wytrawne placuszki na przekąskę to nic innego jak minipankejki bez dodatku cukru. Poniższy przepis uwzględnia przygotowanie ciasta z mąką pszenną i masłem, dzięki któremu można usmażyć placuszki na suchej patelni. Samo przygotowanie ciasta zajmuje 5 minut. Polecam odstawić gotowe ciasto na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby odpoczęło. Odstawienie ciasta wpływa na konsystencję placuszków, sprawiając, że wychodzą bardziej puszyste i elastyczne.

Wytrawne pankejki na jeden kęs świetnie smakują z różnymi dodatkami. Podaję je z pastą z awokado (którą możesz zastąpić tradycyjnym guacamole), serkiem śmietankowym, wędzonym łososiem oraz warzywami. Pod przepisem znajdziesz kilka propozycji innych dodatków do wytrawnych placuszków oraz wskazówki, dzięki którym przygotujesz ciasto na dietetyczne pankejki bez mąki pszennej.

Przepis: Wytrawne placuszki

Minipankejki w wersji na słono są pyszne i wyglądają efektownie. To przekąska idealna na elegancką kolację i domówkę z przyjaciółmi.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
24
Liczba kalorii
106 w każdej porcji

Składniki

Na ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3 średnie jajka
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól

Dodatkowo:

  • 1 duże awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 200 g serka śmietankowego
  • 200 g wędzonego łososia
  • 1/2 małej cebuli czerwonej
  • kilka gałązek koperku
  • kilka rzodkiewek

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciasta na placuszkiMasło klarowane roztop i wystudź. Mąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Roztrzep jajka rózgą kuchenną lub mikserem, dodaj mleko oraz masło i wymieszaj. Wsyp suche składniki i mieszaj/miksuj, aż powstanie jednolita masa. Dopraw ciasto na placuszki solą (dodaję 1/2 łyżeczki). Wskazówka: smak ciasta możesz wzbogacić, dodając pieprz, słodką, ostrą lub wędzoną paprykę i ulubione zioła. Odstaw ciasto, żeby odpoczęło.
  2. SmażenieMocno rozgrzej patelnię i nakładaj małe porcje ciasta, formując okrągłe placuszki. Smaż mini pankejki z obu stron na złoty kolor.
  3. Przygotowanie dodatkówMiąższ awokado rozgnieć widelcem i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny. Dopraw pastę solą i świeżo zmielonym pieprzem. Łososia pokrój na cienkie paseczki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Koperek umyj i osusz. Rzodkiewki umyj, osusz i pokrój na plasterki.
  4. WykonanieNa wystudzone placuszki nałóż porcje pasty z awokado oraz serek śmietankowy i paseczki łososia. Udekoruj przekąskę piórkami czerwonej cebuli, plasterkami rzodkiewki i koperkiem.

Zamienniki mąki pszennej i opcjonalne dodatki do wytrawnych placuszków

Ciasto na wytrawne placuszki możesz przygotować bez mąki pszennej, zastępując ten składnik mąką pełnoziarnistą lub zmielonymi na pył płatkami owsianymi. Polecam dodać do ciasta również otręby pszenne lub owsiane i nasiona lnu, które wzbogacą placuszki o dodatkową porcję błonnika, witamin i minerałów.

Na wierzchu wytrawnych placków możesz również ułożyć np. pastę z awokado z dodatkiem soczystych pomidorów i kolendry, pastę jajeczną, humus, wędzonego pstrąga, łososia lub makrelę, pastę z tuńczyka, a także domowy pasztet ze słoika. Do dekoracji świetnie sprawdzą się także seler naciowy, por, marchewka i papryka, które możesz pokroić w kostkę lub cienkie paseczki.

Wskazówka: do nakładania past kanapkowych i serka śmietankowego możesz użyć rękawa cukierniczego z szeroką końcówką. To rozwiązanie sprawdza się u mnie, gdy przygotowuję placuszki na przyjęcia. Przekąska wygląda wtedy elegancko.

Czytaj też:
Nie uwierzysz, jak pyszne mogą być pieczarki z piekarnika. 10 minut pracy, a ta przekąska zachwyca smakiem
Czytaj też:
W plastry szynki zawijam pyszny farsz. Szybka przekąska w mig znika z półmiska