Moja rodzina uwielbia pieczarki zapiekane z żółtym serem, które zachwycają delikatnym smakiem i aromatem. Przygotowuję je jako ciepłą przegryzkę oraz dodatek m.in. do frytek i dań z grilla.
Jakie pieczarki wybrać do pieczenia?
Do pieczenia polecam wybrać małe pieczarki, które nie wymagają długiej obróbki termicznej. Świetnie sprawdzą się zarówno białe, jak i brązowe odmiany pieczarek. Warto sprawdzić, czy grzyby są jędrne i sprężyste – jedynie świeże pieczarki zachwycają smakiem i mają po upieczeniu odpowiednią konsystencję. Przywiędłe, ciemne oraz zaparzone w folii pieczarki wyjdą gąbczaste i niesmaczne. Kupując pieczarki do zapiekania w całości, wybieram grzyby o podobnej wielkości. Jeżeli masz pod ręką porcję pieczarek, które różnią się wielkością, to możesz po umyciu (i ewentualnym obraniu ze skórki) pokroić je na kawałki, dzięki czemu upieką się w takim samym czasie.
Jak zrobić pieczarki zapiekane z serem?
Pyszna przekąska nie wymaga wiele pracy. Zanim przełożę pieczarki do naczynia żaroodpornego, skrapiam je oliwą oraz oprószam przyprawami i ziołami, a następnie mieszam. Możesz pominąć dodanie tłuszczu i wówczas przekąska będzie mniej kaloryczna.
Do pieczarek dodaję ser żółty, który dobrze się topi. Jeżeli masz w lodówce resztki różnych rodzajów żółtego sera, to doskonale się składa, bo taka mieszanka nada delikatnym grzybom bogatszy smak. Możesz pomieszać np. ser edamski, ser gouda, ser mozzarella i ser cheddar. Jeśli wykorzystujesz ser w plastrach, polecam przed ułożeniem na grzybach pokroić go w cieniutkie paseczki.
Przepis: Pieczarki zapiekane z serem
Danie świetnie smakuje samodzielnie oraz jako dodatek do różnych dań.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 298 w każdej porcji
Składniki
- 500 g małych pieczarek
- 200 g żółtego sera
Dodatkowo:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki rozmarynu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówPieczarki oczyść i dokładnie umyj (jeśli są świeże i mają zdrową skórkę, nie obieraj ich). Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- WykonaniePrzełóż grzyby do naczynia, w którym będą się piekły. Skrop oliwą, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz dodaj zioła. Wymieszaj grzyby z dodatkami i posyp żółtym serem.
- PieczenieRozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 20-25 minut (do miękkości pieczarek).
Wskazówka: jeśli nie lubisz bardzo przypieczonego sera, to możesz najpierw zapiec grzyby bez serowej pierzynki i dodać ser, gdy zmiękną.
Jak i do czego podawać pieczarki zapiekane z serem?
Pieczarki zapiekane z serem najlepiej smakują tuż po przygotowaniu. Doskonale sprawdzają się nie tylko jako przekąska, ale także ciepła „jarzynka” do kotletów schabowych, kotletów mielonych, pieczonego kurczaka, steków, pieczeni i domowych burgerów. Aromatyczne grzyby pod pierzynką z żółtego sera możesz również przygotować w formie szaszłyków (w taki sposób podaję pieczarki zapiekane z serem podczas spotkań przy grillu).
Czytaj też:
Obtocz różyczki brokułu i usmaż. Prosty przepis na chrupiącą przekąskę i dodatek do różnych dańCzytaj też:
Gdy nie mam pomysłu na obiad, sięgam po makaron. Spaghetti z pieczarkami w kremowym sosie to niebo w gębie