Nie uwierzysz, jak pyszne mogą być pieczarki z piekarnika. 10 minut pracy, a ta przekąska zachwyca smakiem

Nie uwierzysz, jak pyszne mogą być pieczarki z piekarnika. 10 minut pracy, a ta przekąska zachwyca smakiem

Dodano: 
Pieczarki zapiekane z serem
Pieczarki zapiekane z serem Źródło: Shutterstock / Mehmet Cetin
Pieczarki kocham w każdej postaci, a te zapiekane z serem to przekąska wprost idealna. Smak potrawy wzbogacam aromatycznymi ziołami. Odkryj przepis na zapiekane pieczarki.

Moja rodzina uwielbia pieczarki zapiekane z żółtym serem, które zachwycają delikatnym smakiem i aromatem. Przygotowuję je jako ciepłą przegryzkę oraz dodatek m.in. do frytek i dań z grilla.

Jakie pieczarki wybrać do pieczenia?

Do pieczenia polecam wybrać małe pieczarki, które nie wymagają długiej obróbki termicznej. Świetnie sprawdzą się zarówno białe, jak i brązowe odmiany pieczarek. Warto sprawdzić, czy grzyby są jędrne i sprężyste – jedynie świeże pieczarki zachwycają smakiem i mają po upieczeniu odpowiednią konsystencję. Przywiędłe, ciemne oraz zaparzone w folii pieczarki wyjdą gąbczaste i niesmaczne. Kupując pieczarki do zapiekania w całości, wybieram grzyby o podobnej wielkości. Jeżeli masz pod ręką porcję pieczarek, które różnią się wielkością, to możesz po umyciu (i ewentualnym obraniu ze skórki) pokroić je na kawałki, dzięki czemu upieką się w takim samym czasie.

Jak zrobić pieczarki zapiekane z serem?

Pyszna przekąska nie wymaga wiele pracy. Zanim przełożę pieczarki do naczynia żaroodpornego, skrapiam je oliwą oraz oprószam przyprawami i ziołami, a następnie mieszam. Możesz pominąć dodanie tłuszczu i wówczas przekąska będzie mniej kaloryczna.

Do pieczarek dodaję ser żółty, który dobrze się topi. Jeżeli masz w lodówce resztki różnych rodzajów żółtego sera, to doskonale się składa, bo taka mieszanka nada delikatnym grzybom bogatszy smak. Możesz pomieszać np. ser edamski, ser gouda, ser mozzarella i ser cheddar. Jeśli wykorzystujesz ser w plastrach, polecam przed ułożeniem na grzybach pokroić go w cieniutkie paseczki.

Przepis: Pieczarki zapiekane z serem

Danie świetnie smakuje samodzielnie oraz jako dodatek do różnych dań.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
298 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g małych pieczarek
  • 200 g żółtego sera

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówPieczarki oczyść i dokładnie umyj (jeśli są świeże i mają zdrową skórkę, nie obieraj ich). Ser żółty zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  2. WykonaniePrzełóż grzyby do naczynia, w którym będą się piekły. Skrop oliwą, oprósz solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz dodaj zioła. Wymieszaj grzyby z dodatkami i posyp żółtym serem.
  3. PieczenieRozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 20-25 minut (do miękkości pieczarek).

Wskazówka: jeśli nie lubisz bardzo przypieczonego sera, to możesz najpierw zapiec grzyby bez serowej pierzynki i dodać ser, gdy zmiękną.

Jak i do czego podawać pieczarki zapiekane z serem?

Pieczarki zapiekane z serem najlepiej smakują tuż po przygotowaniu. Doskonale sprawdzają się nie tylko jako przekąska, ale także ciepła „jarzynka” do kotletów schabowych, kotletów mielonych, pieczonego kurczaka, steków, pieczeni i domowych burgerów. Aromatyczne grzyby pod pierzynką z żółtego sera możesz również przygotować w formie szaszłyków (w taki sposób podaję pieczarki zapiekane z serem podczas spotkań przy grillu).

Czytaj też:
Obtocz różyczki brokułu i usmaż. Prosty przepis na chrupiącą przekąskę i dodatek do różnych dań
Czytaj też:
Gdy nie mam pomysłu na obiad, sięgam po makaron. Spaghetti z pieczarkami w kremowym sosie to niebo w gębie