Co zrobić, by pączki „nie piły” tłuszczu? Oto sekret, który sprawi, że wyjdą puszyste i mniej kaloryczne

Co zrobić, by pączki „nie piły” tłuszczu? Oto sekret, który sprawi, że wyjdą puszyste i mniej kaloryczne

Dodano: 
Smażenie pączków
Smażenie pączków Źródło: Shutterstock / Gajus
Pączki z zasady nie są niskokaloryczną przekąską, ale mam sprawdzone sposoby, by nie wyszły bardzo tłuste oraz zachwycały puszystością i wyjątkowym smakiem. Skorzystaj z tych rad, a pączki nie nasiąkną tłuszczem.

Nie wyobrażam sobie tłustego czwartku bez pysznych pączków domowej roboty. Choć wymagają nieco pracy i czasu spędzonego w kuchni, to naprawdę warto zdecydować się na przygotowanie tradycyjnych pączków z ulubionym nadzieniem, bo smakują lepiej niż te z cukierni.

Dlaczego pączki wychodzą bardzo tłuste, zbite i „ciężkie”?

Ciasto na tradycyjne pączki składa się z mąki pszennej, żółtek, masła, cukru i drożdży. Idealne, puszyste pączki, przygotujesz z dobrze wyrobionego i wyrośniętego ciasta drożdżowego – przed przystąpieniem do formowania ciasto powinno podwoić swoją objętość. Składniki ciasta przed połączeniem nie mogą być zimne, a samo ciasto musi wyrastać w cieple (drożdże efektywnie pracują w temperaturze 22-35 stopni Celsjusza). Nie zapomnij, że uformowane pączki powinny zostać odstawione w ciepłe miejsce do napuszenia.

Najczęściej nieodpowiednia konsystencja pączków związana jest z błędami na etapie łączenia składników, wyrabiania i wyrastania ciasta.

Dodatkowe kalorie, związane z chłonięciem dużej ilości oleju lub smalcu, to efekt smażenia pączków na zbyt zimnym tłuszczu. Ten błąd sprawia, że ciasto na pączki nasiąka nim jak gąbka. Optymalna temperatura tłuszczu do smażenia pączków to 175 stopni Celsjusza. Wskazówka: żeby pączki nie chłonęły tłuszczu, trzeba smażyć je małymi partiami.

Dodaj to do ciasta na pączki, a wyjdą mniej tłuste

Podczas przygotowania pączków można zastosować stary sposób, z którego korzystały nasze babcie, czyli dodać do ciasta spirytus, wódkę lub rum. Trzeba zastosować 2 łyżki alkoholu na 500 g mąki. Alkohol dodaje się do ciasta po połączeniu mąki, rozczynu i mleka, a następnie dokłada masło i żółtka. Alternatywnym rozwiązaniem jest dodanie 1-2 łyżeczek octu spirytusowego lub soku wyciśniętego z cytryny.

Wskazówka: alkohol lub ocet bądź sok z cytryny nie są konieczne, jeżeli usmażysz pączki w prawidłowy sposób, kontrolując temperaturę tłuszczu i nie będziesz kłaść na olej lub smalec zbyt wielu pączków, co obniży jego temperaturę!

Jeśli nie chcesz smażyć pączków w głębokim tłuszczu, ale chcesz w tłusty czwartej sięgnąć po domowego pączka, zdecyduj się pieczenie pączków w piekarniku. Choć nie będą one identyczne jak te smażone, to są ich zdrowszą opcją.

Czytaj też:
Przepis mojej babci na lekkie pączki z piekarnika. Można je jeść bez wyrzutów sumienia
Czytaj też:
Domowe pączki robię zawsze z tego przepisu. Są idealnie mięciutkie i pyszne