Ten kremowy sos pachnie obłędnie i robi furorę w mojej kuchni. Spróbuj raz, a zapomnisz o majonezie

Ten kremowy sos pachnie obłędnie i robi furorę w mojej kuchni. Spróbuj raz, a zapomnisz o majonezie

Dodano: 
Biały sos czosnkowy
Biały sos czosnkowy Źródło: Shutterstock / AtlasStudio
Szukasz lekkiej, ale wyrazistej alternatywy dla ciężkich, majonezowych sosów? Ten domowy biały sos czosnkowy to strzał w dziesiątkę! Jest kremowy, pełen smaku i przygotujesz go w zaledwie 5 minut. Zapomnij o gotowych produktach ze sklepu, to jest prawdziwy hit!

Nie ma chyba bardziej uniwersalnego dodatku w kuchni niż gęsty, kremowy sos czosnkowy. Ten przepis jest jednak wyjątkowy, ponieważ zamiast tłustej śmietany czy majonezu, bazujemy na jogurcie naturalnym – dzięki temu jest znacznie lżejszy i idealnie wpisuje się w jesienne (lub, używając aktualnej daty, w październikowe) menu. Doskonale podkreśli smak zarówno ciepłych, jak i zimnych potraw.

Jak przygotować idealny biały sos czosnkowy

Przygotowanie tego sosu sprowadza się właściwie do połączenia kilku prostych składników. Kluczem do sukcesu jest świeży czosnek oraz dobrej jakości jogurt naturalny – najlepiej grecki lub typu islandzkiego, które mają gęstszą, bardziej aksamitną konsystencję.

Przepis: Lekki sos czosnkowy

Ten szybki, zdrowy i kremowy sos odmieni każde danie.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
80 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego (np. greckiego)
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie czosnkuZąbki czosnku obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na bardzo drobnej tarce.
  2. Łączenie składnikówW miseczce wymieszaj jogurt naturalny z przeciśniętym czosnkiem i oliwą z oliwek. Dodaj oregano (lub inną zieleninę), a następnie dopraw do smaku solą i pieprzem.

Sos jest gotowy do podania od razu, ale najlepiej smakuje, gdy postoi w lodówce co najmniej 15-20 minut. W tym czasie smaki się przegryzą, a czosnek odda swój aromat.

Do czego pasuje biały sos czosnkowy?

Uniwersalność tego dipu czosnkowego jest wręcz zaskakująca. Pasuje do niemal wszystkiego! Jest niezastąpiony jako dodatek do pizzy, frytek, pieczonych ziemniaków oraz wszelkich dań z grilla, w tym warzyw, kiełbasek i mięs. To jego najbardziej klasyczne zastosowanie. Ten zdrowy sos świetnie komponuje się również z falafelami, kebabem i daniami typu gyros.

Jeśli lubisz lżejsze dania, to użyj go jako dressingu do wszelkiego rodzaju sałatek lub jako dipu do pokrojonych w słupki świeżych warzyw (marchewki, selera naciowego, papryki czy ogórka). Spróbuj go także jako dodatku do zapiekanki makaronowej lub placków ziemniaczanych.

Kilka trików, by sos był jeszcze lepszy

Aby domowy sos czosnkowy stał się prawdziwą gwiazdą, pamiętaj o kilku drobnych szczegółach. Zamiast suszonego oregano, możesz użyć świeżej natki pietruszki, koperku lub szczypiorku. Jeśli lubisz, aby sos był bardziej pikantny, dodaj szczyptę płatków chili. Z kolei dla uzyskania wyraźniejszej kwasowości, dodaj pół łyżeczki soku z cytryny. Eksperymentuj, a na pewno znajdziesz swoją idealną wersję.

Czytaj też:
Ten prosty miks sera i papryki to hit moich śniadań. Kto spróbuje raz, nie wraca do sklepowych smarowideł
Czytaj też:
Ten ser w PRL był prawdziwym rarytasem. Zrób z niego prostą pastę na kanapki, a każdy będzie prosił o przepis