Jeśli gotujesz domowe obiady, doskonale wiesz, że surówki są ich ważnym elementem. Nie tylko dla smaku, koloru i wyglądu talerza, ale przede wszystkim dla zdrowia. Dziś proponujemy lekką surówkę z rukoli, szpinaku, pomidorów, ogórka i cebuli. To zestawienie to prawdziwa bomba dobra dla organizmu. Dostarcza cennych witamin i minerałów – żelaza, magnezu, witaminy C, A i K – które wspierają odporność i działanie układu krwionośnego. Świeże warzywa są lekkostrawne, nawadniają organizm i ułatwiają trawienie.
Jak zrobić surówkę z rukoli i szpinaku?
Przepis jest bardzo prosty, bo wystarczy pokroić warzywa i wrzucić wszystko do jednej miski. Smaku surówce dodaje zwykły winegret na bazie oliwy z oliwek i soku z cytryny. Tu jednak masz pole do własnych eksperymentów. Do dressingu można dołożyć np. łyżeczkę płynnego miodu lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Jeśli nie masz akurat pod ręką cytryny, można ją zamienić na ocet jabłkowy.
Przepis: Lekka surówka do obiadu
Pomysł na surówkę ze szpinakiem.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 50 g szpinaku baby
- 50 g rukoli
- 1 cebula
- 10 pomidorków koktajlowych
- 4 ogórki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPokrój pomidorki, ogórki i cebulę. Wrzuć do jednej miski z rukolą i szpinakiem.
- Doprawianie surówkiZrób prosty dressing z oliwy, soku z cytryny i przypraw. Polej nim warzywa i delikatnie wymieszaj.
Do czego pasuje lekka surówka z rukoli i szpinaku?
Taka surówka świetny dodatek do wielu dań obiadowych. Doskonale komponuje się z grillowanym lub pieczonym mięsem, np. kurczakiem, indykiem czy wołowiną, dodając im lekkości i świeżości. Sprawdza się również przy rybach, zwłaszcza łososiu czy dorszu, ponieważ jej delikatna kwaskowatość podkreśla smak rybnych potraw. Będzie też idealnym dodatkiem do dań z makaronem lub kaszą, zwłaszcza tych z sosem śmietanowym czy pomidorowym, a także do wegetariańskich kotlecików, quiche lub omletów.
Taką surówkę możesz łatwo zamienić pożywną sałatką (to dobry sposób na wykorzystanie jej, jeśli zostanie po obiedzie). Dorzuć do warzyw np. kulki mozzarelli albo fetę czy wędzonego łososia i lekka kolacja lub przekąska gotowa.
Czytaj też:
Z makaronu i paru warzyw szykuję ekspresowy obiad. Świetnie syci i smakujeCzytaj też:
Te mielone robię bez grama mięsa, a smakują jak prawdziwe. Soczyste, pełne białka i zdrowsze od oryginału
