Soczyste gruszki z kremowym, aromatycznym serem gorgonzola i kilkoma dodatkowymi składnikami to pyszna przekąska, która zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Wygląda elegancko, a zrobienie jej jest dziecinie łatwe.
Jakie gruszki wybrać do pieczenia?
W sklepach i na bazarach dostępne są różne odmiany gruszek. Nie wszystkie jednak nadają się do pieczenia, co ma związek z konsystencją miąższu. Po obróbce termicznej najlepiej smakują twarde, soczyste owoce o zwartym miąższu, z którego nie powstaje miękka masa. Polecam do przygotowania przekąski z poniższego przepisu użyć gruszek odmiany Konferencja, ale dobrze sprawdzą się również gruszki odmiany Klapsa, Izolda oraz Boska.
Wskazówka: gruszki nie powinny być bardzo słodkie, więc zwróć uwagę, czy owoce kupowane w sezonie, nie są przejrzałe. Najlepiej ze smakiem dodatków komponują się słodko-kwaśne gruszki o lekko korzennym aromacie.
Jak zrobić gruszki pieczone z gorgonzolą?
Przygotowanie eleganckiej przekąski do pieczenia trwa zaledwie kilka minut. Wystarczy pokroić składniki i przełożyć do naczynia żaroodpornego. W przekrojonych na pół gruszkach robię wgłębienie, usuwając gniazda nasienne i wypełniam je aromatycznym nadzieniem z serem gorgonzola. Jego smak możesz dopasować do indywidualnych potrzeb, używając pikantnej, bardzo aromatycznej gorgonzoli piccante lub łagodniejszej, kremowej i lekko słodkawej gorgonzoli dolce.
Zrobione w owocach wgłębienia delikatnie smaruję oliwą z oliwek, wymieszaną z odrobiną miodu. Możesz pominąć ten krok i dodać miód jedynie na wierzch przekąski. Ze smakiem sera gorgonzola i innych składników potrawy doskonale komponuje się zarówno delikatny w smaku miód np. lipowy, jak i ostrzejsze miody: spadziowy, faceliowy i gryczany. Dopełnieniem smaku podstawowych składników są orzechy włoskie, które drobno siekam, (możesz również dodać ćwiartki lub połówki orzechów) oraz ser parmezan.
Przepis: Gruszki pieczone z gorgonzolą
Kilka prostych składników wystarczy, żeby stworzyć kulinarne dzieło sztuki.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 348 w każdej porcji
Składniki
- 4 średnie gruszki
- 150 g sera gorgonzola
- 6 orzechów włoskich łuskanych
- 50 g tartego parmezanu
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
Dodatkowo:
- kilka gałązek świeżego tymianku
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówGruszki umyj, osusz i przekrój na pół (wzdłuż). Usuń gniazda nasienne i wybierz miąższ, tworząc wgłębienie na farsz. Ser gorgonzola pokrusz na mniejsze kawałki. Oliwę z oliwek wymieszaj z około 1/2 łyżeczki miodu. Tymianek umyj i osusz. Możesz część listków tymianku oddzielić od łodyżek. Orzechy posiekaj na małe kawałki.
- WykonaniePosmaruj zrobione w gruszkach wgłębienia mieszaniną oliwy z oliwek oraz miodu, a następnie wypełnij pokruszoną gorgonzolą oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Tak przygotowane owoce ułóż w wyłożonym papierem do pieczenia naczyniu żaroodpornym lub w innej formie do zapiekania.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw naczynie z gruszkami. Piecz 20 minut, a następnie posyp parmezanem, skrop miodem i dodaj tymianek (całe gałązki lub listki). Piecz jeszcze 10-15 minut, aż parmezan ładnie się przyrumieni.
Gruszki pieczone z gorgonzolą podaję na ciepło jako przystawkę przed daniem głównym lub przekąskę. Doskonale komponują się z lampką białego wina wytrawnego lub półsłodkiego, które podkreśla ich wyjątkowy smak.
Czytaj też:
Proste roladki z szynki skrywają pożywny farsz. Moje dzieci uwielbiają tę szybką przekąskęCzytaj też:
Ugotowane ziemniaki i tylko 4 dodatki. Ta szybka sałatka smakuje obłędnie i syci na długi czas