Niby nic, a jednak owocowa galaretka, mieniąca się różnymi kolorami tęczy, była niegdyś marzeniem każdego łasucha. Pojawiała się na stołach w okresie świąt i podczas przyjęć okolicznościowych, stanowiąc elegancki deser, który bił na głowę najróżniejsze ciasta i ciasteczka. Tak serwowane desery dostępne były też w kawiarniach, restauracjach, a w prostszej wersji i w barach mlecznych.
Jak zrobić galaretki rodem z PRL-u?
Wszystko, czego potrzebujesz, żeby przygotować kolorowe desery, to kilka opakowań galaretki owocowej w różnych kolorach, kubek śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru pudru i odrobina cierpliwości. Pamiętaj, że im więcej kolorów ma mieć deser, tym dłuższy będzie czas jego przygotowania.
Mam swój patent na szybkie przygotowanie owocowych galaretek. Rozpuszczam wszystkie galaretki w jednym czasie i wlewam jedną z nich do pucharków umieszczonych w misce z zimną wodą (woda powinna sięgać do poziomu znajdującej się w naczyniu galaretki). Gdy galaretka ostygnie, dorzucam do miski sporo kostek lodu, co sprawia, że bardzo szybko zastyga. Na pierwszą warstwę wylewam już przestudzoną galaretkę w innym kolorze i wstawiam pucharki do lodówki. W tym czasie reszta galaretki powoli tężeje w temperaturze pokojowej i czeka na swoją kolej.
Wskazówka: jeżeli galaretka za szybko stężeje i nie zdążysz wyłożyć kolejnej warstwy do pucharków, to ogrzej ją w kąpieli wodnej.
Przepis: Galaretki w pucharku
To deser rodem z PRL-u. Prosty, ale pyszny i w zasięgu każdego.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas gotowania
- 4 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 194 w każdej porcji
Składniki
- 150 g suchej galaretki pomarańczowej
- 150 g suchej galaretki truskawkowej
- 1600 ml wrzącej wody
Na bitą śmietanę:
- 150 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji:
- listki mięty lub melisy
Sposób przygotowania
- Rozpuszczanie galaretekPrzygotuj 2 miski lub odporne na działanie wysokiej temperatury dzbanki. Rozpuść galaretki pomarańczowe i truskawkowe w 800 ml wrzącej wody (zmniejszam ilość wody, żeby galaretki jeszcze szybciej zastygły, ale możesz też przygotować je zgodnie z przepisem na opakowaniu). Dokładnie wymieszaj proszek z wrzącą wodą i odstaw do ostygnięcia.
- WykonaniePrzestudzoną galaretkę wlej do pucharków, tworząc pierwszą warstwę. Poczekaj, aż galaretka zastygnie i zrób kolejne warstwy, naprzemiennie mieszając kolory. Upewnij się, że każda warstwa galaretki całkowicie stężała, zanim wlejesz kolejną, aby uniknąć mieszania kolorów.
- Przygotowanie bitej śmietanyZimną śmietanę kremówkę wlej do wysokiego naczynia i ubij mikserem z cukrem pudrem na sztywną masę. Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki. Wskazówka: możesz dodać do bitej śmietany ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy do smaku.
Kolorowe galaretki w szklanych pucharkach podaję, gdy całkiem stężeją. Wierzch deseru dekoruję bitą śmietaną oraz listkami mięty/melisy.
Dlaczego warto jeść domowe desery z galaretki?
Słodkie galaretki mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie, bo zawierają kolagen, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania m.in. stawów oraz wpływa na wygląd skóry i paznokci. Obecnie wybór galaretek jest o wiele większy niż w czasach PRL-u. Bez problemu dostępne są dietetyczne galaretki bez cukru oraz galaretki z sokiem owocowym, w których składzie nie znajdują się konserwanty i inne dodatki do żywności. Chcąc w pełni cieszyć się smakiem i prozdrowotnymi właściwościami kolagenu, warto zdecydować się na przygotowanie galaretek z soku i żelatyny (3 łyżeczki żelatyny na 500 ml soku owocowego lub zmiksowanych owoców) bądź wybierać jedynie gotowe produkty o krótkim, naturalnym składzie.
Czytaj też:
Mój karmelowy sernik bez pieczenia jest delikatny jak chmurka. Przygotujesz go w 30 minutCzytaj też:
Weź serek homogenizowany i czekoladę. Ten prosty i szybki deser zachwyca smakiem