Karmelowy sernik bez pieczenia to szybki sposób na pyszny deser na różne okazje. Możesz zastąpić nim nawet wymagające dużo pracy torty. Smak masy serowej na sernik bez pieczenia można zmienić, dodając do sera m.in. słodki kajmak. Zapraszam po przepis na prosty i szybki sernik karmelowy na spodzie z herbatników.
Jaki ser na sernik bez pieczenia?
Sernik bez pieczenia można przygotować z różnego rodzaju sera. Najczęściej robię go, używając twarogu sernikowego w wiaderku, który nie wymaga mielenia. Twaróg w wiaderku możesz zastąpić tradycyjnym serem białym w kostce, który trzeba dwukrotnie zmielić lub twarogiem w kostce o kremowej konsystencji, który wystarczy jedynie zblendować z pozostałymi składnikami. Wyśmienicie smakuje również sernik karmelowy na bazie serka mascarpone oraz serka śmietankowego, które również nie wymagają mielenia.
Jak zrobić karmelowy sernik bez pieczenia?
Sernik karmelowy bez pieczenia przygotowuję na spodzie z maślanych herbatników. Smak spodu możesz modyfikować, używając herbatników kakaowych i ciastek korzennych. Masę serową możesz też wyłożyć na biszkopty, całe herbatniki i wafle tortowe oraz zrezygnować z robienia spodu.
Do masy serowej nie dodaję cukru. Zastępuję ten składnik roztopioną czekoladą karmelową, która w połączeniu z kajmakiem sprawia, że ser zyskuje słodki smak. Możesz zrezygnować z dodawania czekolady karmelowej i zastąpić ją białą czekoladą lub cukrem pudrem (w ilości 4-5 łyżek). Dopełnieniem mojego sernika karmelowego na zimno jest polewa z kajmaku i śmietanki kremówki, która pozostaje miękka i ma aksamitną konsystencję.
Deser robię w tortownicy z wysokim rantem o średnicy 20-22 cm. Możesz również użyć formy kwadratowej lub prostokątnej o podobnej pojemności.
Przepis: Karmelowy sernik bez pieczenia
Genialny sernik bez pieczenia, który jest delikatny jak chmurka.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 3 godz.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 619 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 150 g maślanych herbatników
- 50 g masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na masę serową:
- 700 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 1 i 1/2 puszki kajmaku
- 1 tabliczka czekolady karmelowej
- 4 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wody
Do dekoracji:
- 1/2 puszki kajmaku
- 3 łyżki śmietanki kremówki 36%
Sposób przygotowania
- Uszykowanie spodu z herbatnikówMasło roztop w rondelku na gazie i pozostaw do przestygnięcia. Herbatniki zmiel na pył lub przełóż do torebki strunowej i pokrusz za pomocą wałka. Połącz rozdrobnione herbatniki z ekstraktem waniliowym i ostudzonym masłem. Wymieszaj składniki, żeby powstała masa o konsystencji mokrego piasku. Masę z herbatników i masła przełóż do wyścielonej papierem do pieczenia lub folią spożywczą tortownicy i mocno uklep.
- Chłodzenie spoduPrzykryj tortownicę folią spożywczą i wstaw do lodówki na około 30 minut.
- Przygotowanie składników masy serowejCzekoladę karmelową połam na małe kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody (opcjonalnie zimnego mleka), wymieszaj i odstaw do napęcznienia.
- Łączenie składników masy serowejTwaróg sernikowy, kajmak, roztopioną czekoladę i ekstrakt waniliowy umieść w dużej misce. Miksuj składniki, aż powstanie jednolita masa. Do naczynia z żelatyną dodaj 2 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszaj. Dodaj żelatynę do miski i miksuj na średnich obrotach, aż składniki się połączą.
- Wykonanie i chłodzeniePrzełóż masę serową na schłodzony spód i wyrównaj wierzch sernika karmelowego łyżką. Przykryj tortownicę folią spożywczą i wstaw na 3 godziny do lodówki.
- DekorowaniePrzełóż kajmak do rondelka i podgrzej, cały czas mieszając, dodaj śmietankę kremówkę i mieszaj, podgrzewając na małym ogniu, aż składniki się połączą i powstanie aksamitna polewa. Polej wierzch sernika karmelowego bez pieczenia przestudzoną polewą i wstaw ciasto jeszcze na 15 minut do lodówki.
Sernik karmelowy bez pieczenia podaję lekko schłodzony. Wskazówka: do dekoracji ciasta możesz również użyć słonego karmelu, roztopionej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady oraz uprażonych na suchej patelni orzechów arachidowych.
Czytaj też:
Czekoladowa chmurka to hit rodzinnych spotkań. Poznaj mój popisowy deser i zaskocz bliskichCzytaj też:
Domowe ptasie mleczko w formie tortu to deser na medal. Odkryj jego sekret