Do mięsa dodaję ważny składnik i piekę najlepszy pasztet drobiowy. Poznaj sekret mojego przepisu

Do mięsa dodaję ważny składnik i piekę najlepszy pasztet drobiowy. Poznaj sekret mojego przepisu

Dodano: 
Pasztet drobiowy
Pasztet drobiowy Źródło: Shutterstock / Slawomir Fajer
Domowy pasztet jest doskonałym dodatkiem do pieczywa i warzyw. Kremowa konsystencja, odpowiednia wilgotność i wyjątkowy smak sprawiają, że taki rarytas cieszy się dużym powodzeniem. Dzięki dodatkowi wartościowego składnika pasztet drobiowy na każdym zrobi wrażenie.

Pasztet najlepiej smakuje z pajdą świeżego chleba. Ten lubiany rarytas można przyrządzić z właściwie każdego rodzaju mięsa. Będzie smakował z wieprzowiny, cielęciny, królika, a nawet z dziczyzny. Jednak mi najbardziej odpowiada przepis na pasztet drobiowy. Przysmak wychodzi wilgotny, pyszny i dosłownie rozpływa się w ustach. A sekretem smaku mojego pasztetu drobiowego jest wątróbka, która czyni to danie wyjątkowym.

Dlaczego warto dodać wątróbkę do domowego pasztetu?

Pasztet drobiowy, który przygotujemy samodzielnie, smakuje po prostu obłędnie. Delikatny, a wręcz aksamitny kroi się bez problemu. Smakuje i pachnie tak, że trudno mu się oprzeć. Nieważne, czy właśnie został zrobiony, czy ma już kilka dni, smakuje pysznie. To zasługa wątróbki, która trzeba dodać do pasztetu. Ten wartościowy składnik doskonale podkręca smak tego rarytasu. Wątróbka gwarantuje też, że pasztet wyjdzie idealnie wilgotny.

To wartościowe mięso dostarcza nam żelaza i jest polecane osobom, które borykają się z anemią. Wątróbka jest też prawdziwą skarbnicą witamin. Jej jedzenie dostarczy nam witamin: A, D, E i witamin z grupy B. Oprócz tego to mięso zawiera potas, fosfor, magnez, cynk i miedź. Spożywanie wątróbki dobrze wpływa na układ nerwowy, pokarmowy i odpornościowy. Warto dodać ją do pasztetu nie tylko ze względu na smak, ale też wartości tego mięsa.

Jak zrobić pasztet drobiowy z wątróbką?

Przyrządzenie pasztetu wymaga czasu, ale warto go znaleźć, bo efekt naprawdę jest tego wart. Pasztet wielu osobom smakuje nawet bardziej niż szynka. Domowy wyrób pełen smaku i wartości nie ma sobie równych. Przy takim pasztecie drobiowym podobny produkt kupiony w sklepie wypada po prostu blado. Przygotowanie pasztetu zawsze zaczynamy od ugotowania mięsa. Zwykle zajmuje to godzinę, a potem mięso musi jeszcze ostygnąć.

Następnie mięso musimy oczyścić z wszelkich kości i chrząstek. Mielimy co najmniej 2 razy z dodatkiem warzyw po to, by miał odpowiednią konsystencję. Istotnym składnikiem jest odrobina smalcu, który dodaje intensywnego smaku pasztetowi. Ważne jest też przyprawianie masy mięsnej. Warto użyć tu gałki muszkatołowej, która doda pasztetowi wyrazistości. Dodatkowo wsypuję też paprykę słodką, ostrą i curry. Potem pasztet trafia do piekarnika na 90 minut.

Przepis: Pasztet drobiowy z wątróbką

Przepis na dobrym tradycyjny pasztet.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
2 godz. 30 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
546 w każdej porcji

Składniki

  • 4 litry wody
  • 4 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 400 g wątróbki
  • 4 jajka
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • szczypta papryki ostrej
  • 2 łyżki smalcu

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie mięsaDo dużego garnka wlej zimną wodę, włóż liście laurowe, ziele angielskie, marchewki, lubczyk, sól i pieprz mielony. Dodaj udka i pierś z kurczaka oraz wątróbkę. Wszystko gotuj 60 minut aż do miękkości mięsa. Następnie odstaw na kilka godziny do wystygnięcia.
  2. Mielenie mięsaZ mięsa usuń wszystkie kości i chrząstki. Zmiel co najmniej 2 razy z marchewką. Do masy dodaj jajka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Składniki wymieszaj, dołóż miękki smalec i ponownie połącz składniki. Masę wyrabiaj też ręcznie.
  3. Dodawanie bulionu i przypraw3 szklanki zimnego wywaru wlej do miski z wyrabianym mięsem. Wsyp curry, paprykę słodką i ostrą. Dokładnie wymieszaj składniki. Gotową masę przelej do keksówek. Na wierzch można dolać trochę wywaru i posypać kminek.
  4. Pieczenie pasztetuPasztet piecz 90 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu zostaw do wystygnięcia. Warto też włożyć pasztet na całą noc do lodówki, by nabrał bardziej zwartej konsystencji i lepiej się kroił.

Z czym podawać pasztet drobiowy?

Pasztet drobiowy z wątróbką wychodzi pyszny i wyrazisty w smaku. Ma aksamitną konsystencję i jest wilgotny. To zasługa dodania wątróbki do tego rarytasu. Pasztet z łatwością się kroi, będzie smakował z pieczywem oraz ze smacznymi dodatkami. Do pasztetu drobiowego z wątróbką pasuje żurawina, chrzan i sos koperkowy. Można jeść go z ogórkami kiszonymi, czy sosem tatarskim.

Czytaj też:
Przepis na francuski pasztet mam od przyjaciółki z Paryża. Kogo nim poczęstuję, prosi o recepturę
Czytaj też:
Soczysta pieczeń w chrupiącym cieście. Łatwy przepis na rodzinny obiad, który zachwyci twoich gości