Soczysta pieczeń w chrupiącym cieście. Łatwy przepis na rodzinny obiad, który zachwyci twoich gości

Soczysta pieczeń w chrupiącym cieście. Łatwy przepis na rodzinny obiad, który zachwyci twoich gości

Dodano: 
Beef wellington
Beef wellington Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Rodzinny obiad wymaga specjalnej oprawy. Często na szczególne okazje przygotowuję popularne dania z różnych zakątków świata. Zapraszam po sprawdzony przepis na beef wellington.

Beef wellington to pyszna, brytyjska pieczeń, która zachwyca smakiem oraz wyglądem. Połączenie soczystego mięsa wołowego z grzybowym farszem oraz chrupiącym ciastem francuskim zasługuje na medal. To idealne danie na rodzinny niedzielny lub świąteczny obiad. Zrób je, a zachwycisz wszystkich.

Jak zrobić pieczeń beef wellington?

Na beef wellington najlepsza jest niezbyt gruba polędwica wołowa. Nie jest to mięso, które kupisz w każdym sklepie, ale warto zadać sobie trud i odwiedzić rzeźnika. Polędwicę wołową możesz zastąpić polędwicą wieprzową, która jest łatwiej dostępna i tańsza. Danie w stylu polędwicy wellington możesz również przygotować ze schabu.

Mięso to najważniejszy, ale nie jedyny składnik pysznej pieczeni. Robię beef wellington z dodatkiem gotowego ciasta francuskiego oraz farszu z pieczarek i grzybów leśnych. Grzyby suszone zalewam wodą i odstawiam do napęcznienia. W tym czasie przygotowuję resztę składników farszu oraz marynuję polędwicę.

Porada: przed przystąpieniem do przygotowywania beef wellington warto zaopatrzyć się w termometr kuchenny. Pieczeń wołowa w cieście najlepiej smakuje, gdy mięso jest różowe w środku (temperatura wewnątrz mięsa: 55 stopni Celsjusza). Jeżeli polędwica zbyt długo pozostanie w piekarniku, to mięso wyjdzie twarde i gumowate.

Przepis: Polędwica Beef Wellington

To klasyczne danie z polędwicy wołowej obsmażonej, a następnie zapieczonej w cieście francuskim.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Angielska
Czas przygotowania
1 godz. 30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
732 w każdej porcji

Składniki

  • 1,2 kg polędwicy wołowej
  • 375 g ciasta francuskiego
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • sól i pieprz

Na farsz grzybowy:

  • 500 g pieczarek
  • 200 g suszonych grzybów leśnych
  • 2 średnie cebule szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 gałązek tymianku lub 1 łyżeczka tymianku suszonego
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 duże jajka do posmarowania ciasta przed pieczeniem

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składników farszuSuszone grzyby opłucz na sitku, zalej letnią wodą i odstaw do napęcznienia na 3-4 godziny. Napęczniałe grzyby odciśnij z wody i rozdrobnij blenderem. Pieczarki oczyść, obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Oderwij listki tymianku od łodyżek i posiekaj.
  2. Przygotowanie i marynowanie mięsaPolędwicę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oczyść z błon. Natrzyj mięso solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na czas przygotowywania i studzenia farszu.
  3. Smażenie grzybówNa patelni lub w rondlu z grubym dnem rozgrzej klarowane masło. Zeszklij cebulę i dodaj pieczarki oraz zblendowane grzyby leśne. Smaż, aż nadmiar płynu odparuje, a następnie dodaj czosnek i tymianek. Smaż 2-3 minuty i dopraw farsz solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Zasmażone grzyby zblenduj. Jeżeli farsz wyjdzie zbyt wodnisty, to przełóż go na patelnię i jeszcze chwilę smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż płyn odparuje.
  4. Smażenie mięsa i dodanie musztardyRozgrzej klarowane masło i obsmaż polędwicę z każdej strony. Zdejmij mięso z patelni i gorące posmaruj musztardą Dijon – polecam użyć pędzelka kuchennego.
  5. WykonanieRozwiń zimne ciasto francuskie. Możesz lekko je rozwałkować, dopasowując do długości mięsa. Na cieście rozsmaruj wystudzony farsz i ułóż posmarowaną musztardą polędwicę. Zwiń ciasną roladę i zlep delikatnie brzegi. Zabezpiecz owinięte ciastem francuskim mięso folią spożywczą i wstaw do lodówki na 20-30 minut. Wskazówka: możesz pomiędzy ciastem francuskim i grzybowym farszem ułożyć warstwę szynki parmeńskiej.
  6. PieczenieUłóż wyjęte z lodówki mięso na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika, natnij ciasto w kilku miejscach i posmaruj wierzch oraz boki roztrzepanym jajkiem. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) lub 180 stopni Celsjusza (z termoobiegiem). Piecz 40 minut. Sprawdź temperaturę wewnątrz mięsa, zanim wyjmiesz pieczeń z piekarnika. Odstaw mięso na 10 minut, żeby odpoczęło.

Jak podawać beef wellington?

Polędwicę beef wellington wykładam w całości na deskę do serwowania, a następnie kroję na plastry. Do soczystej pieczeni podaję purée ziemniaczane lub pieczone ziemniaki oraz sos z czerwonej cebuli i czerwonego wina, ciemny sos pieczeniowy lub sos grzybowy. Potrawa wyśmienicie smakuje z dodatkiem chrupiącej sałaty, którą polewam aromatycznym sosem winegret z dodatkiem tymianku.

Inne wersje farszu do pieczeni beef wellington

Tradycyjnie polędwica beef wellington przygotowywana jest również z nadzieniem z pasztetu z gęsich wątróbek, który możesz zastąpić domowym pasztetem z dodatkiem wątróbki z kurczaka lub indyka. Pieczeń à la beef wellington przygotujesz, dodając farsz szpinakowy (świeży szpinak smażony na klarowanym maśle z dodatkiem czosnku i cebuli szalotki).

Czytaj też:
Medaliony z polędwicy wieprzowej w aromatycznym sosie. Ten przepis zachwyci całą rodzinę
Czytaj też:
Polędwiczka w tym aromatycznym sosie smakuje jak marzenie. Lepszej nie zamówisz w restauracji