Przepis na błyskawiczne babeczki z czekoladą. Mieszam kilka składników i wstawiam do pieca

Przepis na błyskawiczne babeczki z czekoladą. Mieszam kilka składników i wstawiam do pieca

Dodano: 
Babeczki waniliowe
Babeczki waniliowe Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Babeczki to jeden z tych przysmaków, które w moim domu pójdą w każdych ilościach. Lubią je moje dzieci i my dorośli też. Są świetne na przekąskę czy do kawy. A robi się je raz-dwa, nawet te, które w środku mają płynną czekoladę.

Może i nieco szybciej można zrobić babkę w dużej formie i pokroić ją na porcje. Jednak sięganie po małe babeczki w papilotkach to zupełnie inna przyjemność. Wyglądają bardzo apetycznie, zwłaszcza gdy do środka każdej wcisnę kostkę czekolady. To żaden wysiłek, a deser wygląda i smakuje fantastycznie.

Jakie są składniki podstawowe do babeczek?

By przygotować ciasto na babeczki, wystarczy osobno wymieszać składniki mokre i suche, a potem połączyć je w jedną masę. Jeśli chodzi o składniki suche, to do przygotowania babeczek potrzebujemy: mąki pszennej, proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej, cukru i ewentualnie cukru wanilinowego. Ze składników mokrych wykorzystamy: jajka, mleko i olej. Jak widać, skład babeczek jest prosty, a składniki łatwo dostępne i tanie.

Jak zrobić babeczki waniliowe z czekoladą?

Przygotowanie babeczek waniliowych z czekoladą jest niezwykle szybkie. Wystarczy tylko wymieszać kilka prostych składników, by powstało gęste ciasto. Po napełnieniu nim foremek, do każdej trzeba wcisnąć kostkę ulubionej czekolady i wstawić do piekarnika. Potem jeszcze tylko 20 minut pieczenia i można się zajadać pysznymi babeczkami.

Przepis: Babeczki waniliowe z czekoladą

Szybkie babeczki o smaku waniliowym nadziewane kostkami czekolady

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
255 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki oleju roślinnego
  • 2 jajka
  • 50 g czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaW jednej misce wymieszaj składniki suche – mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier i cukier wanilinowy. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre – mleko, olej i jajka. Połącz składniki suche i mokre składniki, krótko je mieszając.
  2. Pieczenie babeczekPiekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Foremkę na babeczki wyłóż papierowymi papilotkami. Każdą foremkę wypełnij do 2/3 wysokości. Do każdej wciśnij kostkę czekolady. Babeczki piecz ok. 20 minut, aż będą złociste.

Te składniki też można dodać do babeczek

Zamiast kostek czekolady do babeczek można też dodać czekoladę posiekaną czy startą na dużych oczkach. Świetnie też sprawdzą się posiekane orzechy, np. włoskie, laskowe, pekan oraz wiórki kokosowe lub suszone owoce, np. rodzynki, żurawina, pokrojone morele. O tej porze roku dobrym dodatkiem do babeczek będą też kawałki jabłka, gruszki czy mrożone owoce jagodowe.

Czytaj też:
Te roladki z ciasta francuskiego robię 30 minut. Ekspresowy deser wypełniam genialnym nadzieniem
Czytaj też:
Biszkopt z waniliowym kremem, który zachwyci całą rodzinę. Przepis mojej babci zawsze wychodzi