Szukasz pomysłu na szybki obiad? Ryż z duszonymi warzywami zachwyca smakiem i prostotą

Szukasz pomysłu na szybki obiad? Ryż z duszonymi warzywami zachwyca smakiem i prostotą

Dodano: 
Ryż z warzywami
Ryż z warzywami Źródło: Shutterstock / Nikolaeva Galina
Szukasz pomysłu na smaczne i pożywne danie na obiad lub kolację? Ryż z duszonymi warzywami to doskonały wybór nie tylko dla osób stosujących dietę bezmięsną.

Połączenie ugotowanego na sypko ryżu oraz duszonych warzyw zapewnia wyjątkowe doznania smakowe. Potrawa uda się każdemu i nie wymaga wiele wysiłku oraz dużych wydatków, bo do przygotowania dania idealnie sprawdzą się resztki świeżych warzyw, które masz w swojej kuchni, a także warzywa mrożone.

Jaki ryż podawać z warzywami?

Ryż z warzywami możesz przygotować na dwa sposoby. W poniższym przepisie uwzględniłem ryż biały długoziarnisty, który gotuję na sypko, ale możesz również przygotować potrawę à la risotto z ryżem krótkoziarnistym, który sprawi, że danie będzie miało kremową konsystencję. Z warzywami możesz też podać ugotowany na sypko ryż brązowy lub kolorowy oraz ulubioną kaszę.

Jak zrobić ryż z duszonymi warzywami?

Żeby ryż po ugotowaniu był sypki, płuczę go przed obróbką termiczną zimną wodą, co pozwala usunąć nadmiar skrobi. Ziarna gotuję w lekko osolonym wrzątku, w proporcji 2 szklanki wody na 1 szklankę suchego ryżu. Ugotowany ryż mieszam z podduszonymi na patelni warzywami i krótko podgrzewam. Potrawę doprawiam podstawowymi przyprawami. Jeżeli lubisz pikantne dania, to proponuję dodać świeżą papryczkę chili, płatki chili lub pieprz cayenne.

Polecam przystąpić do duszenia warzyw w momencie nastawienia wody na ryż, dzięki czemu do maksimum skrócisz przygotowanie pożywnego posiłku – warzywa zmiękną i uwolnią aromat w czasie gotowania ryżu.

Porada: jeżeli chcesz przygotować potrawę w stylu risotto, to zrezygnuj z płukania ryżu, przesmaż go na maśle klarowanym po smażeniu warzyw (ziarna powinny zrobić się przezroczyste), stopniowo dodawaj bulion (2-3 szklanki), a gdy ryż zmięknie, dodaj na patelnię warzywa i duś krótką chwilę, żeby smaki się przegryzły.

Przepis: Ryż z duszonymi warzywami

T danie jest jednym z moich patentów na szybki, tani i bardzo smaczny posiłek dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
398 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki suchego ryżu
  • 300 g pieczarek
  • 150 ml bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 mała papryka żółta
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • mały pęczek koperku
  • 100 g żółtego sera

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzywPieczarki oczyść, obierz i pokrój w kostkę lub plasterki. Cebulę i czosnek obierz oraz drobno posiekaj. Paprykę umyj, osusz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę lub paseczki.
  2. Gotowanie ryżuSuchy ryż opłucz pod zimną wodą i odsącz na sitku. W średnim garnku doprowadź do wrzenia 4 szklanki wody, dodaj nieco soli, wypłukany ryż i wymieszaj. Gotuj na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż ryż będzie ugotowany al dente. Ryż odcedź i przelej zimną wodą, żeby zatrzymać proces gotowania.
  3. Smażenie warzywRozgrzej klarowane masło (opcjonalnie olej lub oliwę z oliwek) i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Do cebuli z czosnkiem dodaj pieczarki. Smaż na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Na koniec dodaj paprykę oraz oregano i smaż 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
  4. Dodanie bulionuWlej na patelnię bulion i duś warzywa, aż zmiękną, odparowując nadmiar płynu. Porada: bulion warzywny możesz zastąpić bulionem mięsno-warzywnym, rosołem lub wodą.
  5. Dodanie ryżuDo miękkich warzyw dodaj ryż i podgrzewaj 2-3 minuty. Dopraw potrawę do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. W międzyczasie umyj, osusz i posiekaj koperek oraz zetrzyj na tarce o drobnych oczkach ser żółty.

Ryż z duszonymi warzywami podaję gorący. Porcje potrawy posypuję żółtym serem oraz koperkiem. Zamiast koperku możesz użyć do dekoracji natki pietruszki lub natki kolendry. Danie to świetnie sprawdza się u mnie zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek np. do smażonych polędwiczek z kurczaka oraz udek z piekarnika.

Czytaj też:
Duszę mięso mielone z warzywami. To genialny turecki przepis na szybkie i tanie danie jednogarnkowe
Czytaj też:
W moich kotletach nie ma mięsa, a są pożywne i pyszne. Ten tani obiad robię z 2 składników