Jak długo należy gotować suszone grzyby? To istotne nie tylko dla smaku potraw

Jak długo należy gotować suszone grzyby? To istotne nie tylko dla smaku potraw

Dodano: 
Moczenie suszonych grzybów
Moczenie suszonych grzybów Źródło: Shutterstock / Jolanta Staszczyk
Suszone grzyby to składnik, który zachwyca niepowtarzalnym smakiem i aromatem. By jednak cenne substancje zdążyły się z nich uwolnić, trzeba je odpowiednio długo gotować. To wpłynie nie tylko na smak potrawy.

Coraz bliżej święta, więc przyda nam się wiedza o produktach, po które z pewnością sięgniemy przy tej okazji. Nikt w Polsce chyba nie wyobraża sobie Bożego Narodzenia bez suszonych grzybów. Zupa grzybowa, kapusta z grzybami czy pierogi z kapustą i grzybami to tylko przykładowe potrawy, które z pewnością pojawią się na wigilijnych stołach. Jak jednak przygotować suszone grzyby, by były smaczne i wyszły nam na zdrowie? Jak długo trzeba je gotować? Oto garść informacji.

Jak przygotować grzyby suszone do gotowania?

Grzyby suszone, które chcemy dodać do potrawy, zawsze trzeba namoczyć. Wcześniej należy je opłukać, by usunąć z nich zanieczyszczenia typu piasek czy kurz. To istotne, ponieważ świeżych grzybów przed suszeniem nie myje się, a jedynie czyści na sucho. Trudno więc z nich usunąć drobniejsze zanieczyszczenia. By skuteczniej opłukać grzyby, warto sięgnąć po ciepłą wodę.

Opłukane grzyby należy zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia, by odzyskały swój pierwotny kształt. Dzięki temu też zmiękną. By przyspieszyć proces moczenia grzybów, warto sięgnąć po letnią wodę. Grzyby należy moczyć ok. 3 godziny.

Jak długo trzeba gotować suszone grzyby?

Namoczone grzyby należy ugotować przed spożyciem. Jeśli chcemy przeznaczyć je na farsz, gotujemy je w wodzie, najlepiej w tej samej, w której się moczyły. Jeśli planujemy wykorzystać je do zupy, możemy wraz z wodą, w której się moczyły wlać je do garnka, dopełnić czystą wodą i gotować z pozostałymi składnikami.

Jak długo należy gotować namoczone grzyby? To zależy od tego, co chcemy z nich przygotować. Ogólnie grzyby potrzebują ok. 45 minut gotowania. W tym czasie uwolni się z nich aromat i smak. Grzyby też odpowiednio zmiękną, co nieco poprawi ich strawność. Gdy zaś mają być użyte do farszu czy sosu, wystarczy je gotować ok. 25 minut, bo potem jeszcze dodatkowo będą gotowane czy smażone z pozostałymi składnikami. Grzyby przeznaczone do bigosu warto natomiast gotować nawet 1,5 godziny. Dzięki temu uwolni się z nich maksimum smaku i aromatu.

Co zrobić z wodą z gotowania suszonych grzybów?

Pamiętajmy o tym, że woda z gotowania grzybów jest również pełna smaku i aromatu. Szkoda więc, ją wylewać. Najlepiej dodać ją razem z grzybami do zupy czy do bigosu. Należy ją jednak ostrożnie zlać, bo na dnie zawsze zbierają się jeszcze zanieczyszczenia. Jeśli natomiast gotujecie grzyby na farsz, na wodzie z gotowania możecie bez problemu ugotować aromatyczną zupę. Oczywiście warto też dorzucić do niej trochę grzybów.

Czytaj też:
Taką zupę grzybową robiły nasze babcie. Zdziwisz się, jak łatwy jest ten tradycyjny przepis
Czytaj też:
Część suszonych grzybów zawsze przerabiam na wyjątkową przyprawę. Sypię ją niemal do wszystkiego

Źródło: smaki.pl