Muffinki nie muszą być słodkie, a te wytrawne mogą zachwycić smakiem. Takie są te proste babeczki serowe. Robi się je ekspresowo, bo to jeden z tych przepisów, gdzie wystarczy wymieszać składniki suche i mokre. Samo pieczenie to mniej niż pół godziny.
Jak zrobić wytrawne babeczki serowe?
Do babeczek dodajemy dwa sery: aromatyczny cheddar (połowa idzie do ciasta, a druga połowa do posypania na wierzchu) oaz delikatna ricotta. Ricottę rozdrabniamy razem ze składnikami mokrymi, a pokrojony w kosteczkę cheddar wrzucamy do składników suchych. Podczas pieczenia kostki serowe apetycznie się rozpuszczą. Wskazówka: jeśli nie masz sera cheddar, wykorzystaj np. goudę.
Masy suchą i mokrą mieszamy krótko, tylko do połączenia składników. Babeczki już w foremkach posypujemy serem, ale możesz dodatkowo oprószyć je suszonymi ziołami lub makiem.
Przepis: Wytrawne babeczki z serem
Pyszne muffinki serowe.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 404 w każdej porcji
Składniki
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka oregano
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 10 łyżek oliwy z oliwek
- 100 g sera cheddar
- 250 g ricotty
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie masy na babeczkiDo miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, oregano, sól i 50 g sera cheddar pokrojonego w kostkę. W drugiej misce wymieszaj składniki mokre: jajka, mleko, oliwę oraz ricottę. Suche składniki wymieszaj z mokrymi, dopraw całość solą i pieprzem.
- Pieczenie babeczekZetrzyj pozostały ser cheddar na tarce. Masę na muffiny przełóż do foremek wyłożonych papilotkami i posyp z wierzchu tartym serem. Piecz ok. 25 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
Muffinki dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wystudzone babeczki można ponownie odgrzać. Babeczki można serwować z zimnymi sosami, np. czosnkowym czy ziołowym.
Inne pomysły na wytrawne babeczki
Do babeczek serowych z naszego przepisu oprócz serów można dołożyć również inne dodatki. To np. pokrojone w kostkę wędliny, inne sery, ale też warzywa. Do babeczek można dorzucić pokrojoną w drobną kostkę kolorową paprykę, przesmażone z czosnkiem na oliwie liście szpinaku, pokrojony seler naciowy czy posiekana zieleninę, np. natkę pietruszki lub koperek.
Do babeczek dobrze będą pasowały także przesmażone z cebulą pieczarki. Tu od razu uwaga: jeśli dodajesz do ciasta smażony szpinak czy grzyby, koniecznie je najpierw przestudź i odsącz z nadmiaru płynu.
Smak i charakter babeczek można zmieniać, posypując je nie tylko serem, ale np. orzechami czy nasionami.
Czytaj też:
Taką zapiekankę z kurczaka robię na kolację w 20 minut. Zrób ją, a zbierzesz same pochwałyCzytaj też:
Suszę grzyby i robię najlepszą domową przyprawę. Sypię do każdej zupy, sosów i pasztetów