Ten prosty sos sprawia, że pulpety smakują nieziemsko. Jest wyrazisty i aksamitny

Ten prosty sos sprawia, że pulpety smakują nieziemsko. Jest wyrazisty i aksamitny

Dodano: 
Pulpety w sosie musztardowym
Pulpety w sosie musztardowym Źródło: Shutterstock / Bartosz Luczak
Jeśli chcecie dziś przygotować obiad z mielonego mięsa, polecam pulpety. Najlepiej w wyrazistym sosie, który całemu daniu nada charakteru. Potrawę tę robi się szybko, a doskonale pasuje do różnych dodatków.

Z mięsa mielonego zazwyczaj robimy kotlety, jednak da się z niego przyrządzić także inne dania obiadowe. Do jednych ze popularniejszych należą pulpety, które dusi się w sosie. Dzięki temu potrawa ta jest smaczna i soczysta. I co istotne, doskonale nadają się do odgrzewania. Dlatego najlepiej od razu przygotować ją na dwa dni. Rodzina z pewnością będzie nią zachwycona.

Czy pulpety i klopsy to to samo?

Niektórzy nazwy pulpety i klopsy stosują zamiennie. Jednak jak się okazuje, kryją się pod nimi nieco inne dania. Pulpety robi się z mielonego mięsa i wrzuca surowe do sosu, w którym się je dusi. Klopsy uprzednio się obsmaża. Dzięki temu mają pełniejszy smak, ale nie są tak lekkostrawne, jak pulpety.

Jak zrobić pulpety w sosie musztardowym?

Przygotowanie pulpetów w sosie musztardowym najlepiej zacząć od przyrządzenia mięsnej masy. Potem warto przygotować sos, a po uformowaniu kulek, wrzucić je do sosu i podgrzewać 20-25 minut.

Przepis: Pulpety w sosie musztardowym

Pulpety z mielonego mięsa wieprzowego w aksamitnym sosie musztardowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
480 w każdej porcji

Składniki

Na pulpety:

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka musztardy

Na sos musztardowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki bulionu
  • ½ szklanki śmietanki 30%
  • 2–3 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie pulpetówDo mięsa mielonego zetrzyj cebulę i przeciśnij czosnek. Dodaj jajko, tartą bułkę, musztardę, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę.
  2. Przygotowanie sosuNa patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i mieszając, lekko ją zrumień. Wlewaj do niej stopniowo bulion, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Dodaj śmietankę, musztardę i miód. Sos gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dopraw go solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
  3. Duszenie pulpetówZ mięsnej masy formuj w dłoniach niewielkie kulki. Włóż je do gorącego sosu, gotuj na niedużym ogniu ok. 20 minut. Przed podaniem potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.

Wskazówka: Pulpety w sosie musztardowym przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.

Pomysł na inny sos do pulpetów

Jeśli lubicie wyraziste sosu do pulpetów, ten również powinien wam przypaść do gustu. A mam na myśli sos chrzanowy. Można go przygotować w podobny sposób, jak sos musztardowy, jednak zamiast musztardy dodać do niego tarty chrzan. Smak i ostrość sosu będą zależeć od ostrości i ilości dodanego chrzanu. Ostrość chrzanu doskonale złagodzi śmietanka, zaś podkręci sok z cytryny.

Czytaj też:
Pulpety robię z delikatnego mięsa i zapiekam je szybko pod pyszną pierzynką. Obiad, że palce lizać
Czytaj też:
Aromatyczny sos w polskich pulpetach zachwyca głębokim smakiem. Prosty przepis robi się sam