Z mięsa mielonego zazwyczaj robimy kotlety, jednak da się z niego przyrządzić także inne dania obiadowe. Do jednych ze popularniejszych należą pulpety, które dusi się w sosie. Dzięki temu potrawa ta jest smaczna i soczysta. I co istotne, doskonale nadają się do odgrzewania. Dlatego najlepiej od razu przygotować ją na dwa dni. Rodzina z pewnością będzie nią zachwycona.
Czy pulpety i klopsy to to samo?
Niektórzy nazwy pulpety i klopsy stosują zamiennie. Jednak jak się okazuje, kryją się pod nimi nieco inne dania. Pulpety robi się z mielonego mięsa i wrzuca surowe do sosu, w którym się je dusi. Klopsy uprzednio się obsmaża. Dzięki temu mają pełniejszy smak, ale nie są tak lekkostrawne, jak pulpety.
Jak zrobić pulpety w sosie musztardowym?
Przygotowanie pulpetów w sosie musztardowym najlepiej zacząć od przyrządzenia mięsnej masy. Potem warto przygotować sos, a po uformowaniu kulek, wrzucić je do sosu i podgrzewać 20-25 minut.
Przepis: Pulpety w sosie musztardowym
Pulpety z mielonego mięsa wieprzowego w aksamitnym sosie musztardowym
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 480 w każdej porcji
Składniki
Na pulpety:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebulka
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka musztardy
Na sos musztardowy:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki bulionu
- ½ szklanki śmietanki 30%
- 2–3 łyżki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- sól, pieprz
- sok z cytryny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pulpetówDo mięsa mielonego zetrzyj cebulę i przeciśnij czosnek. Dodaj jajko, tartą bułkę, musztardę, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę.
- Przygotowanie sosuNa patelni rozpuść masło. Wsyp mąkę i mieszając, lekko ją zrumień. Wlewaj do niej stopniowo bulion, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Dodaj śmietankę, musztardę i miód. Sos gotuj na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dopraw go solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.
- Duszenie pulpetówZ mięsnej masy formuj w dłoniach niewielkie kulki. Włóż je do gorącego sosu, gotuj na niedużym ogniu ok. 20 minut. Przed podaniem potrawę posyp posiekaną natką pietruszki.
Wskazówka: Pulpety w sosie musztardowym przed podaniem można posypać posiekaną natką pietruszki.
Pomysł na inny sos do pulpetów
Jeśli lubicie wyraziste sosu do pulpetów, ten również powinien wam przypaść do gustu. A mam na myśli sos chrzanowy. Można go przygotować w podobny sposób, jak sos musztardowy, jednak zamiast musztardy dodać do niego tarty chrzan. Smak i ostrość sosu będą zależeć od ostrości i ilości dodanego chrzanu. Ostrość chrzanu doskonale złagodzi śmietanka, zaś podkręci sok z cytryny.
Czytaj też:
Pulpety robię z delikatnego mięsa i zapiekam je szybko pod pyszną pierzynką. Obiad, że palce lizaćCzytaj też:
Aromatyczny sos w polskich pulpetach zachwyca głębokim smakiem. Prosty przepis robi się sam