Pulpety robię z delikatnego mięsa i zapiekam je szybko pod pyszną pierzynką. Obiad, że palce lizać

Pulpety robię z delikatnego mięsa i zapiekam je szybko pod pyszną pierzynką. Obiad, że palce lizać

Dodano: 
Pulpety zapiekane pod serem
Pulpety zapiekane pod serem Źródło: Shutterstock / Anakumka
Mięso mielone daje wiele możliwości kulinarnych. Dziś jedna z prostszych i smaczniejszych, która doskonale sprawdzi się w roli obiadu. Zapraszam was na pulpety z piekarnika, które są soczyste dzięki zapieczeniu pod pyszną pierzynką.

Najczęściej przyrządzanym daniem z mięsa mielonego są kotlety. Zwykle panieruje się je w tartej bułce i smaży na tłuszczu. Dzięki takiej obróbce kotlety zyskują chrupiącą skórkę, ale też sporo kalorii. A poza tym smażenie sprawia, że potrawy stają się ciężkostrawne i niezbyt zdrowe. Stąd o wiele lepsza i smaczniejsza alternatywa, jaką są pulpety z piekarnika. Nie ma przy nich dużo pracy, a zachwycają smakiem i soczystością.

Z jakiego mięsa można zrobić pieczone pulpety?

Wydawać by się mogło, że na pulpety z piekarnika najlepsze będzie dość tłuste mięso, które nie wyschnie zbytnio w czasie pieczenia. I z pewnością pieczone pulpety z wieprzowiny wyjdą o wiele bardziej soczyste, niż te z mięsa drobiowego. Jednak wpływ na smak i soczystość potrawy ma tu pierzynka, pod którą zapieka się pulpety. Dzięki warstwie żółtego sera pulpety nie wyschną i będą przyjemnie soczyste. Bez problemu można je więc przygotować z o wiele zdrowszego i mniej kalorycznego mięsa drobiowego, np. z mielonego kurczaka czy indyka.

Jak zrobić pulpety drobiowe z piekarnika?

Przygotowanie pulpetów drobiowych z piekarnika po części wygląda podobnie, jak przygotowanie kotletów mielonych. Mielone mięso trzeba bowiem wyrobić z kilkoma dodatkami i uformować z niego kule. Teraz jednak zamiast panierować je w tartej bułce, wystarczy ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, podlać śmietanką, posypać startym serem i wstawić do piekarnika. Od tego momentu danie robi się w zasadzie samo, a my w tym czasie możemy zająć się np. ugotowaniem ryżu czy przygotowaniem surówki.

Przepis: Pulpety drobiowe zapiekane pod serem

Pulpety drobiowe pieczone pod pierzynką z żółtego sera

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
330 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • 1 kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • estragon lub bazylia
  • sól, pieprz
  • 50 ml śmietanki
  • 100 g startego sera żółtego

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masyKajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij. Dodaj ją do mielonego mięsa. Do mięsa zetrzyj też cebulę, dokładnie wyrób masę. Dopraw ją do smaku ziołami, solą i pieprzem.
  2. Pieczenie pulpetówZwilżonymi wodą dłońmi uformuj pulpety. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Podlej mlekiem z namaczania bułki wymieszanym ze śmietanką. Wierzch posyp startym serem. Naczynie przykryj. Pulpety piecz ok. 30-35 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Inne pomysły na pierzynkę do pulpetów

Pierzynkę do pulpetów można też przygotować z warzyw, np. marchewki, cukinii, cebuli. Warzywa należy oczyścić, rozdrobnić i podsmażyć, a potem obłożyć nimi pulpety. W roli pierzynki dobrze też sprawdzą się podsmażone pieczarki. Zarówno warzywa, jak i pieczarki warto dodatkowo posypać warstwą startego sera, by zbytnio nie wyschły.

Czytaj też:
Te pulpety smakują o niebo lepiej niż klasyczne mielone. Żałuję, że dopiero teraz je zrobiłam
Czytaj też:
Zapiekam pulpety mięsne w aromatycznym sosie. Wyjątkowy smak potrawy podkreśla jeden dodatek