Najczęściej przyrządzanym daniem z mięsa mielonego są kotlety. Zwykle panieruje się je w tartej bułce i smaży na tłuszczu. Dzięki takiej obróbce kotlety zyskują chrupiącą skórkę, ale też sporo kalorii. A poza tym smażenie sprawia, że potrawy stają się ciężkostrawne i niezbyt zdrowe. Stąd o wiele lepsza i smaczniejsza alternatywa, jaką są pulpety z piekarnika. Nie ma przy nich dużo pracy, a zachwycają smakiem i soczystością.
Z jakiego mięsa można zrobić pieczone pulpety?
Wydawać by się mogło, że na pulpety z piekarnika najlepsze będzie dość tłuste mięso, które nie wyschnie zbytnio w czasie pieczenia. I z pewnością pieczone pulpety z wieprzowiny wyjdą o wiele bardziej soczyste, niż te z mięsa drobiowego. Jednak wpływ na smak i soczystość potrawy ma tu pierzynka, pod którą zapieka się pulpety. Dzięki warstwie żółtego sera pulpety nie wyschną i będą przyjemnie soczyste. Bez problemu można je więc przygotować z o wiele zdrowszego i mniej kalorycznego mięsa drobiowego, np. z mielonego kurczaka czy indyka.
Jak zrobić pulpety drobiowe z piekarnika?
Przygotowanie pulpetów drobiowych z piekarnika po części wygląda podobnie, jak przygotowanie kotletów mielonych. Mielone mięso trzeba bowiem wyrobić z kilkoma dodatkami i uformować z niego kule. Teraz jednak zamiast panierować je w tartej bułce, wystarczy ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, podlać śmietanką, posypać startym serem i wstawić do piekarnika. Od tego momentu danie robi się w zasadzie samo, a my w tym czasie możemy zająć się np. ugotowaniem ryżu czy przygotowaniem surówki.
Przepis: Pulpety drobiowe zapiekane pod serem
Pulpety drobiowe pieczone pod pierzynką z żółtego sera
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 330 w każdej porcji
Składniki
- 500 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 1 cebula
- estragon lub bazylia
- sól, pieprz
- 50 ml śmietanki
- 100 g startego sera żółtego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masyKajzerkę namocz w mleku, dokładnie odciśnij. Dodaj ją do mielonego mięsa. Do mięsa zetrzyj też cebulę, dokładnie wyrób masę. Dopraw ją do smaku ziołami, solą i pieprzem.
- Pieczenie pulpetówZwilżonymi wodą dłońmi uformuj pulpety. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Podlej mlekiem z namaczania bułki wymieszanym ze śmietanką. Wierzch posyp startym serem. Naczynie przykryj. Pulpety piecz ok. 30-35 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Inne pomysły na pierzynkę do pulpetów
Pierzynkę do pulpetów można też przygotować z warzyw, np. marchewki, cukinii, cebuli. Warzywa należy oczyścić, rozdrobnić i podsmażyć, a potem obłożyć nimi pulpety. W roli pierzynki dobrze też sprawdzą się podsmażone pieczarki. Zarówno warzywa, jak i pieczarki warto dodatkowo posypać warstwą startego sera, by zbytnio nie wyschły.
Czytaj też:
Te pulpety smakują o niebo lepiej niż klasyczne mielone. Żałuję, że dopiero teraz je zrobiłamCzytaj też:
Zapiekam pulpety mięsne w aromatycznym sosie. Wyjątkowy smak potrawy podkreśla jeden dodatek