Polacy ciągle popełniają ten jeden błąd przy gotowaniu makaronu. Chodzi o dodatek do wody

Polacy ciągle popełniają ten jeden błąd przy gotowaniu makaronu. Chodzi o dodatek do wody

Dodano: 
Gotowanie makaronu
Gotowanie makaronu Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Makaron to jeden podstawowych produktów w większości domów. Polacy dodają go do zup, jedzą jako danie główne i dają do sałatek. Ale Włosi, którzy robienie tego przysmaku opanowali do perfekcji, wytykają nam jeden ważny błąd.

Chodzi o odpowiednie solenie wody do gotowania makaronu. To częsty przytyk włoskich kucharzy do Polaków. Ich zdaniem, Polacy tej soli dają zdecydowanie za mało. Kiedyś nawet Mattia Centini, Włoch, który od lat mieszka w Polsce i uczy Polaków włoskiej kuchni, w karykaturalny sposób pokazał różnicę: Polaka, który daje do wody ledwie szczyptę soli i Włocha, który sypie całą solniczkę. Ile dokładnie soli należy dodać do gotowania makaronu? Podpowiadamy.

Ile soli należy dać do makaronu?

Solenie wody do gotowania makaronu wydaje się czynnością oczywistą, ale to właśnie ilość soli ma tu znaczenie. Można tu przyjąć prostą zasadę: 1 łyżeczka soli na 100 g makaronu i litr wody. Wówczas makaron będzie wyrazisty w smaku, co ma ogromne znaczenie przy gotowaniu dobrych, włoskich makaronów, ale też przy robieniu domowego makaronu. Makaron należy wrzucać na już osolony wrzątek i gotować według przepisu na opakowaniu. Warto zwrócić uwagę, że Włosi zawsze ugotowany makaron dodają do sosów i jeszcze chwilę wszystko razem gotują. To sprawia, że makaron jest idealnie otulony sosem, a smaki się przenikają. Na tym etapie można ewentualnie dodatkowo doprawić potrawę.

Oczywiście kuchnia to nie laboratorium i zasadę związaną z ilością soli można łamać. Nie każdemu przypadnie do gustu wyrazisty makaron w stylu włoskim. Dlatego warto próbować i znaleźć proporcje idealne dla siebie.

Nie wylewaj wody z gotowania makaronu

Jeśli gotujesz makaron, a jednocześnie przyrządzasz sos do niego, to rewelacyjnym patentem, który stosują Włosi, jest dodawanie do sosu wody z makaronu. Pomaga ona nadać idealną konsystencję sosom, ma też wpływ na ich smak. Sprawdzi się to zarówno przy sosach na bazie śmietany, jak i pomidorów. Odrobina takiej wody świetnie poprawia smak i konsystencję tradycyjnej carbonary.

Czytaj też:
Tak usmażony dorsz nie rozpada się i jest pełen smaku. Prosty patent podpatrzyłam u zawodowego kucharza
Czytaj też:
Przy smażeniu grzybów warto stosować tę zasadę. Wielu Polaków popełnia prosty błąd

Źródło: smaki.pl, Instagram/@throwbackpasta