Tak usmażony dorsz nie rozpada się i jest pełen smaku. Prosty patent podpatrzyłam u zawodowego kucharza

Tak usmażony dorsz nie rozpada się i jest pełen smaku. Prosty patent podpatrzyłam u zawodowego kucharza

Dodano: 
Smażenie ryby
Smażenie ryby Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Smażony dorsz to dobry pomysł na obiad, ale też kolację. Aby ryba nie rozpadła się patelni i była pełna aromatu, wystarczy prosty trik, który doskonale znają szefowie kuchni.

Ten patent na smażonego dorsza zobaczyłam u znajomego kucharza – Leszka Wodnickiego, który jest półfinalistą drugiej edycji polskiego programu MasterChef i prowadzi w Szczecinie własną szkołę gotowania. Do smażonego dorsza dodał czosnek i zioła, ale nie to jest sekretem idealnej ryby: chodzi o jeden dodatek i prostą zasadę, które sprawią, że ryba usmaży się idealnie i nie rozpadnie się na patelni.

Jak usmażyć dorsza?

Leszek Wodnicki do swojego dania wykorzystał polędwicę z dorsza. Jak podkreślił, jego sposób będzie dobry do każdej ryby i niezależenie od tego, czy smażysz ją ze skórą, czy bez. Chodzi o to, aby najpierw smażyć rybę na oliwie i tylko jednej strony, bez przewracania. Na tym etapie warto też ją lekko docisnąć szpatułką do patelni, dzięki temu się nie odkształci. – Chodzi nam o to, aby ryba się ładnie zrumieniła, nie przewracamy jej co chwilę. Zasada jest taka, aby 70 proc. czasu smażenia ryba była na jednej stronie – podkreślił Leszek Wodnicki. Zanim prewrócił rybę na drugą stronę, dodał na patelnię jeszcze kawałek masła. Ten prosty zabieg sprawi, że nawet jeśli ryba lekko przywarła do patelni – powinna lekko odejść.

Ważne jest też, aby po przewróceniu na drugą stronę, polewać rybę tłuszczem z patelni. Wyjątkowego smaku i aromatu dodadzą jej z kolei czosnek i zioła.

Przepis: Smażony dorsz

Pomysł na rybę według przepisu Leszka Wodnickiego.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
372 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g polędwicy z dorsza
  • 50 g masła
  • 50 g oleju roślinnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki oregano i tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie rybyDorsza pokrój na cztery równe porcje.
  2. Smażenie rybyRozgrzej patelnię i smaż dorsza z jednej strony najpierw na samym oleju. Dodaj masło, dopraw solą i pieprzem. Przewróć na drugą stronę i smaż. Dodaj na patelnię czosnek i zioła. Podczas smażenia polewaj dorsza tłuszczem z patelni.

Jak podać smażonego dorsza?

Smażony dorsz jest idealnym dodatkiem do tradycyjnego obiadu, czyli ziemniaków i surówki. Ale taka ryba może być podana także z ryżem czy makaronem. Dla osób, które stawiają na zdrowe posiłki, dobrą opcją będzie zaserwowanie dorsza w towarzystwie samych warzyw, np. dobrej sałatki albo gotowanych różyczek kalafiora czy brokuła. Smażony dorsz nadaje się także jako danie na kolację. Leszek Wodnicki swojego smażonego dorsza podał z makaronem z cukinii oraz pesto.

Czytaj też:
Za ten przepis na mielone Jasiek Kuroń mógłby dostać medal. Chrupkie na zewnątrz, soczyste wewnątrz
Czytaj też:
Do smażenia pieczarek zawsze dodaję dwa składniki. Ten patent podejrzałam u znajomego kucharza

Źródło: smaki.pl, odzywianie.wprost.pl