Na ten pasztet wcale nie gotuję mięsa. Sięgam po o wiele zdrowszy i tańszy składnik

Na ten pasztet wcale nie gotuję mięsa. Sięgam po o wiele zdrowszy i tańszy składnik

Dodano: 
Pasztet z soczewicy
Pasztet z soczewicy Źródło: Shutterstock / grzejan
Oto przekąska, która z pewnością przypadnie do gustu poszukiwaczom nowych smaków. Będzie to pasztet, który nie zawiera mięsa. Robię go z innego składnika, który jest bogaty w białko, a przy tym tani i bardzo zdrowy.

Pasztet doskonale sprawdzi się na przystawkę lub przekąskę. Pokrojony w plastry można też położyć na kromkach pieczywa, a powstaną oryginalne kanapki. Zwłaszcza jeśli nie będzie to pasztet mięsny, a warzywny. Ja przygotowuję go z soczewicy i kilku dodatków i wszyscy nie mogą się nadziwić, że zupełnie nie zawiera mięsa.

Z jakich składników można zrobić pasztet?

Pasztet zwykle kojarzy się z mięsem, a w zasadzie z mieszanką mięs. Często też dodaje się do niego sparzoną wątróbkę, która nadaje mu kremowej konsystencji, smarowności i charakterystycznego smaku. Jednak pasztet można też przygotować ze składników innych niż mięso. Tu bardzo dobrze sprawdzają się suche nasiona roślin strączkowych, np. soczewicy, fasoli, soi. Są bogate w wartościowe białko i mają odpowiednią konsystencję po ugotowaniu. Do pasztetu warto też dodać inne podsmażone warzywa, a także kasze np. gryczaną, jaglaną. Dodadzą przekąsce smaku i podniosą jej wartość odżywczą.

Jak zrobić pasztet z zielonej soczewicy?

Przygotowanie pasztetu z soczewicy należy zacząć od ugotowania suchych nasion. Ja sięgam po zieloną soczewicę, której nawet nie trzeba namaczać, a i tak gotuje się dość szybko. Potem trzeba tylko podsmażyć i dodać warzywa oraz jajka i przyprawy. Wymieszaną masę należy przełożyć do naczynia do zapiekania i piec przez ok. godzinę.

Przepis: Pasztet z soczewicy

Pasztet warzywny z soczewicy, marchewki i papryki

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
100 w każdej porcji

Składniki

  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 2 marchewki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie soczewicySoczewicę opłucz, ugotuj w 2 szklankach wody z dodatkiem soli. Gotuj ją ok. 20 minut, aż będzie miękka, ale nie rozpadająca się. Odcedź nadmiar wody i odstaw do ostygnięcia.
  2. Podsmażanie warzywMarchewkę, paprykę i cebulę oczyść, pokrój w kostkę. Czosnek obierz, przepuść przez praskę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj posiekaną cebulę i smaż 2-3 minuty, aż stanie się miękka i szklista. Dodaj pokrojoną marchewkę, paprykę oraz czosnek. Smaż warzywa na średnim ogniu około 10-15 minut, aż będą miękkie.
  3. Łączenie składnikówW dużej misce wymieszaj ugotowaną soczewicę, podsmażone warzywa, bułkę tartą oraz przyprawy: majeranek, tymianek, kmin rzymski, sól i pieprz. Dodaj jajka i dokładnie wymieszaj masę. Masę możesz lekko zblendować.
  4. Pieczenie pasztetuKeksówkę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż do niej masę, wyrównaj. Pasztet piecz ok. 50 minut w 180 stopniach Celsjusza. Upieczony pasztet wyjmij z piekarnika, wystudź, dobrze schłodź.

Pasztet z soczewicy – cenne wskazówki

Zobaczcie, na co należy zwrócić uwagę, by pasztet z soczewicy zachwycał smakiem.

  • Ugotowaną soczewicę i podsmażone warzywa można zblendować na gładką masę. Ja jednak wolę nieco grubszą strukturę pasztetu.
  • By pasztet był bardziej wilgotny, warto do warzywnej masy dodać 2-3 łyżki oleju lub bulionu.
  • Do masy na pasztet można też dodać pokrojone i podsmażone pieczarki, cukinię czy seler.
  • Pasztet należy przełożyć do podłużnej, wąskiej formy, którą można wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić masłem i wysypać tartą bułką.
  • Po upieczeniu pasztet należy wystudzić i dobrze schłodzić. Dzięki temu będzie się lepiej trzymał i kroił.

Czytaj też:
Przepis na francuski pasztet mam od przyjaciółki z Paryża. Kogo nim poczęstuję, prosi o recepturę
Czytaj też:
Z czerwonej soczewicy robię pyszne smarowidło do chleba. Ta warzywna pasta smakuje lepiej niż pasztet