Z czerwonej soczewicy robię pyszne smarowidło do chleba. Ta warzywna pasta smakuje lepiej niż pasztet

Z czerwonej soczewicy robię pyszne smarowidło do chleba. Ta warzywna pasta smakuje lepiej niż pasztet

Dodano: 
Pasta warzywna
Pasta warzywna Źródło: Shutterstock / Alena_Kos
Nie masz pomysłu na zdrowe kanapki? Idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie pysznej pasty do pieczywa, którą można zastąpić tradycyjne dodatki np. szynkę i żółty ser. Zapraszam po przepis na lekką i pożywną pastę kanapkową.

Warzywne pasty kanapkowe coraz częściej pojawiają się na moim stole. Robię je z resztek składników, które pozostały po przygotowywaniu innych potraw, dzięki czemu nie martwię się, że produkty spożywcze się zepsują i będę musiał je wyrzucić. Rezultatem jednego z moich kulinarnych eksperymentów jest pasta kanapkowa z czerwonej soczewicy, papryki, pomidora, czosnku i cebuli.

Jak zrobić warzywną pastę na kanapki?

Bazę pasty kanapkowej z poniższego przepisu stanowi czerwona soczewica. Możesz użyć świeżo ugotowanej soczewicy lub soczewicy z puszki. Poddane obróbce termicznej i ostudzone składniki pasty kanapkowej wystarczy zmiksować i doprawić. Pasta kanapkowa z czerwoną soczewicą ma łagodny smak, który możesz wzbogacić, dodając np. papryczkę chili, rozmaryn, tymianek lub oregano.

Przepis: Warzywna pasta z czerwoną soczewicą

Z podanych proporcji składników przygotujesz porcję warzywnej pasty kanapkowej na 6 kromek pieczywa.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
6

Składniki

  • 1 szklanka suchej soczewicy
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1/2 średniej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mały mięsisty pomidor
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/3 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 i 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Do dekoracji kanapek:

  • 1/3 małej papryki
  • świeże zioła lub kiełki

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówSuchą soczewicę opłucz na sitku. W średnim garnku doprowadź do wrzenia 1 i 1/2 szklanki wody. Wsyp soczewicę do wrzącej wody i gotuj około 15 minut. Wskazówka: możesz wodę do gotowania soczewicy lekko posolić. Ugotowaną na sypko soczewicę odcedź i ostudź. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Czerwoną paprykę umyj, osusz, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, a następnie pokrój w niewielką kostkę. Pomidora sparz, obierz ze skórki, pokrój w ćwiartki i usuń nasiona. Miąższ pomidora pokrój w kostkę. Paprykę do dekoracji kanapek umyj, osusz i pokrój w kostkę lub paseczki. Zioła lub kiełki umyj i osusz.
  2. SmażenieNa patelni lub w rondlu rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Do zeszklonej cebuli dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając. Następnie dodaj paprykę i smaż 2-3 minuty, często mieszając. Na koniec wrzuć na patelnię pokrojonego pomidora i smaż do momentu, aż nadmiar płynu odparuje. Podsmażone warzywa zdejmij z ognia i pozostaw do przestygnięcia.
  3. Miksowanie i przyprawianieSoczewicę i podsmażone warzywa przełóż do miski lub pojemnika blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Jeżeli nie przepadasz za idealnie gładkimi pastami kanapkowymi, to skróć czas miksowania, dopasowując stopień rozdrobnienia składników do własnych preferencji. Dodaj do gotowej pasty kanapkowej słodką i wędzoną paprykę oraz sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Jak podawać warzywną pastę kanapkową?

Warzywną pastę kanapkową podawaj z pieczywem np. chlebem pełnoziarnistym. Ponieważ pasta zawiera tłuszcz i jest wilgotna, więc nie musisz smarować pieczywa masłem. Na smarowidle ułóż pokrojoną w kostkę paprykę i udekoruj kanapkę świeżymi ziołami lub kiełkami. Ten aromatyczny dodatek możesz podawać nie tylko ze świeżym pieczywem, ale także z tostami oraz np. chipsami z tortilli jako dip.

Opcjonalne dodatki do warzywnej pasty kanapkowej

Do warzywnej pasty kanapkowej możesz również dodać m.in. cukinię, marchewkę, bakłażana, seler naciowy, liście szpinaku, a także ugotowane warzywa z wywaru na zupę.

Do dekoracji kanapek idealnie nadają się nie tylko świeże zioła, ale także podprażone na suchej patelni orzechy, pestki dyni, pestki słonecznika, siemię lniane i nasiona sezamu.

Jak przechowywać warzywną pastę kanapkową?

Warzywną pastę kanapkową możesz przechowywać przez 1-2 dni w lodówce. Polecam przełożyć smarowidło do wyparzonego słoiczka lub innego szklanego pojemnika z pokrywką. Jeżeli chcesz przedłużyć trwałość pasty kanapkowej, to możesz poddać ją pasteryzacji.

Dlaczego warto włączyć do diety pastę kanapkową z czerwoną soczewicą?

Pasta kanapkowa z czerwoną soczewicą zapewnia długie uczucie sytości, dostarcza wielu cennych składników odżywczych m.in. białka oraz pomaga uniknąć nagłych spadków glukozy we krwi, które objawiają się napadami głodu, sennością i ochotą na słodycze. Sięgając po to smarowidło o poranku, zyskasz energię niezbędną do efektywnej pracy, a serwując kanapki z warzywną pastą na kolację, unikniesz związanych z uczuciem głodu problemów z zasypianiem i nocnego podjadania.

Czytaj też:
Z tą pastą z żółtego sera nie zrówna się żadna inna. Jest kremowa, pełna smaku i robi się ją chwilę
Czytaj też:
Tę wyśmienitą pastę warzywną podała mi ostatnio moja przyjaciółka. Przepis dostała od szefa kuchni