Ten prosty i szybki schab bije na głowę zwykłe kotlety. Robię go jedynie z 3 składników

Ten prosty i szybki schab bije na głowę zwykłe kotlety. Robię go jedynie z 3 składników

Dodano: 
Wieprzowina z porem
Wieprzowina z porem Źródło: Shutterstock / Bartosz Luczak
Znudziły ci się kotlety schabowe? Z tego mięsa możesz przygotować nie tylko kotlety w panierce lub zawijane roladki, ale także potrawę à la eskalopki. Zapraszam po przepis na soczysty i delikatny schab z porem.

Schab to smaczne i tanie mięso, z którego można przygotować wiele sycących dań na obiad oraz kolację. Rozpływające się w ustach kawałki wieprzowiny z aromatycznym porem to świetny pomysł na niewymagającą wiele pracy potrawę, która trafi w gusta nawet bardzo wymagających smakoszy. Moja rodzina uwielbia tek przyrządzoną wieprzowinę.

Jak zrobić schab z porem?

Wybierając schab, zwróć uwagę na wygląd mięsa. Najlepszy do potrawy z poniższego przepisu będzie wąski kawałek schabu. Nieduże plastry delikatnie rozbitego mięsa wystarczy obsmażyć, a następnie dodać pora i dusić do miękkości, odparowując nadmiar płynu.

Przepis: Wieprzowina z porem

Przepis na wieprzowinę z porem jest bardzo prosty i każdy poradzi sobie z przygotowaniem tej potrawy.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 800 g schabu
  • 1 średni por
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki klarowanego masła lub oleju do smażenia
  • 200 ml bulionu warzywnego lub mięsno-warzywnego
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówSchab oczyść z błon, umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój na plastry o grubości 1,5 cm. Plastry mięsa przekrój na pół i delikatnie rozbij z obu stron. Pora oczyść z wierzchnich liści, przekrój na pół, wypłucz pod bieżącą wodą, pokrój białą oraz jasnozieloną część w półplasterki. Czosnek obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  2. Przyprawianie mięsaRozbity schab oprósz z obu stron solą i świeżo zmielonym pieprzem. Możesz również doprawić mięso innymi przyprawami np. ostrą lub słodką papryką, mielonym kminkiem bądź mieszanką przypraw do wieprzowiny.
  3. SmażenieNa dużej patelni z grubym dnem rozgrzej klarowane masło i obsmaż kawałki schabu z obu stron na złoty kolor. Smaż mięso niewielkimi patiami, na średnim ogniu, żeby nie puściło wody i nie zaczęło się gotować. Obsmażony schab przekładaj do miski. Na patelni po smażeniu mięsa podsmaż pokrojonego pora. Gdy warzywo zmniejszy swoją objętość, dodaj czosnek i smaż 1 minutę, cały czas mieszając.
  4. Duszenie i przyprawieniePrzełóż obsmażony schab na patelnię, dodaj bulion i wymieszaj. Duś wieprzowinę z porem przez 15-20 minut pod przykryciem, a gdy mięso zmięknie, zwiększ moc palnika i odparuj nadmiar płynu z patelni. Gotową wieprzowinę z porem dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Porada: mięso z mojego przepisu możesz przygotować również w piekarniku, okładając podsmażone kawałki schabu lekko podduszonym porem i piekąc do miękkości.

Wskazówka: do przygotowania potrawy możesz również użyć innego rodzaju wieprzowiny np. polędwicy lub chudej szynki. Jeżeli użyjesz polędwicy wieprzowej, to musisz skrócić czas obróbki termicznej potrawy do około 20 minut. Polędwicy nie rozbijaj tłuczkiem – delikatnie ugnieć mięso dłonią, żeby się nie porwało. Robiąc szynkę wieprzową z porem, pamiętaj, aby pokroić mięso na niewielkie kawałki w poprzek włókien. Szynka wieprzowa wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej.

Jak podawać wieprzowinę z porem?

Wieprzowinę z porem podawaj gorącą. Potrawa wyśmienicie smakuje z dodatkiem gotowanych i pieczonych ziemniaków, frytek, ryżu, kaszy czy klusek (np. kopytek) oraz różnych surówek. Możesz również podać gorące kawałki schabu z porem na grzankach z bagietki lub bułki wrocławskiej.

Opcjonalne dodatki do wieprzowiny z porem

Aby wzbogacić smak schabu lub innego wieprzowego mięsa z porem, możesz dorzucić na patelnię inne warzywa np. kolorowe papryki, pieczarki, grzyby leśne lub boczniaki, marchewkę, a także białą kapustę. Do usmażonego z warzywami mięsa możesz również dodać śmietanę 30% lub śmietanę 12%, dzięki czemu powstanie pyszny, kremowy sos.

Czytaj też:
Schabowe moczę w tym pełnym smaku płynie. Po usmażeniu mięso dosłownie rozpływa się w ustach
Czytaj też:
Na kotlety kładę 3 pyszne dodatki i wkładam na chwilę do piekarnika. Lepszego dania dawno nie jadłam