Ziemniaki na patelni zalewam prostą masą i smażę. Ten omlet to pyszna i tania kolacja na ciepło

Ziemniaki na patelni zalewam prostą masą i smażę. Ten omlet to pyszna i tania kolacja na ciepło

Dodano: 
Smażenie omletu z ziemniakami
Smażenie omletu z ziemniakami Źródło: Shutterstock / Mikel Allica
Ten prosty patent na ciepłą kolację zawsze się sprawdza. Ziemniaki łączę z tanimi produktami i w mig smażę na patelni. Polecam spróbować, bo jest więcej niż smacznie.

Ten omlet to moja ulubiona ciepła kolacja. Po raz pierwszy zrobiłam go z ciekawości, zainspirowana znalezionym w gazecie przepisem. Był banalny, a inspirowane kuchnią hiszpańską danie nie wymagało ode mnie wyjścia po zakupy. Ziemniaki i wszystkie niezbędne dodatki akurat miałam w kuchni. Zabrałam się zatem za smażenie. Do dziś pamiętam, jak rodzina zachwycała się tym posiłkiem. Choć często do niego wracam, nikomu się jeszcze nie znudził.

Jak zrobić pyszny i sycący omlet?

Wykonanie tego smakowitego dania nie zajmie ci wiele czasu, a składniki są tanie i łatwo dostępne. Weź ziemniaki, oczyść je i pokrój w plasterki, a potem podduś wraz z rozdrobnioną cebulką i czosnkiem. Po usmażeniu z lekką masą jajeczną uzyskasz danie tak przyjemne i sycące, że nikt mu się nie oprze. Bliscy poproszą o dokładki i będą nalegali, by prędko zrobić je ponownie.

Przepis: Omlet z ziemniakami

Pyszny i sycący omlet po hiszpańsku idealny jako tania i ciepła kolacja dla rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Hiszpańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
331 w każdej porcji

Składniki

  • 5 jajek
  • 50 ml mleka
  • 500 g ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzywZiemniaki obierz, umyj i pokrój w cienkie plastry. Cebulę oraz czosnek pozbaw łupin, posiekaj.
  2. Robienie masy na omletJajka wbij do miski. Dodaj mleko, szczyptę soli oraz nieco większą porcję pieprzu. Połącz składniki, delikatnie napowietrzając masę.
  3. Podsmażanie dodatków do omletuNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Dodaj ziemniaki i duś je na niewielkim ogniu przez 5 minut. Wrzuć cebulę i smaż, aż stanie się lekko szklista. Wtedy dodaj czosnek i chwilę podsmaż.
  4. Smażenie omletu z ziemniakamiNa patelnie z warzywami wlej masę jajeczną. Rozprowadź ją dokładnie, zanurzając w niej dodatki. Przykryj naczynie, zmniejsz ogień do minimum i przyrządzaj, aż omlet zacznie się ścinać. Gdy masa będzie odchodzić od brzegów, odkryj patelnię, delikatnie nią porusz, by odkleić omlet, a następnie przykryj go talerzem i obróć wszystko do góry nogami. Odstaw patelnię na palnik, a omlet zsuń z talerza tak, aby kontynuować smażenie z drugiej strony. Po 2-3 minutach na średnim ogniu i bez przykrycia danie będzie gotowe.

Jak podać ciepłą kolację z ziemniakami?

Sycący omlet po hiszpańsku najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Zdejmij go z patelni, podziel na porcje i przenieś na talerze, dekorując świeżą, starannie posiekaną natką pietruszki. Możesz zaserwować do niego również sos np. ketchup śliwkowy lub dip czosnkowy. Mój mąż bardzo lubi posmarować sobie ten przysmak majonezem, a dzieci często zajadają go z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Inne warianty omletu po hiszpańsku

Oprócz ziemniaków możesz użyć jeszcze innych warzyw. Smak omletu świetnie wzbogacą zblanszowany szpinak, zrumienione i doprawione tymiankiem pieczarki albo suszone pomidory z oleju. Dla bogatszego smaku możesz też wrzucić pokruszony ser feta, starty na tarce ser żółty, pokrojoną w kostkę lub paseczki wędlinę, a nawet podsmażonego kurczaka, zrumieniony boczek czy wędzonego łososia. Tak bogate danie może ci nawet zastąpić cały obiad.

Czytaj też:
Ten pożywny omlet robię w 10 minut. Wygląda i smakuje niczym śniadanie z restauracji
Czytaj też:
Mój mąż oszalał na punkcie tego zawijanego omleta. Przepis jest szybki i dziecinnie prosty