Mój mąż oszalał na punkcie tego zawijanego omleta. Przepis jest szybki i dziecinnie prosty

Mój mąż oszalał na punkcie tego zawijanego omleta. Przepis jest szybki i dziecinnie prosty

Dodano: 
Zawijany omlet
Zawijany omlet Źródło: Shutterstock / YamisHandmade
Zawijany omlet powstanie w mniej niż kwadrans, a z jego zrobieniem poradzisz sobie bez trudu. Potrzebujesz zaledwie kilku składników. Spróbuj koniecznie.

Przepis na zawijany omlet z szynką i kukurydzą znalazłam podczas przeglądania starych gazet. Jedna z dziennikarek chwaliła się, że spróbowała go podczas swoje podróży do Azji. Mój mąż uwielbia kuchnię z tamtych stron, więc postanowiłam zaskoczyć go tym nietuzinkowym śniadaniem. Przygotowanie okazało się mało skomplikowane.

Jak zrobić pyszny zawijany omlet?

Wykonanie tego smacznego śniadania zajmie ci dosłownie chwilę. Musisz tylko połączyć mąkę z płynnymi składnikami, wbić jajka i energicznie wszystko roztrzepać, by dodać całości objętości. Po usmażeniu pozostaje już jedynie zamknąć w środku proste dodatki. Nawet dziecko, by sobie poradziło.

Przepis: Zawijany omlet z szynką i kukurydzą

Pyszny omlet w stylu azjatyckim, który skradł serce moje męża.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Fusion
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
702

Składniki

Na omlet:

  • 2 jaja kurze
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 1 łyżeczka sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Na farsz:

  • 3 plastry szynki
  • 2 łyżki kukurydzy puszki

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie masy na omletOcet i sos rybny wymieszaj z mąką pszenną tak, aby nie było grudek. Do naczynia z mieszanką wbij jajka. Ubij trzepaczką, by uzyskać pokrytą bąbelkami powierzchnię.
  2. Smażenie zawijanego omletuNa sporej patelni bardzo dobrze rozgrzej olej rzepakowy. Wylej masę i smaż około minuty. Następnie obróć i przyrządzaj przez pół minuty. Przenieś na ręcznik papierowy, by osuszyć z nadmiaru tłuszczu.
  3. Zamykanie farszu w omlecieNa jednej ze stron usmażonego omletu ułóż dodatki i zwiń w dość ciasny rulon.

Jak podawać omlet w stylu azjatyckim?

Do tego dania świetnie pasują sosy. Najsmaczniejszy będzie chyba słodki sos sojowy, który możesz przygotować samodzielnie, podgrzewając słony dodatek z brązowym cukrem (45 g cukru na 125 ml sosu sojowego, ok. 7 minut gotowania). Mąż zajadał go już też z prostymi dodatkami takimi jak ketchup czy majonez. Też będą pasowały. Jeśli masz ochotę na odrobinę pikanterii, możesz natomiast posypać omlet posiekanym szczypiorkiem. Ja lubię też podawać go z liskami kolendry.

Inne warianty zawijanego omletu

Do masy na omlet w stylu azjatyckim nie musisz dodawać sosu rybnego, jeśli go nie lubisz lub nie masz pod ręką. Z powodzeniem zastąpisz go sosem sojowym lub sosem Worcestershire. Mąkę pszenną też możesz zamienić. Użycie mąki kukurydzianej sprawi, że omlet w stylu azjatyckim nabierze ciekawszego smaku.

Zamiast szynki z kolei możesz wykorzystać pierś z kurczaka doprawioną ziołami lub bardziej wyrazistymi przyprawami takimi jak kurkuma czy ostra papryka wędzona. Sprawdzą się też krewetki. Kukurydzę także śmiało zastępuj – marchewka pocięta w słupki, piórka cebuli czy kawałki papryki będą smacznymi „wypełnieniami” dla zawijanego omletu.

Czytaj też:
Nie każdy lubi owsiankę, ale mojemu owsianemu omletowi nikt się nie oprze. Dzieci zajadą go aż miło popatrzeć
Czytaj też:
Podsmaż, zalej jajkami i pyszna kolacja gotowa. W ten sposób wykorzystasz nie tylko pieczarki