Sos czosnkowy jest szeroko stosowanym dodatkiem w różnych kuchniach na całym świecie, od europejskiej po azjatycką i śródziemnomorską. Jest uniwersalny i pasuje do wielu dań. Sprawia, że potrawy z mięsem lub warzywami zyskują wyjątkowy smak. Czosnkowy dip może przybierać różne formy, od prostych mieszanek czosnku z oliwą i przyprawami, po bardziej skomplikowane emulsje z dodatkiem majonezu, jogurtu lub śmietany. Mój ulubiony domowy sos czosnkowy robię z 4 składników. Jego smak jest na tyle intensywny, że nie wymaga doprawiania solą i pieprzem.
Przepis: Sos czosnkowy
Czosnkowy sos jest prosty do przygotowania w domu. Ponadto można dostosować jego intensywność i teksturę do indywidualnych preferencji.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 1 cytryna
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówCzosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Majonez i jogurt naturalny przełóż do miseczki.
- MieszanieWymieszaj majonez z jogurtem naturalnym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj kilka kropli soku z cytryny.
- ChłodzenieGotowy sos czosnkowy wstaw na 5 minut do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Schłodzony sos czosnkowy podawaj do ulubionych dań np. tostów, kanapek, zapiekanek, pizzy, burrito. Możesz przechowywać go w lodówce przez kilka dni, w szczelnie zamkniętym słoiczku.
Sos czosnkowy – przydatne wskazówki
Do sosu czosnkowego możesz dodać również przyprawy (np. paprykę, czarny pieprz) oraz świeże i suszone zioła. Idealnie nadają się np. posiekana natka pietruszki, oregano, koperek lub mięta.
Sos z powyższego przepisu ma intensywny, pikantny smak. Jeżeli wolisz łagodny sos czosnkowy, to zmniejsz ilość czosnku. Użyj wtedy 1-2 mniejszych ząbków czosnku.
Czytaj też:
Sos idealny do jajek, szparagów i innych warzyw. Sos holenderski robię w dwóch wersjachCzytaj też:
Prosty sos beszamelowy, który zawsze wychodzi idealny. Zwróć uwagę na temperaturę mleka