Smalec to kultowy polski przysmak. Od jakiegoś czasu na popularności zyskują również roślinne alternatywy tego, jednak mało zdrowego, smarowidła. Jedna z nich tak mi zasmakowała, że robię ją teraz niemal non stop. Zapomniałam już nawet o ulubionych wędlinach i serach, bo mimo iż pasta nie zawiera ani grama mięsa czy nabiału, smaku w niej co niemiara. Kanapki z nią sycą na długo, a rodzina zajada się nimi z ochotą.
Jak zrobić smalec bez mięsa?
Prosty przysmak przypominający smalec przygotowuję z białej fasoli. Ugotowany strączek, najczęściej z puszki, łączę z podsmażoną cebulą oraz posiekanymi śliwkami suszonymi. Pastę zawsze doprawiam obficie majerankiem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodatki podgrzewam na patelni wraz z cebulką, by uwolniły aromat. Takie smarowidło smakuje obłędnie.
Przepis: Pasta kanapkowa à la smalec z suszoną śliwką
Pyszne smarowidło z suszoną śliwką, które deklasuje najlepsze wędliny i sery.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka białej fasoli
- 1 średnia cebula
- 100 g suszonych śliwek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka majeranku
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówFasolę odsącz z zalewy i dokładnie opłucz. Cebulę obierz i posieka. Śliwki pokrój na mniejsze kawałki.
- Smażenie cebuli z dodatkamiNa patelni rozgrzej olej rzepakowy. Zeszklij na nim cebulę. Dopraw ją majerankiem oraz pieprzem. Zdejmij z ognia i przestudź.
- Wykańczanie smalcu z fasoliBiałą fasolę, suszone śliwki oraz letnią cebulkę wrzuć do pojemnika blendera. Wsyp szczyptę soli i zblenduj wszystko na gładką pastę.
Jak podawać pastę kanapkową à la smalec?
Smarowidło z suszoną śliwką świetnie smakuje z chlebem razowym, pieczywem na zakwasie lub bułkami wieloziarnistymi. Moja rodzina lubi je też zjeść na grzankach z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek. Warzywna pasta przypominająca smalec sprawdzi się też bardzo dobrze jako farsz do pierogów lub naleśników. Dobrym pomysłem będzie również zaserwowanie jej w formie przekąski wraz z warzywnymi słupkami lub paluchami chlebowymi grissini.
Wskazówki dotyczące smalcu bez mięsa
Pasta kanapkowa à la smalec będzie miała bardziej kremową konsystencję, jeśli dodasz do niej trochę wody w trakcie blendowania. Jeśli jednak wolisz, gdy w smarowidle do pieczywa są wyczuwalne kawałki warzyw nie blenduj składników bardzo dokładnie. Możesz również pokusić się o dodanie chrupiących frykasów takich jak orzechy włoskie lub nasiona słonecznika. Bardziej aromatyczną pastę z kolei uzyskasz, gdy poza majerankiem dodasz jeszcze mielone ziele angielskiego, czosnek – świeży lub granulowany – albo suszony lubczyk. Podsmaż je wraz z cebulą, a dobrze się połączą i rozwiną smak.
Czytaj też:
Z fasoli i kilku składników robię genialne smarowidło. Cała rodzina zajada ten wegański smalczykCzytaj też:
Błyskawiczna pasta kanapkowa. Robię ją zawsze, kiedy nie mam nic do chleba