Tę kremową pastę z tuńczyka robię w 15 minut. Na kanapkach znika do ostatniej łyżki

Tę kremową pastę z tuńczyka robię w 15 minut. Na kanapkach znika do ostatniej łyżki

Dodano: 
Kanapki z pastą z tuńczyka
Kanapki z pastą z tuńczyka Źródło: Shutterstock / Timolina
Pasta z tuńczyka to ekspresowy i zdrowy pomysł, by urozmaicić zwykłe kanapki. Wystarczą proste składniki, by w mniej niż 15 minut zrobić wyśmienite smarowidło.

W mojej rodzinie pasty kanapkowe królują, bo to świetny sposób, by za każdym razem stworzyć coś zupełnie nowego, zmuszając do pracy kubki smakowe. Czasami pada na pastę z makreli, innym razem na kremowe smarowidło z tuńczyka – o nieco delikatniejszym smaku. Idealnie sprawdzi się na śniadanie i kolację. Taki przepis to dla mnie gwarancja szybkiego, pożywnego i naprawdę smacznego dodatku, który robię dosłownie w kwadrans.

Dlaczego warto jeść pasty kanapkowe z tuńczyka?

Tuńczyk to jedna z tych ryb, które często lądują w naszej kuchni, głównie w postaci konserw. Jestem fanem tuńczyka w puszce, ponieważ to szybki i prosty sposób na włączenie do diety zdrowych tłuszczów omega-3 (choć tuńczyk nie jest tak bogaty w te kwasy, jak typowe ryby tłuste – łosoś czy makrela) i sporej dawki białka. Pasty z tuńczyka są nie tylko smaczne, ale i pożywne – zapewniają energię i sytość na długi czas. To także uniwersalny składnik, który mogę z łatwością łączyć z jajkami, majonezem, szczypiorkiem i ulubionymi przyprawami, tworząc za każdym razem nieco inną, ale zawsze udaną wersję smarowidła do kanapek.

Jak przygotować kremową pastę z tuńczyka

Sekret udanej pasty tkwi w konsystencji i dokładnym odsączeniu ryby. Ja zawsze staram się, aby tuńczyk w sosie własnym lub oleju był naprawdę dobrze odciśnięty, bo tylko wtedy pasta będzie kremowa i nie „wodnista”. Jajka muszą być ugotowane na twardo, a następnie drobno posiekane – to one dodają paście objętości i aksamitnej struktury. Nigdy nie boję się również, dobrze doprawić pasty.

Przepis: Pasta z tuńczyka

Kremowa pasta z tuńczyka z puszki i gotowanych na twardo jaj

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka fileta z tuńczyka w sosie własnym lub w oleju
  • 3 jajka
  • szczypior
  • 3 łyżki majonezu
  • papryka mielona ostra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie jajekJajka ugotuj na twardo, odcedź wodę, zalej je zimną wodą i pozostaw do wystygnięcia. Jajka obierz ze skorupek, pokrój w plastry, a potem drobno posiekaj.
  2. Mieszanie składnikówFilet z tuńczyka osącz z zalewy i rozdrobnij widelcem. Przełóż do miski, dodaj posiekane jajka i szczypiorek. Wymieszaj z majonezem. Pastę dopraw do smaku papryką, solą i pieprzem.

Z czym oprócz pieczywa podawać pastę z tuńczyka?

Chociaż pasta z tuńczyka i jajek tradycyjnie ląduje na kromkach świeżego chleba, tostach czy chrupiących bułkach, ja często eksperymentuję i podaję ją na inne sposoby. Świetnie sprawdza się jako nadzienie do jajek faszerowanych – wystarczy wyjąć żółtka i zmieszać je z pastą, a następnie napełnić połówki jaj. Znakomicie komponuje się też na krakersach oraz z surowymi warzywami. Można ją serwować z pokrojonymi w słupki marchewką, ogórkiem czy papryką, używając jako dipu. Moim ulubionym, nieco bardziej wykwintnym sposobem, jest podawanie jej na połówkach awokado lub jako dodatek do sałatek na bazie miksu sałat.

Czytaj też:
Biorę jedną puszkę i jeden pojemniczek. Po zmieszaniu mam pożywną pastę na kanapki
Czytaj też:
Nie kupuję ani serków, ani wędlin. Do kanapek robię coś lepszego – smarowidło gotowe w 5 minut