Błyskawiczna pasta kanapkowa. Robię ją zawsze, kiedy nie mam nic do chleba

Błyskawiczna pasta kanapkowa. Robię ją zawsze, kiedy nie mam nic do chleba

Dodano: 
Pasta z zielonego groszku
Pasta z zielonego groszku Źródło: Shutterstock / Veronika Idiyat
To najszybsza i najprostsza pasta kanapkowa na świecie. Wystarczy, że masz w szafce kuchennej jeden produkt.

Pastę z groszku konserwowego robię zawsze wtedy, kiedy nie mam nic do smarowania kanapek. Jeśli tak jak ja należysz do osób, które lubią mieć w szafce awaryjne puszki z groszkiem czy fasolą, to zrobienie tego prostego przysmaku zajmie ci dosłownie kilka minut.

Jak zrobić pastę kanapkową z groszku?

Tak naprawdę to tu nie trzeba żadnego przepisu, bo receptura jest banalnie prosta: wystarczy zmiksować groszek konserwowy z ulubionymi składnikami. Dodam też od razu, że nie potrzebujesz miksera, jeśli go nie masz lub nie chcesz brudzić: wystarczy rozgnieść groszek widelcem. Osobiście lubię pastę z groszku z nutką chrzanową i taką wersję tego przepisu podaję. Ale tak naprawdę dodatki możesz zmieniać w zależności od humoru i tego, co masz w domu. W najprostszej wersji to tylko groszek, oliwa, sól i pieprz, ale do takiej pasty możesz dodać również:

  • czosnek (przeciśnięty przez praskę),
  • pokrojone drobno kiszone lub konserwowe ogórki,
  • ugotowane jajko drobno posiekane,
  • cieciorkę z puszki lub białą fasolę,
  • drobno posiekaną białą i czerwoną cebulkę,
  • ulubione zioła (np. bazylię, miętę, pietruszkę czy koperek),
  • sok z cytryny albo limonki (w tej wersji polecam też zetrzeć odrobinę skórki z cytrusów),
  • majonez,
  • awokado,
  • kremowy twarożek,
  • kawałki wędzonej makreli.

Oczywiście to tylko propozycje: możesz dodać do swojej pasty z groszku wszystko to, na co masz ochotę. Podobne pasty możesz zrobić na bazie innych konserw: ciecierzycy albo kolorowej fasoli.

Przepis: Pasta kanapkowa z groszku

Prosta i szybka pasta kanapkowa z groszku konserwowego.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Wegańska
Czas przygotowania
5 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
144

Składniki

  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 łyżeczka ostrego chrzanu
  • 1 łyżeczka oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie pastyOdcedź wodę z groszku i zmiksuj wszystkie składniki. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, możesz dodać odrobinę wody z groszku lub więcej oliwy.

Z czym jeść pastę z groszku?

Pasta z groszku najlepiej smakuje na dobrym pieczywie albo grzankach. Można ją także podać jako dodatek do obiadu (na talerzu obok kawałka mięsa i świeżych warzyw). Jeśli smarujesz pastą kanapkę, połóż na niej wyraziste dodatki: ogórki kiszone, paprykę czy listki bazylii. Możesz też zostawić część groszku do udekorowania takich kanapek.

Czytaj też:
Domowy twarożek z nerkowców nie zawiera grama mleka. Jest banalnie prosty do zrobienia
Czytaj też:
Pasta kanapkowa z makreli to mój pomysł na szybkie i smaczne smarowidło lepsze niż ze sklepu