Biorę mrożonkę i blenduję z 3 składnikami. To lepsze niż gotowy krem na kanapki

Biorę mrożonkę i blenduję z 3 składnikami. To lepsze niż gotowy krem na kanapki

Dodano: 
Masło truskawkowe
Masło truskawkowe Źródło: Shutterstock / Kruadotco
Wytrawnych past do chleba są dziesiątki, a co z tymi słodkimi? By nie być skazaną na krem czekoladowy, miksuję pyszne masełko owocowe. Używam wygodnej mrożonki, więc mogę delektować się o nim każdej porze roku.

Mrożone owoce ratują mnie poza sezonem, gdy zamarzą mi się smaki lata. Robię z nich nie tylko desery, ale też pyszny krem kanapkowy. Wystarczą proste produkty i 10 minut, by powstał wyjątkowy dodatek. Gdy smaruję nim kromkę chleba z ziaren i przykrywam plasterkami świeżych owoców, smakuje najlepiej na świecie.

Jak zrobić masło truskawkowe?

Oprócz dobrego masła używam do niego truskawek z mrożonki. Smakuje z nimi równie dobrze, co ze świeżymi, a takie owoce mają też pewną zaletę. Gdy je rozmrażam, tracą część soku, przez co mój krem jest mniej wodnisty.

Sposób rozmrażania owoców zależy od tego, ile mam czasu. W lodówce zajmuje to od kilku do 8 godzin, a można także zostawić je w fabrycznym opakowaniu na całą noc. Jeśli chcę z nich korzystać w ciągu około 2 godzin, pozostawiam paczkę na blacie. A gdy bardzo mi się spieszy, wkładam ją na 30-60 minut do naczynia z wodą o temperaturze otoczenia. Upewniam się tylko, że woreczek nie jest dziurawy, bo to oznaczałoby rozmoczenie truskawek.

Poza miękkim masłem do masy dodaję również cukier puder i ekstrakt waniliowy. Gotowy krem przekładam do słoiczków. Najlepiej robić to za pomocą rękawa cukierniczego, co pozwala napełnić je bez powietrza. Przed podaniem masełka wystawiam je na 20-30 minut z lodówki, by zmiękło.

Przepis: Masło truskawkowe

Delikatny owocowy krem kanapkowy i dodatek do naleśników.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
66 w każdej porcji

Składniki

  • 150 g rozmrożonych truskawek
  • 75 g cukru pudru
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówDobrze osącz rozmrożone truskawki. Utrzyj masło z cukrem pudrem na puszystą masę za pomocą miksera.
  2. Miksowanie kremuDodaj do masy owoce i miksuj, aż powstanie gładka masa o jednolitej, napowietrzonej strukturze. Przełóż ją do słoiczków i trzymaj w lodówce.

Do czego używać masła truskawkowego?

Najczęściej jem je z pieczywem. Lubię łączyć masełko z ziarnistym chlebem, ale jeszcze lepiej pasuje do tego tostowego, chałki, rogalików czy maślanych bułeczek.

To także świetny dodatek aromatyzujący do farszów naleśnikowych, serników czy kremów do ciast i tortów. Warto dokładać go również do deserów jogurtowych i wypieków z owocami.

Masłem truskawkowym można ponadto okrasić naleśniki, gofry, placuszki serowe czy pierogi z owocami. Podkręci ponadto smak budyniu oraz porannej owsianki czy jaglanki.

Czytaj też:
Mama robiła ten krem czekoladowy, gdy sklepowe były za drogie. Do dziś nic nie smakuje tak dobrze
Czytaj też:
Blenduję trzy proste składniki i robię genialną pastę do pieczywa na słodko. Kochają ją nie tylko dzieci