Mój biszkopt z jabłkami jest dziecinnie prosty i zawsze wychodzi. Robię go z tanich składników

Mój biszkopt z jabłkami jest dziecinnie prosty i zawsze wychodzi. Robię go z tanich składników

Dodano: 
Biszkopt z jabłkami
Biszkopt z jabłkami Źródło: Shutterstock / Ahanov Michael
Biszkopt z jabłkami to moja alternatywa dla szarlotki. Robię go raz-dwa i bez wielkiego wysiłku, zyskując pyszny deser do filiżanki kawy i herbaty. Zapraszam po sprawdzony przepis na lekki jak chmurka biszkopt z kawałkami jabłek.

Jeżeli szukasz przepisu na szybkie ciasto, które zawsze wychodzi idealne, to biszkopt z jabłkami będzie często gościł na twoim stole. To delikatne w smaku, umiarkowanie słodkie i bardzo puszyste ciasto świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta. Przepis możesz modyfikować, zastępując jabłka innymi, niezbyt soczystymi owocami np. pokrojonymi na mniejsze kawałki śliwkami, gruszkami i borówkami amerykańskimi.

Jak zrobić biszkopt z jabłkami, który zawsze się udaje?

Tradycyjny biszkopt to zmora wielbicieli domowych wypieków. Często zdarza się, że opada po upieczeniu, co sprawia, że wiele osób rezygnuje z pieczenia ciast biszkoptowych. Biszkopt z jabłkami nigdy mnie nie zawiódł – ciasto wychodzi wysokie i nie ma zakalca. Jeżeli nie masz tortownicy lub innej formy z wysokim rantem, to nie docinaj papieru do pieczenia po wyłożeniu nim formy – papier powinien wystawać 2-3 cm ponad rant tradycyjnej tortownicy.

Na konsystencję ciasta wpływ ma wybór odpowiedniej mąkidodatek niewielkiej ilości tłuszczu. Do biszkoptu z jabłkami zawsze używam mąki pszennej tortowej. Dodaję też roztopione masło klarowane, ale możesz również dodać olej rzepakowy. Pamiętaj też, że składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową.

Porada: ubijając jajka z cukrem, uważaj, żeby nie przebić pęcherzyków powietrza, a mąkę dodawaj stopniowo i wmieszaj ją w masę jajeczną za pomocą szpatułki. Łączenie mokrych i suchych składników nie powinno trwać zbyt długo – w masie mogą znajdować się małe grudki mąki, które znikną w czasie pieczenia.

Do ciasta biszkoptowego polecam użyć jabłek o kwaskowatym smaku (np. Szara Reneta, Antonówka, Papierówka). Smaczne ciasto upieczesz również z dodatkiem innych jabłek, jednak zwróć uwagę na konsystencję miąższu – najlepiej wybierz twarde i niezbyt soczyste jabłka, które nie puszczą dużo soku. Ze smakiem jabłek idealnie komponuje się cynamon, którym polecam posypać wierzch ciasta przed pieczeniem. Możesz również przyprawić biszkopt z jabłkami mielonym imbirem, mielonymi goździkami, kardamonem lub gałką muszkatołową.

Przepis: Biszkopt z jabłkami

Z poniższych proporcji składników upieczesz biszkopt z jabłkami w tortownicy o średnicy 24 cm.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
1

Składniki

Na ciasto:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 6 dużych jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 4 średnie jabłka

Do dekoracji:

  • cukier puder

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie jabłekJabłka umyj i obierz ze skórki. Podziel owoce na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Pokrój jabłka w kostkę o boku 2 cm lub na plasterki o grubości 4-5 mm. Porada: jeżeli jabłka szybko ciemnieją, to możesz skropić je sokiem z cytryny. W międzyczasie delikatnie podgrzej klarowane masło i pozostaw je do ostygnięcia, od czasu do czasu mieszając.
  2. Ubijanie jajekJajka wbij do dużej miski. Dodaj cukier i ubijaj mikserem na wysokich obrotach, aż cukier się rozpuści. Gotowa masa z jajek i cukru jest jasna, puszysta i są w niej widoczne małe pęcherzyki powietrza.
  3. Dodanie reszty składnikówWlej do masy jajecznej ekstrakt waniliowy i stopniowo dodawaj przestudzone masło klarowane. Miksuj jedynie do połączenia się składników (wystarczy kilka sekund miksowania). Mąkę tortową przesiej razem z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do ubitych jajek, delikatnie mieszając szpatułką.
  4. PieczeniePrzelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na wierzchu równomiernie rozłóż jabłka. Nagrzej piekarnik do temperatury 175 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw tortownicę do gorącego piekarnika i piecz do suchego patyczka. Ciasto powinno być gotowe po 50-60 minutach pieczenia. Gdy biszkopt z jabłkami będzie gotowy, wyłącz grzanie, uchyl drzwiczki piekarnika i poczekaj 10 minut, a następnie wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia.

Jak podawać lekki i puszysty biszkopt z jabłkami?

Zimny biszkopt z jabłkami posyp cukrem pudrem. Możesz dodać do cukru cynamon lub cukier waniliowy. Możesz również samodzielnie przygotować domowy cukier waniliowy. Biszkopt z jabłkami możesz również podawać z bitą śmietaną, sosem waniliowym oraz lodami.

Czytaj też:
Prosty biszkopt przekładam dwoma składnikami. Ten deser zawsze wychodzi i odgania jesienną chandrę
Czytaj też:
Ten prosty deser rozpływa się w ustach. Smakuje lepiej niż ptasie mleczko, a składniki masz w kuchni