Domowy cukier waniliowy robię z dwóch składników. Ten ze sklepu może się schować

Domowy cukier waniliowy robię z dwóch składników. Ten ze sklepu może się schować

Dodano: 
Domowy cukier waniliowy
Domowy cukier waniliowy Źródło:Shutterstock / HandmadePictures
Uwierz, że nie ma lepszego aromatu do ciast i deserów, niż domowy cukier waniliowy. Oczekiwanie, aż kryształki nabiorą waniliowego aromatu, trwa co najmniej kilka dni, ale po stokroć warto.

Cukier można aromatyzować na różne sposoby: wystarczy dodać do niego składnik, którego aromat ma przejąć. Mogą to być skórki cytrusów, kwiaty lawendy, płatki róży. My dziś proponujemy najlepszy naszym zdaniem cukier aromatyzowany, czyli domowy cukier waniliowy.

Jak zrobić w domu cukier waniliowy?

Nie ma tu żadnych sztucznych dodatków, a jedynie dwa składniki: cukier i wanilia. W zależności od tego, jak bardzo aromatyczny chcesz uzyskać cukier na szklankę drobnego cukru, weź 2-3 laski wanilii.

Ważne jest, aby laski wanilii delikatnie rozciąć i nożykiem wyjąć z nich ziarenka. Ziarenka należy wymieszać w słoiku z cukrem, trzeba to zrobić dokładnie, aby ziarenka się rozdzieliły (wykorzystaj do mieszania widelec). Pozostałe kawałki wanilii pokrój na kawałki dodaj do słoika cukrem. Zamknij słoik i odstaw na co najmniej tydzień. Możesz mieszać cukier od czasu do czasu, ponieważ będzie chłonął wilgoć.

Po tygodniu cukier będzie miał bardzo intensywny aromat wanilii. Możesz wówczas wyjąć kawałki laski wanilii i wykorzystać je do czegoś (wystarczy je np. zagotować z mlekiem, które wykorzystujesz do zrobienia budyniu lub kaszki), albo zostawić w cukrze. Cukier biały można zastąpić cukrem trzcinowym.

Do czego wykorzystać domowy cukier waniliowy?

Zrobiony samodzielnie cukier waniliowy można wykorzystywać dokładnie tak samo, jak cukier ze sklepu. Jest jednak bardziej intensywny. Można go dodawać do ciast i różnego rodzaju deserów. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do budyniu, słodkich owsianek, kaszy jaglanej na słodko czy kaszy manny na słodko. Taki cukier waniliowy można wykorzystać do zrobienia słodkich kremów i musów. Będzie też dobrym dodatkiem do słodkich koktajli na bazie mleka czy jogurtu – dodaj go na przykład do koktajlu z jogurtu naturalnego i świeżych truskawek.

Czytaj też:
Domową lemoniadę zrobisz w 10 minut. Bije na głowę kupne napoje
Czytaj też:
Co zrobić ze zbrylonym cukrem? Weź słoik, kawałek chleba i patrz!

Źródło: smaki.pl