Ten pyszny schab zaserwowała mi kuzynka. Smakował tak dobrze, że musiałam wziąć przepis

Ten pyszny schab zaserwowała mi kuzynka. Smakował tak dobrze, że musiałam wziąć przepis

Dodano: 
Schab grillowany z ziemniakami
Schab grillowany z ziemniakami Źródło: Unsplash / Alex Munsell
Schab z przepisu mojej kuzynki jest najlepszy pod słońcem. Mięso z dodatkami przyrządzam na patelni grillowej i mam wyśmienity obiad. Spróbuj, a będziesz wracać do tego przepisu.

Kotlety schabowe w panierce to już przeszłość. Jakiś czas temu kuzynka poczęstowała mnie soczystym mięsem przyrządzonym w znacznie prostszy sposób. Schabu wcale nie obtaczała, a jedynie dobrze go doprawiła i zrumieniła na patelni. Z dodatkami, które zaproponowała, smakował wręcz obłędnie. Prędko więc wypytałam ją o przepis. Okazał się banalny.

Jak zrobić pyszny schab grillowany?

Przygotowanie wyjątkowego obiadu ze schabem w roli głównej zajmuje niewiele czasu. Musisz tylko rozbić lekko oczyszczone wcześniej mięso, natrzeć je przyprawami oraz oliwą z oliwek i zgrillować na patelni. Kuzynka do takich kotletów podała jeszcze pokrojone w drobną kostkę ziemniaczki, które również usmażyła, uprzednio obtaczając je w smakowitej marynacie. Było prosto, smakowicie i elegancko.

Przepis: Schab grillowany z ziemniakami i cebulką

Pyszny schab bez panierki z dodatkiem warzyw przyrządzonych na patelni grillowej.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
432 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g schabu
  • 4 średnie ziemniaki
  • 1 niewielka cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówZiemniaki obierz, umyj i pokrój je w niedużą kostkę. Cebulę obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Schab pokrój na 4 plastry. Delikatnie go rozbij.
  2. Marynowanie schabu i warzywOliwę z oliwek połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszonymi ziołami i odrobiną soli oraz pieprzu. Wszystko dokładnie wymieszaj. Mieszanką dobrze natrzyj mięso, ziemniaki oraz cebulę.
  3. Grillowanie schabu i warzywRozgrzej patelnię grillową. Kotlety smaż z każdej strony po około 5 minut. Gdy się zarumienią, przenieś na ręcznik papierowy, by usunąć nadmiar tłuszczu. Na patelnię wrzuć ziemniaki i cebulę. Smaż je przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Będą gotowe, gdy zmiękną i delikatnie się skarmelizują.

Jak podać grillowane kotlety schabowe z warzywami?

Do tego dania znakomicie pasują soczyste surówki. Najlepsza będzie surówka z marchewki i jabłka. Możesz ją wzbogacić o solidną porcję posiekanej natki pietruszki lub odrobinę soku z cytryny, aby całość nabrała przyjemnej świeżości. Dobrym uzupełnieniem takiego obiadu ze schabem będą też babcine klasyki takie jak podana na ciepło marchewka z groszkiem czy buraczki zasmażane. Moim bliskim czasem serwuję również brokuł gotowany na parze, bo bardzo go lubią.

Inne warianty schabu grillowanego

Kuzynka posiada patelnię grillową. Jeśli nią nie dysponujesz, też możesz zrobić to danie. Wrzuć mięso na zwykłą patelnię, wcześniej nieco bardziej je tylko rozbijając, lub przełóż do formy żaroodpornej i wstaw do piekarnika (45-60 minut, 180 stopni Celsjusza). Będzie znakomicie.

Zamiast suszonych ziół możesz użyć świeżych. Postaw na oregano i tymianek jak w proponowanym przepisie albo przetestuj gałązki rozmarynu. Ziemniaki i schab wiele zyskują, gdy przyrządzić je z tym właśnie dodatkiem.

Czytaj też:
Soczyste kotlety schabowe robię bez panierki. Mają mniej kalorii, a smakują obłędnie
Czytaj też:
Znajomy kucharz zdradził mi, jak zrobić schabowego na cały talerz. Ten trik stosują w restauracjach