Surówka to jeden z najzdrowszych elementów obiadu. Dodaje mu też smaku, soczystości i chrupkości. Dlatego nigdy nie powinniśmy rezygnować z jej przygotowania. Zwłaszcza, że surówki robi się zazwyczaj szybko i z niewyszukanych składników. W moim domu ostatnim hitem jest surówka z marchewki i jabłka z dwoma nieoczywistymi dodatkami. Smakuje rewelacyjnie.
Jak rozdrobnić składniki na surówkę?
Składniki na surówkę zwykle rozdrabnia się przy użyciu noża lub tarki. Jeśli chodzi o surówkę z marchewki i jabłka, składniki najlepiej jest zetrzeć na tarce. To jednak, na jakiej wielkości oczkach je rozdrobnicie, zależy już od waszych preferencji. Do wyboru macie średnie i duże oczka tarki. Gdy wiórki marchewki i jabłka będą mniejsze, surówka w naturalny sposób będzie bardziej soczysta. Grubsze wiórki ładniej zaś prezentują się na talerzu.
Jak zrobić oryginalną surówkę z marchewki i jabłka?
Jeszcze do niedawna surówkę z marchewki i jabłka doprawiałam sokiem z cytryny i cukrem i mieszałam z olejem. Teraz jednak nieco zmieniłam sposób jej przyrządzania. Miejsce oleju zajął jogurt naturalny, a do całości dorzucam orzechy włoskie. Dzięki nim surówka jest jeszcze zdrowsza i przyjemnie chrupiąca.
Przepis: Surówka z marchewki z jogurtem
Surówka z marchewki i jabłka z dodatkiem jogurtu naturalnego i orzechów włoskich
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 90 w każdej porcji
Składniki
- 2 marchewki
- 2 jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki łuskanych orzechów włoskich
- cukier lub miód do smaku
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówJabłka i marchewki obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki. Skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Orzechy włoskie możesz podprażyć na suchej patelni. Wystudzone posiekaj.
- Wykańczanie surówkiDo marchewki i jabłka dodaj posiekane orzechy. Całość dopraw do smaku cukrem lub miodem. Wymieszaj z jogurtem naturalnym.
Jakie dodatki pasują do surówki z marchewki?
Surówka z marchewki lubi dodatki o kwaskowym smaku. Doskonale bowiem przełamuje on słodycz marchewki. Oprócz jabłka można więc do niej dodać np. cząstki pomarańczy. Zawsze warto doprawić ją sokiem z cytryny. Jednak marchewka świetnie też będzie komponowała się z porem czy selerem. Połączenia z tymi warzywami są wyraziste w smaku.
Czytaj też:
Ta surówka to ekspresowa porcja zdrowia, którą podaję do obiadu. Przepis jest banalnie prosty i taniCzytaj też:
Za tę surówkę bratowa powinna dostać medal. Jest prosta i pyszna, a wymaga tylko 3 składników