Za tę surówkę bratowa powinna dostać medal. Jest prosta i pyszna, a wymaga tylko 3 składników

Za tę surówkę bratowa powinna dostać medal. Jest prosta i pyszna, a wymaga tylko 3 składników

Dodano: 
Surówka z kalarepy, marchewki i pomidorków
Surówka z kalarepy, marchewki i pomidorków Źródło: Shutterstock / Nungning20
Surówka z kalarepy mojej bratowej jest jedną z prostszych, jakie znam. Robi ją prosto, a efekt zachwyca od pierwszego kęsa. Tego trzeba spróbować.

Surówka z kalarepy to moje odkrycie sezonu. Bratowa podała ją na naszym ostatnim spotkaniu przy stole i w mig oczarowała wszystkich jedzących. Wzięłam od niej przepis i przygotowałam ten pyszny dodatek do niedzielnego obiadu. Wszyscy byli zachwyceni.

Dlaczego warto wybrać surówkę z kalarepy?

Surówka do obiadu powinna być świeża i lekka. Kalarepa będzie doskonałym wyborem, bo jest soczysta i chrupiąca, a jej lekko słodki smak dobrze komponuje się z wieloma dodatkami. Bratowa z sukcesem połączyła ja z marchewką i pomidorkami cherry, zachwycając tym całą zgromadzoną przy stole rodzinę.

Taki dodatek świetnie ożywił dość nudny obiad składający się ze schabowego i ziemniaczanego purée, a przy okazji dostarczył mnóstwa witamin i minerałów m.in. witamin A i C, likopenu, potasu, magnezu czy błonnika. Do kompozycji wystarczyło dodać prosty sos na bazie oliwy z oliwek, by jej smak zapadł w pamięć na długo.

Jak zrobić smaczną surówkę do obiadu?

Wykonanie surówki z kalarepy zajmuje dosłownie chwilę. Bratowa powiedziała, że trzeba tylko oczyścić warzywa i je rozdrobnić – marchewkę i kalarepę na tarce, pomidorki po prostu przekroić. Potem już wystarczy całość polać oliwą z oliwek i oprószyć przyprawami. Prościej się chyba nie da.

Przepis: Surówka z kalarepy, marchewki i pomidorków

Prosta surówka do obiadu, która zachwyci nawet wybrednych.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
172 w każdej porcji

Składniki

  • 1 średnia kalarepa
  • 1 nieduża marchewka
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie warzywMarchew i kalarepę umyj, obierz i zetrzyj na tarce do jarzyn. Pomidorki koktajlowe opłucz, przetnij na pół.
  2. Robienie surówki z kalarepąWarzywa wrzuć do miski. Wlej oliwę z oliwek i sok z cytryny, wysyp przyprawy. Wymieszaj.

Jak podawać surówkę z kalarepy?

Jedną z opcji zaserwowania tej surówki do obiadu jest zestawienie jej ze wspomnianym już soczystym mięsem w panierce i delikatnymi ziemniakami. Możesz jednak z powodzeniem podać ją też w towarzystwie mięs pieczonych czy dać przyrządzanych na grillu, także wegetariańskich.

Jeśli do kompozycji dodasz kawałki kurczaka podsmażone z ziołami oraz kaszę lub makaron, uzyskasz smaczną i prostą sałatkę, która z powodzeniem zastąpi ci lunch do pracy lub kolację.

Inne warianty surówki z kalarepy

Bogatszy smak surówki z kalarepy uzyskasz, jeśli dodasz do niej świeżą paprykę. Wystarczy, że pokroisz ją cieniutkie paseczki, a całość nabierze jeszcze więcej smaku i kolorów. Zamiast pomidorków cherry możesz też wykorzystać pomidory malinowe lub bawole serce. Pokrój je w cienkie plastry, a surówka z kalarepy będzie się świetnie prezentowała na talerzu.

Czytaj też:
Ta surówka z marchewki idealnie pasuje do każdego obiadu. Dodatek świeżych ziół sprawia, że ma wyjątkowy smak
Czytaj też:
Te warzywa zwykle mam pod ręką, więc często robię z nich surówkę. Jest idealna do obiadu